Efter afsløringer: Psykolognævnets formand kaldes til samtale hos minister

Socialministeren kræver redegørelse efter massiv kritik af nævnets tilsyn med autoriserede psykologer.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) mener, der er behov for at stramme op i Psykolognævnet. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Psykolognævnets formand Sanne Bager er blevet indkaldt til et personligt møde hos socialminister Astrid Krag (S).

Samtidig vil ministeren have en grundig redegørelse fra nævnet om dets praksis med at føre tilsyn med autoriserede psykologer.

Det sker efter DR’s afdækning af en række af sager, hvor Psykolognævnet har fået massiv kritik for ikke at gribe ind med tilstrækkelige sanktioner.

- Den debat, der har været på det seneste, viser mig, at vi har behov for at stramme op, og at sanktionerne og anvendelserne af dem grundigt bør ses efter i sømmene. Jeg er meget åben over for at stramme op her, sagde socialminister Astrid Krag (S) i eftermiddag under et samråd på Christiansborg, som Venstre og Dansk Folkeparti havde indkaldt til.

Så sent som i går fik Psykolognævnet kritik for i en helt ny sag fra 2019 ikke at tage autorisationen fra en psykolog, som nævnet selv havde politianmeldt for muligt seksuelt misbrug.

Og på samrådet henviste ministeren også til tal, DR har fået aktindsigt i, som viser, at kun én psykolog nogensinde har fået frataget sin autorisation i Danmark.

- Noget, jeg har svært ved at forstå, er, at det danske system kun har frataget én autorisation siden 1994, når nu for eksempel vores nabolande fratager en del flere sager, sagde ministeren.

Kritik af nævnets konstruktion

Tidligere i dag stod et tidligere medlem af Psykolognævnet frem og advarede mod selve nævnets konstruktion, der ifølge en ekspert sætter medlemmerne i en uheldig dobbeltrolle, som kan betyde, at nævnets sanktioner over for psykologer bliver for milde.

Psykolognævnet har ikke ønsket at forholde sig til kritikken af nævnets konstruktion.

Det ville Astrid Krag efter samrådet heller ikke. Hun henviser dog til, at regeringen nu sætter gang i en undersøgelse af, om hele psykologområdet skal flyttes ind under sundhedsområdet, så man kan få 'den sikkerhed der følger med' fra sundhedsområdet.

- Vi kan sagtens kan se, at der er nogle problemer på den måde, det er i dag, og dem der taber, det er jo nogle borgere, der står i en sårbar position, og det kan vi selvfølgelig ikke være tilfredse med, lød det fra socialministeren.

Regeringens undersøgelse skal i det hele taget afdække, om der skal laves en ny autorisationsordning for psykologer.

Formålet er blandt andet, at brodne kar i psykologbranchen ikke kan fortsætte med at tage imod klienter, når de har fået frataget deres autorisation.

I modsætning til læger og andre sundhedspersoner behøver psykologer nemlig ikke en autorisation for at kunne praktisere.

Ifølge socialministeren skal hun efter planen mødes med Psykolognævnets formand i slutningen af januar næste år.

Facebook
Twitter