Efter 'bizart' V-pressemøde: 'Vi er trætte af, at embedsmænd kan blive brugt til valgkamp'

Djøf vil beskytte embedsmænd mod valgkamp med tre måneders karensperiode.

På pressemødet brugte de tre Venstre-ministre - udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og udviklingsminister Ulla Tørnæs - udelukkende tid på at angribe Socialdemokratiet. (Foto: Sune Skallerup Sørensen © Scanpix)

Det var ikke i orden, at regeringen brugte embedsmænd til at regne på oppositionens forslag.

Sådan lyder det nu fra fagforeningen Djøf, der i Jyllands-Posten rejser et forslag om en karensperiode for embedsmænd, så de ikke bliver blandet ind i valgkamp.

- Vi er trætte af, at embedsmænd kan blive brugt til valgkamp – det er jo det, som vi har set i den seneste uge, hvor regeringen bruger embedsmænd til at regne på oppositionens forslag, og det synes vi ikke er i orden, forklarer formand for Djøf Offentlig, Sara Vergo.

- Derfor synes vi, at man skulle prøve at se, om man kan lave en karensperiode eller en spærretid, når man reelt set er i valgkamp, selvom valget ikke er udskrevet.

I dag er det sådan, at i det øjeblik valget udskrives, så må ministeriernes embedsmænd ikke længere udføre arbejde, der kan bruges af den siddende regering i valgkampen.

En reaktion på pressemøde

Udmeldingen kommer, efter at regeringspartiet Venstre tidligere på ugen indkaldte til pressemøde om udlændinge og integration.

Men i stedet for at præsentere nye initiativer, lovforslag eller lignende brugte tre Venstre-ministre i stedet tiden på at forklare, hvor galt det kunne gå med Mette Frederiksen som statsminister. Hvis altså hun bøjede sig for krav fra De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, hvilket hun gentagne gange har afvist at gøre.

Pressemødet blev efterfølgende kaldt både "usædvanligt", "underligt", "mystisk" og decideret "bizart" af politiske kommentatorer.

Og ifølge Sara Vergo bør embedmsændene ikke bruges til den slags arbejde.

- Det er jo ikke embedsmændenes rolle at vurdere, hvordan oppositionens politik er. Embedsmændenes rolle er at vurdere, hvordan regeringens politik er og hjælpe dem med at realisere den, siger hun.

Vigtigt at sætte fokus på problemet

Et tilbageblik på valgperioderne siden den sidste grundlovsrevidering i 1953 viser dog, at en tre måneders karensperiode kun kunne være kommet i spil ved ét af de efterfølgende folketingsvalg.

Nemlig ved valget i 2011, hvor den tre måneder lange karensperioden kunne være trådt 12 dage før, valget blev udskrevet.

Ved alle de øvrige valg, er valget blev udskrevet tidligere end de tre måneder før senest mulige valgdato, eller også har den allerede eksisterende regel om, at embedsmænd ikke må yde politisk bistand til ministre i valgkamp, allerede var trådt i kraft.

Sara Vergo anerkender, at en tre måneders karensperiode yderst sjældent vil komme i brug.

- Allervigtigst er det jo at sætte fokus på, at det her er et problem, forklarer hun.

- Derfor råber vi vagt i gevær her.

Havde det været i år, var de tre måneders karensperiode trådt i kraft i slutningen af marts.

Venstre afviser forslag

Hos Venstre afviser politisk ordfører, Britt Bager, at partiets ministre har misbrugt embedsmændene til at føre valgkamp.

Og en karensperiode på tre måneder før senest mulige valgdato bakker hun heller ikke op om.

- Uanset hvornår folketingsvalget er, så er det altså helt grundlæggende for vores demokrati og den demokratiske samtale, at man kan få regnet på de forskellige forslag, siger hun.

- Og det er godt, at både oppositionen og regeringen har mulighed for det. Det styrker den demokratiske samtale.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter