DR's politiske korrespondent: Messerschmidts fremtid er helt uafklaret

Morten Messerschmidt træder ud af Dansk Folkepartis ledelse, og formanden kan ikke svare på, om han får lov at stille op til næste valg.

Forløbet om Dansk Folkepartis brug af EU-midler får nu yderligere konsekvenser for partiets tidligere frontfigur i Europa-Parlamentet, Morten Messerschmidt.

Det oplyste partiets formand, Kristian Thulesen Dahl, da han var igennem på TV Avisen.

- Vi har besluttet, at Morten Messerschmidt udtræder af vores partis ledelse - af koordinationsudvalget, som det hedder hos os - og så må de ting jo gå sin gang, som nu skal ske i Europa-Parlamentet.

DR’s politiske korrespondent, Uffe Tang, tolker udmeldingen som en fyring.

- Hvis Morten Messerschmidt selv havde valgt at træde ud af ledelsen, havde han sikkert også selv fået lov til at melde det ud. Det faktum, at Kristian Thulesen Dahl for rullende kameraer i TV Avisen lader den her nyhed sprænge, vidner om en decideret fyring. Jeg vil oven i købet sige, at det er en ret brutal en af slagsen.

Formand har ikke taget stilling til Messerschmidts fremtid

Meldingen fra Kristian Thulesen Dahl kommer efter, at DR Nyheder har kunnet fremlægge interne papirer, der ifølge flere eksperter viser, at over 200.000 EU-støttekroner er blevet misbrugt til at finansiere partiets sommergruppemøder i henholdsvis 2014 og 2015.

Efter TV Avisen på DR var Kristian Thulesen Dahl live igennem i 22 Nyhederne på TV 2. Her blev formanden spurgt til, om Morten Messerschmidt kan stille op til næste valg.

- Vi har slet ikke taget stilling til den type ting, så det er hverken ja eller nej, lød svaret.

Det er "meget usædvanligt", at formanden ikke kunne svare klart på det, siger Uffe Tang.

- Morten Messerschmidts fremtid og position i Dansk Folkeparti er helt uafklaret i øjeblikket.

- Ledelsen har haft brug for at lægge afstand til Messerschmidt

Uffe Tang kalder sagen en af de største kriser, man har set for partiet, og Morten Messerschmidt, der har givet Dansk Folkeparti en af de største valgsejre med 465.758 personlige stemmer ved det seneste Europa-Parlamentsvalg, står altså nu også bag partiets store møgsag. Derfor har der været brug for at handle, siger DR's politiske korrespondent.

- Ledelsen har brug for at få plantet skylden. Men det handler selvfølgelig også om et tab af tillid til Messerschmidt, fordi det her har fået lov at eksplodere på den måde. Det er vigtigt at vise handlekraft og vise, at man tager sagen alvorligt og reagerer. Man fratager ham pladsen i ledelsen og lægger dermed afstand til ham og hele sagen, siger Uffe Tang.

Han mener, at det endnu er for tidligt at sige, hvordan vælgerne vil reagere på sagen. Men sagen er et problem for et parti som Dansk Folkeparti, understreger han.

- Partiet har svunget sig op på at bekæmpe svindel i EU og forklare, at de ikke er en del af magteliten, men den lille mands parti. Og så kommer der alligevel historier om, at Dansk Folkepartis ledelse måske uretmæssigt har været med til at fornøje sig for penge, de ikke havde lov til at bruge.

Foruden Dansk Folkepartis egen undersøgelse af, hvordan partiet har brugt midler fra EU, er Olaf, EU's antisvindel-enhed, også i færd med at efterforske sagen.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra Morten Messerschmidt, men han har ikke reageret på henvendelserne. Morten Messerschmidts presserådgiver, Kristian Wederkinck, skriver i en sms til DR Nyheder, at "Morten er enig i beslutningen. Hans sag skal ikke stå i vejen for DF's daglige arbejde."

Facebook
Twitter