Efter en måned med 'blæst' om Pape falder opbakningen til ham som statsminister

De mange historier om Søren Papes private forhold kan have spillet ind på opbakningen, lyder det fra politisk ordfører.

Søren Pape Poulsen popularitet er dalet i ny måling. (Foto: søren bidstrup © Ritzau Scanpix)

Opbakningen til Søren Pape Poulsen som statsminister tager nu et dyk.

For en måned siden var der 31 procent af vælgerne, der foretrak den konservative formand som statsminister. Det tal er nu faldet til 24 procent. Det viser en ny måling fra Epinion.

Dermed er opbakningen til Søren Pape som den fortrukne statsminister faldet med syv procentpoint på blot en måned.

Det sker samtidig med, at De Konservative også taber pusten i den seneste meningsmåling, hvor partiet går tilbage.

Politisk ordfører for De Konservative Mette Abildgaard forklarer først og fremmest faldet i Søren Papes popularitet med Socialdemokratiets kritik af den skatteplan, som partiet har fremlagt. Men der kan også være andet på spil, erkender hun.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at der har været lidt blæst af mere personlig karakter om vores partiformand, og det kan også have spillet ind for nogen.

Mens Søren Pape Poulsen får opbakning fra 24 procent, så vil 39 procent af vælgerne helst have Mette Frederiksen som statsminister.

Kun 14 procent fortrækker Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen.

I den seneste tid har der været en række historier om, at Søren Pape har viderebragt usande oplysninger om sin nu tidligere ægtefælle Josue Medina Vasquez. Der har også været historier om, at han har haft ministermøder i Den Dominikanske Republik på en privat ferie uden at orientere Udenrigsministeriet.

- Der er ikke nogen tvivl om, at de personsager, der har fyldt lidt i en periode også sætter sig i denne her måling. Men jeg tror nu først og fremmest, det er et udtryk for, at vi Konservative er blevet skydeskive for Socialdemokratiet, siger Mette Abildgaard.

Hun henviser til den første TV-debat mellem de tre statsministerkandidater, hvor Mette Frederiksen blandt andet sagde, at 40.000 offentligt ansatte ville blive fyret med De Konservatives skatteplan. En påstand, der har vist sig ikke helt at holde stik.

Kan du forstå, hvis nogle vælgere har valgt Søren Pape fra på baggrund af personsager?

- Vi ser fremad og er klar til at møde danskerne i en valgkamp. Søren Pape er stadigvæk en af de partiledere, der har suverænt størst troværdighed. Men selvfølgelig kan det spille ind for nogen enkelte, siger hun.

Søren Pape Poulsen meddelte i sidste uge, at han og Josue Medina Vasquez er gået fra hinanden.

Troværdighed er vigtigt

De mange sager om Søren Papes private forhold har en betydning for vælgerne. Det vurderer DR's politiske korrespondent Christine Cordsen. Og det er et ærgerligt tidspunkt for partiet, at de her sager kommer.

- Jeg tror, de sidder og bider lidt negle, for der er formodentligt ikke så lang tid til, vi skal i gang med den rigtige valgkamp, siger Christine Cordsen.

De Radikales valgultimatum til statsminister Mette Frederiksen betyder, at hvis hun ikke udskriver valg inden Folketingets åbning den 4. oktober, vil de Radikale vælte hende.

Og med et valg i syne så er partiformændenes popularitet og troværdighed særlig vigtig.

- Troværdighed er et af de allerstørste aktiver, hvis man vil være statsminister. Og de her sager, hvor Søren Pape Poulsen selv har brugt forkerte oplysninger om sin ægtefælle, det er jo noget, der kan give ham ridser i troværdigheden, siger Christine Cordsen.

Der har været en række sager om Søren Pape Poulsen og hans tidligere ægtefælle Josue Medina Vasquez. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Stadig mere populær end Ellemann

Selvom færre danskere peger på Søren Pape Poulsen som den fortrukne statsminister, så vinder den konservative formand stadig den interne magtkamp i den borgerlige lejr.

Der er 14 procent af vælgerne, der foretrækker Venstre-formanden som statsminister. Det er en lille fremgang fra seneste måling, men stadig ikke i nærheden af opbakningen til Søren Pape Poulsen på 24 procent.

Det samme gør sig gældene i meningsmålingerne, hvor De Konservative med 13,4 procent af stemmerne stadig er foran Venstre på 11,9 procent.

Det interne forhold kan have stor betydning for, hvem der bliver statsminister, hvis blå blok vinder valget. Jakob Ellemann-Jensen har nemlig understreget, at det bør være det største parti i blå blok, der skal lede forhandlingerne om en ny regering.

Men selvom Søren Pape Poulsen altså stadig er mere populær end Venstres formand, så kan De Konservative ikke vide sig sikre.

- Konservative står stadig godt. Men hvis man kommer ind i en negativ spiral, hvis man rammer valgkampen på det forkete tidspunkt, så kan der ske meget under en valgkamp, siger Christine Cordsen.