Efter 40 år i politik siger Margrete Auken stop: Jeg er jo ikke 70 år længere

Margrete Auken genopstiller ikke til ved næste års valg til EU-Parlamentet og siger farvel til politik.

SF's formand Pia Olsen Dyhr var tydelig berørt, da 78-årige Margrete Auken meget overraskende meddelte, at hun ikke har i sinde at stille op til det kommende valg til EU-Parlamentet.

Fadølsanlægget var allerede ved at være klar, og de veganske retter til SF’s landsmødefest lørdag aften var ved at blive tilberedt. Stemningen var i overgangen fra intense debatter om folkesocialisme og kapitalisme til fest.

Men så trådte Margrete Auken, SF’s nestor, på talerstolen i salen på SF’s landsmøde i Kolding. Og så blev der lyttet.

- Bare rolig. Jeg står ved min trussel om at blive – også efter det år, jeg stadigvæk har tilbage i EU-Parlamentet, sagde Margrete Auken, mens stemningen i salen igen blev mere intens. Folk lyttede og holdt mund.

Og så kom meldingen, som hun havde bygget op til gennem sin tale.

- Nej, jeg tager ikke en valgkamp til – og det er vist også på tide, at jeg finder ud af, hvad jeg skal være, når jeg bliver stor, sagde Margrete Auken, der straks efter blev omfavnet af SF-formand Pia Olsen Dyhr på talerstolen.

Salen var mere eller mindre i chok. Selv partiets pressechef, Sigrid Rasmussen, anede det ikke før 10 minutter før, ordene faldt fra Margrete Auken.

Har siddet i Folketinget og EU-Parlamentet i årtier

SF's medstifter, Gert Petersen, og Margrete Auken i et muntert øjeblik på valgnatten 1981. (Foto: © Jørgen jessen, Scanpix Denmark)

78-årige Margrete Auken var til sit første SF-landsmøde i 1975, og her næsten 50 år senere siger hun så stop.

Hun sad i Folketinget for SF fra 1979-1990 og igen fra 1994-2004. Siden har hun siddet i EU-Parlamentet for SF, hvor hun ved det seneste valg fik næsten 200.000 personlige stemmer.

Men hun har med egne ord ikke fået løst de problemer, hun gerne vil.

- Klimakampen er slet ikke vundet. Den sociale ulighed er vokset – både i EU, i Danmark og især globalt, og naturen lider, siger hun.

Til gengæld vil hun give stafetten videre til yngre kræfter.

- Kroppen fortæller mig jævnligt, at jeg jo altså ikke er 70 år længere.

- Vigtigt for min beslutning: SF har smadderdygtige mennesker på EU-barikaderne, sagde hun med henvisning til SF’s andet medlem af EU-Parlamentet, Kira Marie Peter-Hansen og den tidligere alternativist Rasmus Nordqvist.

Margrete Auken er søster til den forhenværende socialdemokratiske topfigur Svend Auken og mor til Ida Auken, som i dag sidder i Folketinget for Socialdemokratiet.

Partiformand i tårer over Aukens farvel

Pia Olsen Dyhr fik ordet på talerstolen, da salen ellers var færdige med klapsalven efter Margrete Aukens exit-tale.

SF-formanden havde svært ved at holde tårerne tilbage. Det kunne hun slet ikke, efter følgende sætning til Margrete Auken var gjort færdig.

- Nogle synes, du er rædselsfuld, andre elsker dig, og det gør jeg, sagde Pia Olsen Dyhr.

Hun fortæller, at der på SF’s kontorer på Christiansborg hænger et billede i sort/hvid af Margrete Auken, der sidder med bare fødder i folketingssalen.

- Hvor er det mærkeligt at tænke på, at du ikke skal stå i front på den valgkamp, vi har foran os, lød det fra Pia Olsen Dyhr, der herefter – med egne ord – havde svært ved at styre sine følelser.

Færdig med valgkampe – og så alligevel

Margrete Auken peger selv på førnævnte Kira Marie Peter-Hansen som en oplagt spidskandidat for SF til næste års EU-Parlamentsvalg.

Og selv om hun ikke selv vil være på plakaterne i gadebilledet om et års tid, så gør hun det sidste år i aktiv politik færdigt i EU-Parlamentet. Og så tager hun gerne en tørn i lygtepælene én gang til.

- Det har været en stor glæde at arbejde sammen med hende (Kira Marie Peter-Hansen) gennem de sidste fire år, og jeg vil meget gerne støtte hendes valgkamp, hvis hun altså vil have mig med. Som støtte.

Margrete Auken har selv været på stemmesedlen ved 15 valg.