DSB erkender: 'Vi synes også, priserne har været for høje'

DSB vil ikke love at nedsætte prisen med 10 procent i gennemsnit, men stiller togpassagerne flere orangebilletter i udsigt.

- Om vi i gennemsnit sætter prisen ned 10 procent, kan jeg ikke svare på, men vi sætter prisen mere end 10 procent ned uden for myldretiden, siger underdirektør i DSB, Aske Wieth-Knudsen om Liberal Alliances opfordring til at sænke billetprisen med mindst 10 procent. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det har været for dyrt at tage toget.

Sådan lyder erkendelsen fra DSB, efter at flere politikere med regeringspartiet Liberal Alliance i spidsen kritiserer "de høje" billetpriser hos DSB.

- Jamen, vi synes også, priserne har været for høje. Derfor har vi i de senere år sat priserne væsentligt ned i landsdelstrafikken, siger Aske Wieth-Knudsen, underdirektør i DSB Produkt.

Han tilføjer, at det på visse tidspunkter af døgnet stadigvæk er for dyrt at rejse med DSB.

- Vi kan godt sætte prisen længere ned, end vi allerede har gjort. Så jeg synes faktisk, at på nogle tidspunkter er vi stadigvæk for dyre, og der vil vi sætte prisen ned. Men vi har allerede sat prisen ned.

- Vi udbyder billetter, der er 70 procent under normalprisen på de tidspunkter, hvor der er ledige pladser i vores tog, siger Aske Wieth-Knudsen med henvisning til de såkaldte orangebilletter, som DSB ifølge eget udsagn de seneste par år har tredoblet antallet af.

Flere orangebilletter på vej

Og udviklingen med endnu flere orangebilletter, hvor passagerne kan komme billigere af sted uden for de travle perioder, vil fortsætte, garanterer DSB-chefen.

- Jeg kan love flere af de billige orangebilletter, som er op til 70 procent billigere end normalprisen, på de tog, hvor der er ledige pladser, siger Aske Wieth-Knudsen.

Sidste år solgte DBS godt otte millioner rejser over Storebælt. Af dem var de 1,3 mio. orangebilletter – svarende til 16 procent.

Regeringspartiet Liberal Alliance opfordrer jer til at sænke den gennemsnitlige billetpris med mindst 10 procent. Vil I gøre det?

- Om vi i gennemsnit sætter prisen ned 10 procent, kan jeg ikke svare på, men vi sætter prisen mere end 10 procent ned uden for myldretiden.

Hvorfor kan du ikke svare på det?

- Det er fordi, at det afhænger af, at vi sætter prisen ned, der hvor vi kan, og der hvor der er ledige pladser, men det er også afhængigt af, at vi faktisk har ledige pladser og ledige togvogne at sætte ind, så passagererne ikke skal stå op. Så vi gør det ud fra en vurdering af, hvor der er ledig plads til kunderne, siger Aske Wieth-Knudsen.

Plads i togene

Liberal Alliance mener, at det vil være en god forretning for både DSB og for skatteyderne, hvis I satte prisen ned, fordi der så vil komme flere passagerer, og dermed flere kroner i kassen i sidste ende. Har partiet ret i det?

- Det er jeg faktisk enig i. Vi synes også, at det er en rigtig god ide at sætte prisen ned.

Men jo ikke gennemsnitsprisen ned med 10 procent?

- Vi sætter ikke prisen gennemsnitlig ned, men faktisk har vi sænket gennemsnitsprisen, og vi sætter prisen ned med meget mere end 10 procent, der hvor vi har plads i togene. Det giver rigtig god mening, også for kunderne, at vi sætter prisen ned, der hvor vi har plads i togene, fastslår Aske Wieth-Knudsen.

Når man ser på den generelle prisudvikling siden 2009, så er billetpriserne hos DSB gennemsnitligt steget med 16 procent, mens den generelle prisudvikling kun har været på 11 procent. Hvorfor har I hævet billetpriserne så meget mere end priserne generelt?

- Der hvor DSB selv bestemmer priserne – og det er henover Storebælt – har vi faktisk sat priserne ned. Så er der nogle andre steder, hvor vi sætter priserne sammen med trafikselskaberne, og efter det indeks, som Trafikstyrelsen laver for priser, og der gør vi vores indflydelse gældende og arbejder for lavere priser. Faktisk har vi holdt priserne i ro i 2018, siger Aske Wieth-Knudsen.

Hvad vil det betyde for gennemsnitsprisen specifikt på strækningerne mellem landsdelene, for eksempel Aalborg-København?

- Det vil formentlig betyde, at gennemsnitsprisen vil falde, som vi også har set de seneste par år på grund af udbuddet af de mange billige billetter, siger Aske Wieth-Knudsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk