Efter anklager om uddannelsessnobberi: Minister genåbner erhvervsskolerne for afgangselever

Mens gymnasierne delvist åbner i dag, har erhvervsskoler måttet vente. Det ændrer undervisningsministeren nu på.

Sommerens kommende mekanikere, sosu-assistenter og butiksansatte kommer nu tilbage på skolebænken. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Tømrere, butikselever og sosu-asisstenter får nu lov at komme tilbage på skolebænken, inden de skal op til deres svendeprøve eller fagprøve til sommer. Det har regeringen her til eftermiddag besluttet.

Beslutningen kommer efter en dag, hvor regeringen er blevet kritiseret for at have åbnet dørene på landets gymnasielle uddannelser fra i dag.

De kommende murere, tømrere, salgsassistenter, sosu-assistenter og mange andre elever på landets erhvervsskoler ikke fået samme mulighed fra regeringen om at møde fysisk på på skolen.

Det har Lars Kunov, direktør i Danske Erhvervsskoler- og Gymnasier, kritiseret over for Dagbladet Information.

- Det giver dem følelsen af, at de faktisk er mindre værd. Vi har haft den ene regering efter den anden, som har opfordret flere unge mennesker til at tage en erhvervsuddannelse. Og så er det alligevel dem, der kommer sidst – igen, siger Lars Kunov til avisen.

Direktør på Hotel- og Restaurantskolen i København, Anne-Birgitte Agger, kalder det i avisen for "uddannelsessnobberi".

Når skolen er klar, kan eleverne vende retur

Nu ændrer regeringen altså retningslinjerne, så de kommende håndværkere, butiksuddannede på de merkantile uddannelser og sundhedsassistenter kan møde fysisk op, når skolen er klar til det.

- Vi har truffet en beslutning her til eftermiddag om at gøre det muligt for dem, der er på sidste år af deres erhvervsuddannelse, om at vende tilbage til undervisningen. Selvfølgelig indenfor sundhedsmyndighedernes retningslinjer, siger undervisningsminister Pernille Rosentkrantz-Theil (S) til DR Nyheder.

For 14 dage siden besluttede regeringen, at de elever der skulle til svendeprøver kunne få lov at gå op eller få et administrativt svendebevis. Det var vel at mærke før, det blev besluttet at genåbne gymnasierne.

Anne-Birgitte Agger kaldte det uddannelsessnobberi. Er det derfor, I nu laver reglerne om?

- Nu er det jo faktisk erhvervsuddannelserne, der først fik lov at gå til eksamen. Det er sådan set lærlingene, der først har fået besked om, at de kunne gå op til svendeprøver, mens det har trukket lidt mere i langdrag med at få lagt sporene ud på de gymnasielle uddannelser. Så jeg ved ikke helt, om jeg synes, det passer i denne sammenhæng. Men det kan være lige meget, så længe vi når hen, hvor vi skal, siger undervisningsministeren.

Bedre afslutning på uddannelsen

Med genåbningen får erhvervsskolerne de samme retningslinjer, som gælder daginstitutioner, skoler og gymnasielle uddannelser.

Undervisningsministeren hæfter sig ved, at det giver eleverne bedre mulighed for at blive klar til den afgørende svendeprøve eller fagprøve.

- Det giver selvfølgelig en anden type undervisning end den, man kunne give forud for corona. Men det vil selvfølgelig være tættere på en almindelig hverdag end den, der er, hvis ikke der er lukket op.

En af dem, der har lagt pres på regeringen, er SF's gruppeformand Jacob Mark. DR talte med ham, inden regeringen havde truffet en beslutning. Her mente han, at eleverne på erhvervsuddannelserne var blevet glemt.

- Hvis du skal være tømrer, elektriker, arbejder med sundhed eller madkundskab, så er der grænser for virtuel undervisning. Der er man nødt til at bruge hænderne. Derfor er man nødt til at starte op med fysisk undervisning på erhvervsskolerne.

Hos erhvervsskolerne er Lars Kunov godt tilfreds med regeringens beslutning.

- Jeg synes, det er en rigtig god beslutning. Jeg er til fulde klar over, hvor svært det må være at være regering og skulle prioritere. Men her har vi nogle mennesker, som er i gang med nogle vigtige uddannelser - og som er kommet i klemme - og derfor er det positivt, at man har lyttet til vores bekymringer, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter