DR på Færøerne: Opspilede øjne efter sviende valgnederlag til de borgerlige

Folkeflokken og Sambandspartiet, Færøernes svar på Venstre og Konservative, fik en overraskende stor lussing ved det færøske valg.

Færingerne har klart fravalgt den siddende borgerlige regering til fordel for socialdemokrater og republikanere, fortæller Ask Rostrup fra Færøerne. (© dr)

De færøske vælgere smed regeringen eftertrykkeligt på porten ved gårsdagens lagtingsvalg.

- I nat var der mange opspilede øjne. Det var, hvad mange kalder et jordskælvsvalg, fortæller DR Nyheders politiske korrespondent, Ask Rostrup, fra Thorshavn.

Folkeflokken (Fólkaflokkurin) og Sambandspartiet (Sambandsflokkurin), der politisk set kan sammenlignes med Venstre og Konservative, gik tilbage med to mandater hver. En voldsom tilbagegang, når det færøske Lagting kun har 33 pladser.

- Man kan roligt sige, at det er en afvisning af de sidste fire års borgerlige politik heroppe, siger Ask Rostrup.

Koalition med socialdemokrat i spidsen

Valgets store vinder blev socialdemokraterne (Javnaðarflokkurin) og deres formand, Aksel V. Johannesen. Partiet gik frem, fra 17,8 procent af stemmerne ved sidste valg til 25,1 procent nu. Dermed bliver de landets største parti.

- Nu er det op til Aksel V. Johannesen at få skabt sig en koalition - og det er ikke nødvendigvis så nemt, siger Ask Rostrup.

Johannesen skal nemlig finde opbakning fra flere af de mindre partier – Republikanerne (Tjóðveldi), Fremskridt (Framsókn), Nyt Selvstyre (Nýtt Sjálvstýri) eller Centerpartiet (Miðflokkurin).

Selvstændighed på dagsordenen

Og her vil forholdet til Danmark og Færøernes rolle i Rigsfællesskabet givetvis komme til at spille en rolle. Det næststørste parti, Republikanerne, har nemlig færøsk løsrivelse som erklæret mål.

- Det vil næppe betyde, at Færøerne river sig løs fra Rigsfællesskabet i næste valgperiode, men det kan komme til at betyde, at landet i hvert fald går i den retning, siger Ask Rostrup.

De kommende uger vil afgøre, hvem der skal styre Færøerne i de kommende fire år.

- Han (Aksel V. Johannesen, red.) sagde til mig i nat, at han regner med at bruge en uge eller to på at få en koalition på plads, siger Ask Rostrup.