Dyster læsning for Ellemann: Seks stemmeslugere har forladt Venstre på ét år

Gruppeformand Karsten Lauritzen (V) stopper i politik til fordel for at job som branchedirektør i Dansk Industri.

Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, forlader dansk politik. Han skal i fremtiden være direktør for DI Transport. (Foto: Claus Fisker © Ritzau Scanpix)

Venstre og formand Jakob Ellemann-Jensen skal på udkig efter en ny gruppeformand til partiet.

Det står klart, efter at den nuværende - tidligere skatteminister Karsten Lauritzen - har valgt at takke ja til et job som direktør for transportområdet i Dansk Industri.

Lauritzens farvel til Venstre vil vække en vis overraskelse blandt politisk interesserede. Men det er også et farvel til endnu en profil og stemmesluger fra seneste folketingsvalg.

Selvom håndtryk i disse coronatider har trange kår, er det ikke utænkeligt, at ledelsen i Venstre efterhånden er ved at være godt træt i hænderne.

Seks profiler forladt Venstre siden valget. Foruden Lauritzen er det Inger Støjberg, Lars Løkke Rasmussen, Britt Bager og Tommy Ahlers.

Farvel og tak

Lars Løkke Rasmussen var den første, der forlod partiet. Det gjorde han som bekendt den 1. januar sidste år gennem et skriv på sin Facebook-profil. Dengang ville han være løsgænger. Siden har han stiftet det politiske parti Moderaterne, der har indsamlet nok vælgererklæringer til at kunne stille op til Folketinget, men endnu ikke formelt er godkendt.

En måned senere var det Inger Støjberg, der forlod Venstre med ordene: 'Jeg tror ikke, at Jakob bliver statsminister'. Forud for beslutningen lå dages konflikt om, at Jakob Ellemann-Jensen støttede en rigsretssag mod sin egen næstformand.

Og måneden efter var den så gal igen, da tidligere næstformand og forhenværende udenrigsminister Kristian Jensen blev udnævnt til særlig repræsentant for Danmark i FN. Her abejde han for, at Danmark får plads i FN's Sikkerhedsråd i 2025-2026.

Få uger efter tikkede der en sms ind på Jakob Ellemann-Jensens telefon. Beskeden var fra Britt Bager, der nu var blevet mere konservativ og derfor skiftede til Søren Papes parti.

Herefter kom der en vis ro i Venstre. Lige frem til august, hvor den populære københavnske iværksætter Tommy Ahlers meddelte, at han ville ud af politik.

Lauritzen har 'ro i maven'

Og nu er det altså Karsten Lauritzen, der har besluttet, at tiden er inde til at prøve noget andet.

- Jeg elsker at arbejde for Danmark, Venstre og for Nordjylland. Men alting har sin tid. Og nu er det tid for mig til at prøve noget andet og for andre til at tage den politiske stafet videre, skriver han på Facebook og fortsætter:

- Jeg har helt ro i maven ved at forlade Venstres folketingsgruppe nu. Venstre har været gennem en meget turbulent periode. Men vi er kommet godt igennem det. Det skyldes ikke mindst, at Jakob (Ellemann-Jensen, red) har vist lederskab og har truffet svære beslutninger, skriver han.

På sin egen Facebook-profil ønsker Jakob Ellemann-Jensen sin gruppeformand 'god vind'.

- Du ved, at jeg har sat utrolig stor pris på vores tætte og fortrolige samarbejde gennem tiden. Ikke mindst i din rolle som gruppeformand for Venstres folketingsgruppe.

- Tak for dine råd og din sparring. Du har hjulpet mig, folketingsgruppen og Venstre med at komme godt igennem en svær tid. Vi er nu i god gænge og fokuserer på at udvikle og lave politik, som gør en forskel for danskerne, skriver Ellemann.

Et farvel skrevet på internettet, for Ellemann har aflyst sine planer de kommende par dage.

Han er blevet smittet med coronavirus.

For Jakob Ellemann-Jensen kommer én dårlig nyhed sjældent alene.

Herunder kan du se senest offentliggjorte meningsmåling for Folketingets partier.

FacebookTwitter