Efter afsløring af mulig millionsvindel i Forsvaret: 'Det bliver den skarpeste kritik nogensinde'

Politikere kræver handling i hele staten for at undgå flere skandalesager.

Forsvarets Ejendomsstyrelse har dannet ramme om mulig svindel. To medarbejdere er politianmeldt. (Foto: Ernst van norde © Scanpix)

Det er dybt problematisk, at medarbejdere i Forsvarets Ejendomsstyrelse har haft mulighed for at svindle med skattekroner.

At de bare selv har kunne sætte en krusedulle, kvittere for et køb på Forsvarets konto, og efterfølgende veksle ydelser, som aldrig blev lavet for Forsvaret, til dyre lamper, vin og nye køkkener.

Men det er mindst lige så problematisk, at Forsvaret selv har undersøgt, om alt var i orden og konkluderet, at ja, det var det.

I dag kan forsvarsminister Trine Bramsen (S), der allerede har sat gang i en større undersøgelse, se frem til at modtage 'kraftige opfordringer' til at få styr på tingene i sit ministerium.

Det fortæller Frank Aaen (EL). Som en af de fem statsrevisorer skal han behandle Rigsrevisionens kritiske rapport, der på baggrund af en whistleblower-alarm, peger på alvorlige og systematiske regnskabsfejl i Forsvarets Ejendomsstyrelse.

- Vi kommer til at udtrykke den skarpeste kritik nogensinde, siger Frank Aaen.

Minister lover konsekvenser

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) ser allerede på sagen med største alvor.

- Som skatteyder i Danmark skal man kunne forvente, at ens skattepenge bliver behandlet ansvarligt, siger hun.

Forsvarsminister Trine Bramsen lover at behandle sagen med største alvor. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Ministeren understreger, at hun ikke har haft kendskab til sagen før nu.

- Jeg skal også finde ud af, hvad der er sket i mit ministerium: Hvem har været klar over hvad, hvornår.

- Det er på ingen måde i orden, og derfor skal der også slås hårdt ned. Det skal have konsekvenser, siger forsvarsminister Trine Bramsen.

To medarbejdere i Forsvarets Ejendomsstyrelse er allerede politianmeldt for svindel. Men Rigsrevisionens undersøgelse, som har givet anledning til det, går ikke mere end et par år tilbage i tiden, og det kan derfor ikke afvises, at regnskabsfusket har stået på i længere tid.

Skandale på skandale i Staten

Både hos Venstre og Radikale Venstre tager forsvarsordførerne imod nyheden med et sørgmodigt suk.

Det er særlig dybt, fordi denne svindelskandale i Forsvaret er blevet afdækket på bagtæppet af Britta Nielsens svindel i Socialstyrelsen og svindel med udbytteskat i Skat.

- Vi er nødt til at diskutere, hvordan vi kan undgå, at den her slags ting sker i den offentlige sektor, siger Martin Lidegaard fra De Radikale.

Martin Lidegaard (R) finder det særlig alvorligt, at Forsvaret selv ikke har været opmærksom på den mulige svindel. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Venstres forsvarsordfører og tidligere minister Karsten Laurtitzen er enig - hele statsadministrationen skal lære af den her sag.

- Nu har jeg været skatteminister i fire år, og der er ikke bare en skatteforvaltning, men en række offentlige myndigheder, som er udfordret og ikke har de rigtige rammer, de rigtige systemer og procedurer.

- Det viser Britta-sagen, det viser skandalerne i Skat, og det viser den her sag, siger Karsten Lauritzen.

Systemet har svigtet

I første omgang er det dog vigtigt at få fulgt den her sag til dørs.

- Vi skal sikre os, at det her ikke er foregået andre steder i Forsvaret. Det er jo ikke bare et svigt fra den almindelige medarbejder. Det er også et svigt fra systemets side, siger Karsten Lauritzen.

Karsten Lauritzen (V) kalder det frygtelig sørgeligt, at endnu en svindelskandale er blevet afdækket. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Læren fra Britta Nielsen-sagen var ellers, at der skal være mere end to øjne inde over, når der er store summer i spil.

Og efter al den opmærksomhed, der har været på kontrol, siden den sag blev offentligt kendt, mener Martin Lidegaard, at det er dybt foruroligende, at Forsvaret ikke var i stand til at opdage svindelen eller hullerne i systemet.

- Det, der er mærkeligt i det her tilfælde er, at man har undersøgt sig selv og kontrolleret, at man havde styr på tingene, hvilket man tilsyneladende ikke har haft, konstaterer han.

Statsrevisorerne skal mødes klokken 9.30.