DR's politiske analytiker om Rossen: Han var den mest magtfulde ikke-politiker

I ni år har han sammen med Mette Frederiksen lagt en fælles filosofi for Socialdemokratiet.

Martin Rossen har stået for strategier og detaljeret planlægning som særlig rådgiver og stabschef, mens Mette Frederiksen har haft den udadvendte rolle. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Han har lukket munden på socialdemokratiske folketingsmedlemmer under sidste valgkamp, da alle udtalelser til pressen skulle gennem partiets hovedkvarter.

Han søger kontrol og har sendt talrige temperamentsfulde beskeder til journalister, som har skrevet kritiske historier om Socialdemokratiet.

På navn er han kendt af mange, men som person af utroligt få. Han har aldrig stillet op til interview, og er mest kendt for at stå bag Mette Frederiksen i tykt og tyndt.

Mette Frederiksen stabchefen på sin venstre side ankommer på sit kontor på Christiansborg. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Martin Rossen har opsagt sin stilling i Statsministeriet. Efter ni år på Christiansborg flytter en meget central skikkelse ud.

- Jeg kan ikke komme i tanke om en dansk statsminister gennem flere årtier, som har haft en mere vigtig medarbejder, end Martin Rossen har været for Mette Frederiksen, siger DR's politiske analytiker Jens Ringberg.

Mette Frederiksen beskriver Martin Rossen som hendes nærmeste i sin biografi, og de har kendt hinanden siden deres unge tid i DSU.

Martin Rossen var en vigtig rådgiver for Mette Frederiksen, da hun var beskæftigelsesminister og senere justitsminister i 2011.

Og da hun blev partiformand for Socialdemokratiet i 2015 lagde hun og Rossen planer for partiet frem til folketingsvalget i 2019.

Han er blevet kaldt vicestatsminister og har haft poster, som har været uset for ikke-folkevalgte på Christiansborg.

Massiv kritik

Martin Rossen har været medlem af regeringens økonomi- og koordinationsudvalg, hviket har været første gang nogensinde i dansk politik, at en rådgiver har fået plads i politiske udvalg.

Jens Ringberg kalder Martin Rossen for den mest magtfulde ikke-politiker i nyere Danmarks historie.

Men modsat politikerne i udvalgene, har Martin Rossen ikke tusindvis af vælgeres mandat i ryggen. Og det har været meget kontroversielt.

- Den rolle som Martin Rossen har haft, hvor han var aktiv i ledelsen af de enkelte ministerier, det er der ikke nogen af de andre særlige rådgivere, der har haft på samme måde, siger DR’s politiske analytiker.

Martin Rossen har stået bag Mette Frederiksen gennem alt, hvor de har været enige om at have blikket rettet længere frem i fremtiden.

- Det handler om at få hele partiet og regeringen i samme retning. Det er den mest topstyrede regering, vi har haft nogensinde, siger Jens Ringberg.

I juni 2019 gæstede Birgit Poulsen der lektor i offentlig forvaltning ved Roskilde Universitet DR-programmet Deadline, hvor hun talte om den særlige stilling, Martin Rossen har haft.

En ny Rossen?

Statsministeren har ikke taget stilling til, om stillingen skal genbesættes.

Men hun kommer til at overveje, om Rossens stilling har givet for meget ballade, til hun gider at have en ny i stillingen, siger Jens Ringberg.

- Vil hun fastholde en enormt omdiskuteret og kritiseret ordning med Martin Rossen i en helt uset magtposition, eller vil hun tilbage til business as usual i den danske centraladministration? Det er et valg, hun står over for.

Men tidspunktet er hårdt for Mette Frederiksen, siger Jens Ringberg.

- Landet skal op og køre igen oven på Covid-19-krisen, og de planer, de havde lagt, skal på en eller anden måde revideres.

Mette Frederiksen siger i pressemeddelelsen, at det ikke skal være nogen hemmelighed, at hun gerne havde set, han var blevet.

- Der står altid mange høflighedsfraser i sådan nogle pressemeddelelser, men lige præcis det her, tror jeg faktisk, hun mener, siger Jens Ringberg.

Facebook
Twitter