Efter død mus i seng og klager over maden: ISS har tilbudt at annullere upopulær kontrakt

Forsvarsministeren afviser at være 'flaskehals' i sag, der har skabt storm af klager fra utilfredse soldater.

ISS har frivilligt tilbudt ejendomsstyrelsen, at man kan annullere upopulær mad- og rengøringsaftale. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

På trods af tusindvis af klager over mad og rengøring fra soldaterne, så har en styrelse under Forsvarsministeriet tilsyneladende ignoreret et tilbud om at annullere en omstridt kontrakt med rengøringsgiganten ISS.

Det kom frem fredag under et samråd i Folketingets forsvarsudvalg.

- Det her kan tolkes som en stor og åben bagdør, så man kan få løst et problem for vores soldater. Ministeriet bør i hvert fald starte med at reagere. Når man tænker på, hvad det normalt koster at komme ud af en kontrakt før tid, så ligner det her et godt tilbud, siger Konservatives forsvarsordfører, Niels Flemming Hansen.

Afviste at være flaskehals

Han havde indkaldt til samrådet og spurgte undervejs forsvarsminister Trine Bramsen (S), hvorfor man ikke havde taget imod den fremstrakte hånd fra rengøringsgiganten.

Ministeren afviste, at hun var ‘flaskehals’ i sagen, der på landets kaserner har vist sig som uhumske toiletter, dårlig mad og sågar en død mus i sengen på grund af den problematiske kontrakt.

- Skal man ind og drøfte en eventuel kompensation, så skal den være rimelig. Ellers skal vi se på, hvilke soldater der ikke er råd til, og hvilke kapaciteter vi ikke kan levere, når vi selv skal stå for facility management, sagde forsvarsministeren.

Forsvarsordfører Niels Flemming Hansen (K). (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Nordens største udlicitering

Hun oplyste under samrådet, at hun i denne uge havde givet grønt lys til at kigge på mulighederne for at ‘hjemtage’ driften af kaserner og kantiner.

Sagens kerne er den aftale, som Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og ISS indgik i 2018. En aftale om alt fra mad og rengøring til vedligehold af bygninger.

Det var nordens største udliciteringsaftale til tre milliarder kroner, og den løber frem til udgangen af januar 2024.

Siden da har aftalen medført store frustrationer hos soldaterne, der sidste år sendte over 6.000 klager. Om alt fra tørre sandwich, beskidte toiletter og maden i kantinen.

En død mus i en sengeskuffe og snuskede toiletter. Se video med eksempler på den manglende rengøring i Forsvarets lokaler.

De ansattes frustrationer over forholdene er så store, at de har lavet facebookgruppen 'Til kamp mod ISS' med mere end 5.000 medlemmer, hvor de deler billeder og videoer af alt fra beskidte toiletter og værelser til maden, de får serveret.

ISS bekræfter tilbud

Ifølge den konservative forsvarsordfører, så har ISS tilbudt at stoppe aftalen to år før tiden - ved udgangen af 2021.

Det vil give ejendomsstyrelsen en mulighed for at finde andre, der kan lave mad og gøre rent, forklarer han.

Samtidig tilbyder ISS ifølge Konservative at betale et tocifret millionbeløb for både i år og næste år for at slippe ud af kontrakten.

ISS bekræfter, at man har sendt flere tilbud til ejendomsstyrelsen om den omstridte kontrakt.

- Jeg kan bekræfte, at ISS har foreslået flere forskellige løsningsmodeller for at komme den utilfredsstillende situation til livs, siger Simon Kaiser, senior vice president hos ISS.

- Herunder et kontrolleret ophør på en ordentlig måde for alle parter. Det er ingen hemmelighed, at begge parter er utilfredse med kontrakten. Nu handler det om at finde en tilfredsstillende løsning, siger han.

Minister: Soldaterne må ikke ende med regningen

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, der er ansvarlig for ISS-kontrakten, er ikke vendt tilbage på DR Nyheders henvendelser.

Men forsvarsministeren udtaler, at aftalen med ISS blev indgået under den tidligere regering.

- Den er ikke god. Der er for mange klager over ISS. Jeg er dybt optaget af at sikre ordentlige vilkår - og er derfor forlængst gået i gang med at lave om på de forhold.

  • Snavs og støv har samlet sig i krogene på Skive Kaserne. (Foto: Troels Esmarch)
  • Udearealerne omkring Skive Kaserne bliver ikke vedligeholdt tilstrækkeligt. (Foto: Troels Esmarch)
  • Et beskidt og plettet lagen på et værelse, der skulle være rengjort til en af Forsvarets ansatte. (Foto: PRIVATFOTO)
  • (Foto: PRIVATFOTO)
  • Riste i brusebadene er snavsede og fyldt med hår. (Foto: PRIVATFOTO)
  • Gammelt skidt sidder fast på gulve og langs paneler (Foto: PRIVATFOTO)
  • Gamle krummer og madrester i køkkenet. (Foto: PRIVATFOTO)
1 / 7

- Drøftelser om kontraktforhold skal dog ske på solidt økomomisk og juridisk grundlag, så soldaterne ikke ender med regningen, skriver Trine Bramsen.

Forsvarsordfører Niels Flemming Hansen siger, at han nu vil indkalde ministeren til et nyt samråd.

- Det skal blandt andet handle om, hvorfor man ikke har reageret på tilbuddet fra ISS, så vores soldater kan få ordentlige forhold, siger han.

FacebookTwitter