DR's retskorrespondent: 'Politiet får en meget stor opgave i valgkampen'

At beskytte Rasmus Paludan i valgkampen kommer til at trække på ressourcerne hos politiet.

Det har ført til optøjer og ild i gaden både på Nørrebro og i Albertslund, når Rasmus Paludan har skullet demonstrere i området. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Meget tyder på, at den højreradikale provokatør og islamkritiker Rasmus Paludan og hans parti, Stram Kurs, får plads på stemmesedlerne til folketingsvalget.

Det er en helt ny situation, der kan gøre valgkampen til nogle ekstra travle uger hos politiet. Det vurderer DR's retskorrespontent Trine Maria Ilsøe.

- En valgkamp er altid en stor opgave for politiet. Når Paludan nu bliver en del af det, går det fra at være en stor opgave til en rigtig stor opgave.

- Vi kan jo se, at hver gang Paludan stiller sig frem, er han flankeret af massivt politiopbud. Og det bliver jo nødt til at være det samme til valgmøder, siger hun.

Stort politiopbud

I enhver valgkamp har politiet en opgave i at sikre kandidaternes sikkerhed til alle mulige arrangementer. Men med Paludans indtræden på scenen er trusselsniveauet højere end normalt.

- Truslen er jo ret åbenbar. Hans demonstrationer har altid været flankeret af politi, men siden han begyndte at brænde koranen af og siden optøjerne på Nørrebro, har politiopbuddet været endnu større, siger Trine Maria Ilsøe.

DR Nyheder har spurgt Rigspolitet til de konkrete arbejde med sikkerheden under en kommende valgkamp.

Det udviklede sig til optøjer og brand i gaderne, efter Rasmus Paludan afholdt en demonstration på Nørrebro den 14. april. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Opgaven skal løses

Det har ikke været muligt at få et interview, men i en kortfattet skriftlig kommentar skriver Rigspolitiet, at det er Politiets Efterretningstjeneste, PET, der står for de konkrete trusselsvurderinger for de enkelte politikere - og altså også Rasmus Paludan.

- Hvad angår sikkerheden ved debatter og vælgermøder med videre, så iværksætter politiet de fornødne sikkerhedsmæssige foranstaltninger på baggrund af PET's trusselsvurderinger af de enkelte arrangementer, lyder det i kommentaren.

Det betyder ifølge Trine Maria Ilsøe, at det ikke er et spørgsmål om, hvorvidt politiet har ressourcer nok, men nærmere et spørgsmål om, hvad politiet så må nedprioritere i stedet.

- Oversat til dansk betyder det, at vi har fået en opgave, og den skal vi løse. Så må kræfterne eventuelt gå fra nogle andre opgaver.

Partiet har frem til i dag indsamlet 21.339 vælgererklæringer. Det kræver 20.109 godkendte vælgererklæringer at komme på stemmesedlen.

Partiet er dog ikke officielt opstillet til valget endnu. Først skal partiet melde sig som opstillingsberettiget til ministeriet, og når det sker, skal erklæringerne efterfølgende godkendes. Det kan ifølge ministeriet tage op til to uger.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter