Dumpekarakter til 12+: 'Det skal være ok at være gennemsnitlig'

Ny høj karakter vil skabe mere konkurrence og puste mere liv i præstationskulturen.

- Vi lever i et samfund, hvor vi enten har fokus på toppen eller bunden, siger professor Noemi Katznelson.

Et + på 12-tallet i karakterbogen, og så har du et bevis for, at du har turde gøre noget ekstraordinært og bragt dig selv på spil.

Uddannelses- og forskningsminister, Tommy Ahlers (V), har nedsat en arbejdsgruppe, som blandt andet skal undersøge muligheden for at indføre flere karaktertrin, herunder karakteren 12+.

Karakteren vil ikke tælle som mere end et 12-tal, når karaktergennemsnittet gøres op, men ministeren tror alligevel, at den vil motivere de studerende til at tænke anderledes.

Men hos de studerende er de ikke glade. De giver simpelthen 12+ dumpekarakter.

- Vi er skeptiske, da vi er bange for, at det bliver et nyt konkurrenceparameter, siger Johan Jørgensen, formand for Danske Studerendes Fællesråd.

Ifølge ham kan det komme til at skabe konkurrence i forhold til ansættelser, studiejob eller praktikpladser. Fremadrettet kan det måske også blive et element i kvote 2-optag.

I stedet bør man tale om feedback og vejledning og sikre den bedste mulige læring. Alle studerende bør få kommentarer med på vejen, uanset hvilken karakter de får.

- Det er en ret symbolsk ændring, man laver her. Det gør ikke noget for de studerendes læring, og man kan også være kritisk overfor, at det kun er i toppen, at man kan få den særlige udmærkelse. Man gør ikke noget ved at kigge på bundkaraktererne, siger Johan Jørgensen.

- For meget vægt på karakterer

Og det vil bestemt ikke gøre præstationskulturen på uddannelserne bedre. Sådan lyder det fra professor og leder på Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet, Noemi Katznelson.

Hun forstår godt intentionen med at ville honorere det skæve, det innovative og det vovede, men hos de unge vil det formentlig bare skabe et yderligere pres.

- Vores uddannelsessystem er i ubalance. Der er for meget vægt på karakterer, og 12+ risikerer at øge ubalancen.

- Det er godt med fokus på præstation, men der hersker en kultur, hvor man er bange for at fejle. Og det er ikke den slags præstationskultur, vi ønsker. Man skal turde vove noget uden at være bange for ikke at gøre det godt nok, siger hun.

I stedet for at kigge i toppen af karakterskalaen, bør man ifølge Noemi Katznelson i stedet kigge mere på de midterste karakterer.

- Alle de unge, der ligger i midterfeltet, føler sig ikke gode nok. De unge skal ikke føle sig forkerte og uperfekte, hvis ikke de er ekstraordinært dygtige.

- Hvis karakterskalaen skal bruges som et pædagogisk værktøj, så skal den nuanceres mere i midten. Vi lever i et samfund, hvor vi enten har fokus på toppen eller bunden. På det ekstreme. Det skal være ok at være gennemsnitlig. Det kan man godt få et liv af, siger professoren.

Sådan er forskellen på 12-trins- og 7-trinsskalaen:

Sådan er forskellen på 12-trins- og 7-trinsskalaen.