Da Socialdemokratiet gik til valg, skete det blandt andet med løftet om at ansætte 1.000 flere sygeplejersker.
Og det løfte vil statsminister Mette Frederiksen nu levere på.
- Det gør vi af to årsager. For det første for at give danskere et bedre ophold, når de er på sygehuset, men faktisk også for at sikre et bedre arbejdsmiljø omkring vores sygeplejersker – de løber ganske enkelt for stærkt i dag, siger hun.
På finansloven for næste år vil der blive afsat 300 millioner kroner til flere sygeplejersker, og året efter stiger beløbet så til 600 millioner kroner.
Ifølge regeringens egne tal betyder det, at der i 2020 kan ansættes, hvad der svarer til 500 ekstra sygeplejersker, mens tallet vil stige til 1.000 i 2021.
- Vi har nogle udfordringer med at få rekrutteret så mange sygeplejersker, det har vi jo vidst hele tiden, så forslaget er, at vi starter med 500 næste år, og allerede året efter er vi oppe på de 1.000, som vi lovede i valgkampen, siger statsministeren.
Rygerne betaler
Pengene, som skal finansiere de nye sygeplejersker, planlægger regeringen at finde gennem højere cigaretpriser.
Her foreslår den socialdemokratiske regering at lade priserne stige til 50 kroner for en pakke. Og prisstigningen ryger altså ind i sundhedsvæsenet i form af sygeplejersker.
- Vi laver faktisk et direkte kryds fra det, at det bliver dyrere at købe cigaretter, til at vi kan ansætte 1.000 flere sygeplejersker. Det synes jeg jo på alle mulige måder er et klogt kryds og en klog måde at finansiere flere sygeplejersker på.
Men meningen med højere cigaretpriser er vel også, at folk skal holde op med at ryge – hvis de så gør det, hvor er pengene så henne?
- Når vi sætter prisen op på cigaretter, skal vi gerne holde unge fra at begynde at ryge, og vi skal også meget gerne sikre os, at der er færre, der ryger, men der er nok nogle, der bliver ved.
Første skridt var ny regering
Som Mette Frederiksen også påpeger, så er det ikke fordi, der står en hel hob af sygeplejersker og bare venter på at kunne få et job.
Ledigheden blandt sygeplejersker er nemlig meget lav. Ifølge en ledighedsanalyse fra DSA (Din Sundhedsfaglige A-kasse) var antallet af ledige i august 2019 på 663 svarende til 312 fuldtidsledige. Alligevel er statsministeren fortrøstningsfuld.
- Første skridt er, at danskerne har valgt en ny regering, som vil prioritere velfærden. Og alene dét stopper forhåbentligt nogle af dem, som er på vej ud af den offentlige sektor. Det er første skridt.
Men bare fordi, du er blevet statsminister, kommer der jo ikke 1.000 ledige sygeplejersker?
- Jeg tror ikke, at man må undervurdere vigtigheden af, at regeringen siger ’velfærden først’. Mange af dem, der arbejder i vores velfærdssamfund, har jo oplevet, at der er blevet sparet rigtig meget, og at man er blevet bedt om at løbe stadig hurtigere. Så det at ville velfærden er første skridt, siger hun.
- Det næste er så at fastholde de sygeplejersker, der allerede er i faget - det vil vi gå i dialog med både Sygeplejerådet, sygeplejerskerne og regionerne om. Og så handler det for det tredje om at sørge for, at der bliver optaget flere unge på sygeplejestudiet.
En rundspørge blandt Dansk Sygeplejeråds medlemmer fra september sidste år viste, at 52 procent af foreningens medlemmer arbejder på deltid, mens kun 48 procent er på fuld tid.
Derfor håber Mette Frederiksen også, at netop sygeplejerskerne på deltid hører regeringens budskab.
- Når vi siger 'velfærden først' og ansætter flere sygeplejersker, så skal vi jo også sikre, at arbejdstempoet bliver sat ned. Når det bliver rarere og bedre at gå på arbejde som sygeplejerske, kan det jo også godt være, at nogle af dem kan give et par timer ekstra. Så tingene hænger jo sammen.
Regionerne får ansvaret
Regeringen vil invitere regionerne til en drøftelse af, hvordan de mange nye sygeplejersker konkret skal skaffes.
Det bliver nemlig regionerne, der får ansvaret for at sørge for, at ambitionerne bliver til virkelighed.
Og fra Danske Regioner er der glæde over, at regeringen vil sende flere penge i deres retning, men også at blive inviteret til drøftelser om, hvordan udfordringen bedst løses.
- Det er klart, at det ikke løser alle problemer alle steder, men det vil være et kæmpe løft af de hænder, der er til rådighed derude, siger formand Stephanie Lose (V).
Eftersom der ikke lige står 1.000 sygeplejerske og venter på et job, skal der kigges bredt for at finde dem. Det kan være ved at få deltidsansatte op på fuldtid, sikre at flere kommer igennem sygeplejeuddannelsen og endelig ved at lokke sygeplejersker, der har forladt faget, tilbage i folden.
- Der vil være mange forskellige instrumenter, der skal tages i brug, og der er ikke nogen garanti for, at det kan lykkes – og i hvert fald ikke fra den ene dag til den anden, siger Stephanie Lose.
- Jeg kan ikke love, at det kan lade sig gøre, men jeg kan love, at vi vil bidrage, alt hvad vi kan til, at vi også lykkes med at få flere hænder ud på afdelingerne for de her penge.