Duer Finansministeriets udlændinge-regnemaskine? DF og Radikale er uenige

Dansk Folkeparti og de Radikale udleder to vidt forskellige ting af Finansministeriets regnestykke.

De Radikales integrationsordfører, Sofie Carsten Nielsen, glæder sig over, at beskæftigelsen blandt indvandrere og deres efterkommere er stigende. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Da Finansministeriet i dag fremlagde en analyse over indvandrere og deres efterkommeres omkostninger for det danske samfund i 2015, var der to hovedpointer.

Den første er den, som Dansk Folkeparti hæfter sig ved: Udgiften til ikke-vestlige indvandrere og deres efterkommere var i 2015 på 36 milliarder kroner, hvilket er tre milliarder mere end året før.

Den anden er den, som de Radikale gerne vil tale om: For siden andet kvartal af 2015 er beskæftigelsen blandt de ikke-vestlige indvandrere steget med 23.000 personer. Sammenlignet med danskere og vestlige indvandreres frekvens, så er ikke-vestlige indvandreres beskæftigelsesfrekvens steget mere.

Lad os tage fat i udgifterne først. Integrationsordfører for de Radikale Sofie Carsten Nielsen mener ikke, at man skal tillægge tallet for stor betydning.

- Vi kan ikke rigtigt bruge et tal med 36 milliarder til særligt meget. Når vi kigger på danskere, så belaster vi også budgetterne meget. Det gør vi, fordi vi går i daginstutioner, i skoler og på uddannelser. Men det er også dér, hvor vi udfolder vores potentiale, siger hun.

DF: Det er fakta

Så hopper vi til Dansk Folkeparti og udlændingeordfører Martin Henriksen. For han mener nemlig, at tallet er ganske brugbart.

- Det er meget store tal, siger han.

Og når der fremadrettet skal diskuteres udlændinge, så er det tal, som Dansk Folkeparti vil bruge, siger han.

- Nu har vi de officielle tal, så har vi det på plads og anvender dem i den offentlige debat.

Generelt ser DF-ordføreren med alvor på, hvad det koster statskassen, selvom han anerkender, at 2015 var et ”exceptionelt år”, hvor antallet af asylansøgere var rekordhøjt og førte til vandringer på E45 i Sønderjylland.

- Vi har det laveste asyltal i ni år, og det tyder også på, at vi i hvert fald formår at holde udgifterne nede. Men det er meget bekymrende, og det, synes jeg, taler for, at vi skal sende folk tilbage i stedet for at bruge en masse ressourcer på at integrere dem, siger han.

Radikale glæder sig over beskæftigelsesfremgang

Så vidt Martin Henriksen og den første hovedpointe. Den anden er som nævnt, at beskæftigelsen blandt de ikke-vestlige indvandrere og efterkommere er stigende og stiger mere end tilsvarende grupper af danskere.

Det fremhæver Sofie Carsten Nielsen:

- Det vigtige i Finansministeriets rapport er at se på, om vi kan få endnu flere ikke-vestlige indvandrere i arbejde. For dér halter det fortsat. Vi ved, at potentialet er rigtig stort, siger hun.

Hvor stort potentialet er, fremgår også af analysen. Finansministeriet anslår, at hvis ikke-vestlige indvandrere havde været i beskæftigelse i samme omfang som danskere i 2015, så ville statskassen have sparet 17 milliarder kroner.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk