DR på Færøerne: Valgresultatet er totalt uforudsigeligt

I dag går færingerne til valg. Men resultatet er svært at spå om her dagen efter, at to meningsmålinger viste modsatrettede resultater.

Der bor omkring 50.000 på Færøerne, som sammen med Grønland er en del af det danske rigsfællesskab. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

I dag bliver afgjort, hvem der skal sidde på magten på Færøerne. Her skal færingerne nemlig stemme om, hvilke partier der skal optage de 33 pladser i det færøske parlament, Lagtinget.

Valgkampen har raset, siden valget blev udskrevet for cirka en måned siden. Det største og altdominerende tema i valgkampen har været fiskeriet, fortæller DR’s politiske korrespondent Ask Rostrup fra Færøerne.

Færøernes økonomi er da også næsten totalt afhængig af fiskeriet, som står for 97 procent af eksporten.

- Silde- og laksefiskeriet og lakseopdrættet oplever i øjeblikket et veritabelt boom. Det vælter simpelthen op af havet med millioner kroner.

- Der er spørgsmålet simpelthen: får Færøerne nok ud af det boom på et tidspunkt, hvor der er hul i landskassen, og landet slæber rundt på en gæld på seks milliarder kroner, eller er det i virkeligheden rederne og lakseproducenterne, der skummer fløden af det, man bliver betragtet som folkets ejendom – nemlig fiskene.

Svært at spå om resultatet

Det er vanskeligt at sige, om den borgerlige koalition med Sambandsflokken i spidsen, som lige nu sidder ved magten, fortsat gør det efter dagens valg. I går gav to meningsmålinger sejren til henholdsvis den ene og den anden fløj.

Det er faktisk fuldstændigt uforudsigeligt, fortæller færingene ifølge Ask Rostrup.

- Det er simpelthen en gyser, det her. Der kan ske hvad som helst ved valghandlingen i går, fortæller han.

Velfærd præger slutningen af valgkampen

Valg blev udskrevet ovenpå en politisk skandale, hvor lagmand Kaj Leo Johannesen faldt i unåde hos mange vælgere, fordi han er blevet afsløret i at tale usandt i parlamentet om et tunnelbyggeri.

Alligevel er denne og lignende skandaler røget i baggrunden til fordel for debatten om blandt andet skattelettelser og pension.

- Det handler meget om økonomi og klassiske velfærdstemaer her op mod slutningen, mens de skandaløse sager er trådt i baggrunden.

Selvstændigheden er det evige tema

Selvstændigheden har ikke været et selvstændigt tema i valgkampen, men det er ikke det samme, som at det ikke lægger færingene på sinde. Udover det klassiske højre-venstre skel har færingene nemlig et andet meget vigtigt pejlemærke, når man sætter sit kryds.

- Det hænger ikke nødvendigvis sammen med, om et parti er rødt eller blåt. Der er en underlægningsmusik i al politik på Færøerne, og det handler selvfølgelig om landets fremtid som enten en mere eller mindre selvstyrende eller en decideret selvstændig nation.

Der bor omkring 50.000 på Færøerne, som sammen med Grønland er en del af det danske rigsfællesskab.