Tema Grænsekontrol

DSB beder om lov til at lade være med at fotografere id-papirer

Kontrollen af passagerer bør være mere smidig, mener DSB, der beder Sverige om at lempe kontrollen.

DSB vil gerne undgå at skulle tage billeder af passagerernes id-kontrol. (Foto: 50090 Johan Nilsson / TT © Scanpix)

DSB vil bede den svenske infrastrukturminister, Anna Johansson (S), om lov til ikke at fotografere passagerernes id, som der ellers har været krav om i en uge.

Det siger DSB's administrerende direktør, Flemming Jensen, før et møde med den svenske minister senere i dag.

- Det kunne gøre hele processen hurtigere, og vi ved, at nogle kunder er lidt utrygge ved at skulle have deres id fotograferet. Det har vi spurgt de svenske myndigheder om, men vi har ikke fået noget svar tilbage.

- Vi lever op til alle de datasikkerhedsmæssige krav, der er, men det er klart, at det i sig selv er besværligt, siger Flemming Jensen.

Sverige indførte med virkning fra 4. januar det såkaldte transportøransvar. Det betyder, at DSB og andre transportører som for eksempel færgerederier, kan få en bøde på 50.000 svenske kroner, hvis de transporterer passagerer unde gyldigt id ind i Sverige.

For at kunne dokumentere, at selskabet foretager den påkrævede kontrol, affotograferer DSB passagerernes id under kontrollen, der finder sted i Kastrup Lufthavn.

- Langt de fleste når omstigningen i Københavns Lufthavn på ti minutter, men der er også nogle, der ikke når det. Og sidste uge var helligdagsuge i Sverige, så det er i denne her uge, at vi forventer at se markant flere rejsende, siger Flemming Jensen.

/ritzau/