DR's politiske korrespondent: Presset ligger på Samuelsen

Dagens pressemøde bliver en balancegang for Liberal Alliance, vurderer Uffe Tang.

LA-leder Anders Samuelsen holder pressemøde i dag klokken 14. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Når Liberal Alliance i dag klokken 14 holder pressemøde, hvor partiet vil kommentere Venstre-regeringens 2025-plan, vil der især blive spidset ører, når emnet falder på topskat.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) foreslog i går at sænke topskatten med fem procentpoint for indtægter mellem 467.000 og én million kroner.

Liberal Alliance har dog lige siden valget i juni sidste år været ultimative i kravet om en sænkelse af topskatten på fem procentpoint for alle topskatteydere – også når indtægterne overstiger en million kroner.

Men regeringens 2025-plan indeholder ikke desto mindre markante skattelettelser for langt de fleste topskatteydere, og spørgsmålet er forud for pressemødet, om LA-leder Anders Samuelsen kan tillade sig at fastholde sin ultimative kurs omkring topskatten.

Sådan lyder det fra DR’s politiske korrespondent, Uffe Tang.

- Liberal Alliance er på pressemødet nødt til at sige noget - må man gå ud fra - som i hvert fald vil holde forhandlingerne i gang. De er nødt til at købe sig noget tid.

- På den anden side er det en balancegang for Liberal Alliance, hvordan partiet kan snakke sig ind i en aftale med regeringen uden samtidig at blive beskyldt for at være totale krystere, eftersom de har stillet ultimative krav op til forhandlingerne.

- Hvis man stiller ultimative krav og ikke tager den ultimative konsekvens, når det gælder, risikerer man jo i høj grad at blive beskyldt for at være et siv i vinden, siger Uffe Tang.

Lars Løkke Rasmussens udspil om at sænke topskatten for indtægter op til en million kroner er allerede blevet kaldt et siciliansk tilbud til Anders Samuelsen – an offer you can’t refuse – fordi regeringens forslag alt andet lige imødekommer Liberal Alliance et langt stykke af vejen.

Uden dog helt at indfri Anders Samuelsens ultimative krav.

- Presset ligger på Liberal Alliance, fordi regeringens udspil trods alt må være ret godt for dem og ret mange af LA’s kernevælgere, som må mene, at det tilbud - der reelt er en stor skattelettelse – er for godt til at sige nej til.

- Spørgsmålet er, om Liberal Alliance så vil gå planken ud for at få den sidste gruppe af topskatteydere helt med, siger Uffe Tang.