Efter afsløring af angrebsplan: Regeringen bøjer sig for Venstres krav

Venstre får stor indrømmelse i forhandlinger om en ny udligningsreform.

Finansminister Nicolai Wammen (S) rækker hånden ud til Venstre og imødekommer deres to krav for at få dem tilbage i forhandlingslokalet om en udligningsreform.

Finansminister Nicolai Wammen (S) bøjer sig nu for de krav, som Venstre stillede torsdag aften for at fortsætte i forhandlingerne om en ny udligningsreform.

Det vil sige, at der for fremtiden kun vil være ministre i lokalet, når der bliver forhandlet. Det koster blandt andet finansordfører Christian Rabjerg Madsen (S) en plads ved forhandlingsbordet.

- Vi har ikke noget problem med, at det er regeringen, der forhandler med Venstre, siger Nicolai Wammen.

Samtidig er socialdemokraterne også klar til at skære på det tilskud, som kommuner med mange udlændinge får.

- Vi vil gerne række hånden frem til et godt samarbjede, og derfor har vi sagt til Venstre, at vi er parate i de videre forhandlinger til at tage udgangspunkt i finansieringsudvalgets anbefalinger i udlændingedelen, siger Nicolai Wammen.

I dag bliver der givet 5,2 milliarder kroner i en særlig udligning, der tager hensyn til udlændinge. Det vil sige, at kommuner med mange udlændinge får penge.

Socialdemokraterne har i deres udspil lagt op til, at det skulle sænkes med 900 millioner kroner. Men Venstre kræver, at det bliver halveret, sådan som et ekspertudvalg, det såkaldte finansieringsudvalg, har foreslået.

Der er borgmestre i kommuner som Ishøj og i København, der har set frem til at få en pose penge, fordi de har mange udlændinge. Skal det være dem, der skal holde for nu, fordi I skal komme Venstre i møde nu?

- Det, der er vores udgangspunkt, er, at uanset om man vælger finaniseringsudvalgets måde at udregne udlændingeudgifter på, eller det, regeringen lagde op til, så har vi nogle konkrete udfordringer i en række kommuner på vestegnen i nogle af vores store byer. Og det tager vi dybt alvorligt. Derfor skal den samlede aftale også være et udtryk for, at der er balance i tingene, siger Nicolai Wammen.

Venstre glad for fremstrakt hånd

Den fremstrakte hånd glæder formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen.

Jakob Ellemann-Jensen, er tilliden genskabt?

- Der er et godt fundament at arbejde videre på. Den er ikke genskabt, men vi er et væsentligt bedre sted, end vi var i går. Vi kommer meget gerne ind i forhandlingslokalet igen, for det er vigtigt, vi har en bred aftale om det her.

Jakob Ellemann-Jensen (V) glæder sig over den udstrakte hånd fra Socialdemokratiet og melder klar til at mødes om forhandlingerne om udligning.

Kravene fra Venstre kom efter, at en intern mail fra socialdemokraterne blev offentliggjort. Mailen indeholdt en plan for, hvordan Socialdemokratiet kunne angribe Venstre. Det fik efterfølgende Venstre til at stoppe sin deltagelse i forhandlingerne.

Indholdet i mailen blev kendt, fordi den ved en fejl også blev sendt til en journalist på Jyllands-Posten.

Det fremgik af mailen, at "angreb på Venstre på SoMe og i medier" var et dagsordenspunkt på interne S-møder.

Og der stod også, at finansminister Nicolai Wammens personlige rådgiver skulle finde "historier på Venstre (...) på baggrund af svar fra forhandlinger og andet".

Det bragte sindene i kog hos Venstre. For med den ene hånd sad socialdemokraterne altså og forhandlede for at få en aftale. Og med den anden hånd ville de bruge oplysninger fra selvsamme forhandlingerne til at angribe netop Venstre.

- Det er fint, vi kan angribe hinanden, men det gør man ikke i et forhandlingsforsløb. Der skal være plads til at stille spørgsmål, også de dumme spørgsmål og de svære spørgsmål, og det er der ikke, hvis der ikke er et tillidsfuldt rum, siger Jakob Ellemann-Jensen (V).

Forhandlingerne forventes genoptaget i weekenden. Finansminister Nicolai Wammen (S) har lagt op til at være i mål med en aftale senest i uge 10, men det vil ministeren ikke lægge sig fast på.

- Det er ikke så vigtigt, det vigtige er, at det er en god aftale – og en udligning, der er mere retfærdig end i dag, siger han.