Direktør for udskældt it-system fik bonus: 'Det kan vi ikke stå på mål for'

Regionrådsformand kalder sag om bonus på 100.000 til direktør for it-system "uheldigt".

- Jeg synes, at det er en dårlig praksis, og jeg vil tage det op med den pågældende koncerndirektør, der har udbetalt denne her bonus, så vi ikke fører denne her praksis videre, siger Sophie Hæstorp (S), efter at DR Nyheder har kunne fortælle, at direktør for Sundhedsplatformen har fået bonus på 100.000 kroner. (© (Foto: Linda Kastrup © Scanpix))

Det er en dårlig praksis, og ingen direktører burde få bonusser i Region Hovedstaden.

Såden lyder det fra regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S), efter at DR Nyheder i går via en aktindsigt kunne fortælle, at direktøren for det udskældte it-system Sundhedsplatformen har fået en bonus på 100.000 kroner til trods for en række mere eller mindre alvorlige problemer i implementeringsfasen.

- Jeg er ikke i tvivl om, at det denne her direktør har arbejdet hårdt for at få implementeret Sundhedsplatformen, men der er også en masse andre medarbejdere, der har knoklet og stadig knokler for at få Sundhedsplatformen til at fungere tilfredsstillende, siger hun og fortsætter:

- Jeg synes, at det er en dårlig praksis, og jeg vil tage det op med den pågældende koncerndirektør, der har udbetalt denne her bonus, så vi ikke fører denne her praksis videre, siger regionsrådsformanden, der slår fast, at det ikke er gængs praksis i regionen at give resultatløn.

Møder hård kritik fra overlæge

I aftalen om bonussen, som er indgået i januar sidste år, fremgår det, at den pågældende direktør fik sin bonus ”for det særlige ansvar for Sundhedsplatformens samtidige implementering i Region Hovedstaden og Region Sjælland”.

Bonusordningen møder mildest talt hovedrysten hos professor i klinisk medicin og overlæge Jacob Rosenberg. Han har selv arbejdet med it-systemet Sundhedsplatformen, siden det for godt halvandet år siden blev taget i brug i Region Hovedstaden, og kalder det nye it-system for den ”den største offentlige it-skandale nogensinde".

- Det er at gøre klinikkerne til grin, hvis man siger til det hårdtarbejdende kliniske personale, at der er udbetalt en bonus for succesfuld implementering. Det er hovedrystende, siger Jacob Rosenberg, der desuden sidder i regionsrådet i Region Hovedstaden for Liberal Alliance.

Blandt andet har Politiken siden lanceringen på Herlev og Gentofte Hospital i maj 2016 berettet om en stribe problemer. I sommer kunne de for eksempel fortælle, at kontrollen af, om kræftpatienter bliver behandlet til tiden i Region Hovedstaden, reelt er brudt sammen.

Ligeledes har en række overlæger advaret mod udbredelsen af systemet og flere har også forladt deres arbejdsplads i protest.

De mange sager har fået Rigsrevisionen til at påbegynde en fuld undersøgelse af Sundhedsplatformen.

Regionsrådsformand vil drøfte højere løn fremfor bonus

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp mener da heller ikke grundlæggende, at det var den rette beslutning at give bonus til den pågældende direktør. Men argumentet er ikke den hårde kritik af it-systemet.

Når man ser, at Sundhedsplatformen har fået hård kritik, hvad tænker du så om, at direktøren har fået en bonus?

- Min pointe er netop, at når man prøver at give en bonus for et resultat, så bliver den en skønsmæssig vurdering af, om resultatet er nået. Jeg kan godt se, at Sundhedsplatformen er leveret til tiden og inden for den økonomiske ramme, men samtidigt har vi tusindvis af medarbejdere, som har knoklet for at få den implementeret, siger Sophie Hæstorp.

Du siger, at I normalt ikke bruger bonusordninger. Men synes du, at den konkrete direktør har fortjent en bonus på 100.000 kroner?

- Jeg vil ikke forholde mig til en konkret personsag. Jeg har noteret mig, at projektet er leveret til tiden og inden for økonomien, men samtidigt er der stadigvæk tusindvis, der knokler med implementeringen, der ikke har været uden problemer.

Så kan du fremover love, at der ikke bliver udbetalt bonusser i Region Hovedstaden?

- Bonusser er noget vi overlader til vores ledere og direktører at vurdere. Jeg vil gerne have en drøftelse i vores koncerndirektion om praksis på det her område. Det her er uheldigt, og ikke noget vi kan stå på mål for.

Sophie Hæstorp fortæller, at man skal overveje, om man i stedet vil give lønstigninger til regionens ledere.

- Vi skal drøfte, om vi giver en god nok løn til de direktører, som for eksempel knokler for at levere en sundhedsplatform til tiden, eller skal vi give resultatløn, som vi bagefter ikke kan stå på mål for.