Drømmen om Folketinget lever hos flere medlemmer af Kristendemokraternes hovedbestyrelse

Det er ikke en enig hovedbestyrelse, der skal mødes lørdag og diskutere Kristendemokraternes fremtid.

- Vi bliver nødt til at se realiteterne i øjnene, siger den afgående landsformand, Marianne Karlsmose, efter et dårligt valgresultat. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

En gedigen "vælgerlussing" - ja faktisk en vaskeægte "knock out".

Det gik langt fra som håbet for Kristendemokraterne ved det seneste valg, men selvom flere medlemmer af hovedbestyrelsen i partiet er skuffede over resultatet, vil de ikke opgive kampen om Folketinget.

- Hvis man har en holdning til, hvordan man synes samfundet skal styres, så har man en opgave i at fremme den tankegang. Det gør man ved at komme i Folketinget, siger Per Kristensen, som er hovedkasserer og har været medlem af partiet i over 30 år.

Dermed er han og flere andre medlemmer af partiets top ikke enige med Marianne Karlsmose, der i dag har meldt ud, at hun stopper som landsformand for partiet, og at hun ikke mener, at Kristendemokraterne igen skal stille op til Folketingsvalget.

- Vi bliver nødt til at se realiteterne i øjnene.

- Der er ikke mennesker nok i Danmark, der synes, det er vigtigt, at KD er i Folketinget, siger Marianne Karlsmose.

Hun anbefaler, at partiet bruger alle kræfter på kommunal- og regionalpolitik. Karlsmose sidder selv i regionsrådet i Region Midtjylland.

Til trods for en vælgertilslutning på 0,5 procent tror hovedbestyrelsesmedlem Jens Christian Olesen på, at partiet kan have en chance for at komme i Folketinget ved et kommende valg.

- Jeg synes, vi ligger pænt placeret på midten af dansk politik. At der så er stemning for at stemme på folk, der har et navn frem for et fastlagt politisk program, det er de vilkår, vi lever med i dag.

- Men jeg tror ikke, det fortsætter til tid og evighed. På et tidspunkt vil det gå op for danskerne, at man skal stemme på et parti, der har et program, som ikke flytter sig i forhold til folkestemningen, siger han.

Flere af de hovedbestyrelsesmedlemmer, DR har talt med, frygter, at partiet vil miste afgørende eksponering, hvis man dropper det landspolitiske.

Hovedbestyrelsen mødes lørdag

Kristendemokraterne er ikke blevet valgt ind i Folketinget siden valget i 2001, men ved folketingsvalget i 2019 var partiet snublende tæt på at blive valgt ind. Partiet fik 1,7 procent af stemmerne.

Og netop derfor er der grund til at arbejde videre for at opnå en plads på Christiansborg, mener hovedbestyrelsesmedlem Karlo Brondbjerg.

- Jeg kender ingen andre partier, der over 20 år har været så tæt på at komme i Folketinget så mange gange. Vi kan noget ingen andre partier kan, siger Brondbjerg, der sidder i Herning byråd for partiet og også var kandidat ved Folketingsvalget.

Der er dog også flere af de hovedbestyrelsesmedlemmer, DR har været i kontakt med, som deler Karlsmoses holdning.

En af dem er hovedbestyrelsesmedlem Jens Kristian Nielsen.

- Vi har prøvet flere gange i træk, og nu er vælgernes dom meget tydelig den her gang i modsætning til tider, siger Nielsen, der har været medlem af partiet i over 25 år.

Det er hovedbestyrelsen, der træffer beslutningen om partiets fremtid. De omkring 30 medlemmer mødes på lørdag og evaluerer valget og drøfter fremtiden, men Karlo Brondbjerg tror ikke nødvendigvis, at der er en afklaring på partiets situation allerede i weekenden.

- Jeg vil gætte på, at vi skal om på den anden side af jul. Vi skal have god tid til at tænke os om, siger han.

Brondbjerg ser generelt positivt på partiets fremtid. Hør ham uddybe her:

Tidligere formand drømmer stadig om Folketinget

Ingen af de medlemmer af hovedbestyrelsen, som DR har talt med, vil sætte navne på mulige kandidater til at overtage formandsposten efter Karlsmose.

Kristendemokraternes tidligere formand Stig Grenov oplyser til Ritzau, at han ikke er i spil som kandidat.

Grenov er uenig med Karlsmose og mener, at partiet skal fortsætte kampen om mandater i Folketinget.

- Jeg er enig så langt, at man skal tænke grundigt efter, hvilken strategi der skal lægges, for at vi kommer i Folketinget næste gang. For at vi får udbredt vores budskab. Det er helt klart det, der er vores problem.

Tidligere formand Stig Grenov mener, at partiet skal prøve lykken igen og forsøge at komme ind på Christiansborg. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

- Folk ved ikke, hvad vi står for. Hvis man ikke kan se, at vi kan lægge en rigtig strategi, så har Marianne (Karlsmose, red.) ret. Jeg kan dog være usikker på, om vi fortsætter vores fremgang kommunalt og regionalt, hvis vi ikke stiller op til folketingsvalget, fordi det har en afledt effekt, at vi er en stemme på landsplan, siger Grenov, som ikke er en del af hovedbestyrelsen, til Ritzau.

Han var landsformand fra 2012 til 2019, hvor han blev afløst af Isabella Ahrendt, der tidligere på året forlod partiet og posten som formand til fordel for Det Konservative Folkeparti.

'Spillet er tabt'

Kristendemokraterne har været opstillet ved hvert eneste folketingsvalg i 50 år.

Jens Kristian Nielsen har været med i mere end halvdelen af den tid, og han "er meget trist over" at skulle sige til sine partifæller i hovedbestyrelsen på lørdag, at han ligesom Karlsmose mener, man skal droppe det landspolitiske.

Om partiet skal fortsætte kommunalt og regionalt, må "være op til dem, der er valgt rundt omkring", siger han.

Synes du, man skal nedlægge partiet?

- Det ved jeg ikke. Jeg synes bare ikke, vi skal stille op igen. Og det medvirker jo til, at vi ikke reelt er et landsdækkende parti længere. Så det kan man godt sige, at jeg synes.

- Der er noget at kæmpe for, men vi får ikke vælgertilslutningen, og derfor må vi erkende at spille er tabt, siger Jens Kristian Nielsen.

Følg dansk politik med DR's podcast Slotsholmen:

Slotsholmen