Efter endnu en eksplosion: Nu er 'bombe'-pakke på vej

Oppositionen vil se handling fra regeringen - og det kommer der inden efterårsferien.

Ingen er endnu kommet alvorligt til skade i den nylige bølge af eksplosioner, men både Venstre og Dansk Folkeparti vil se handling, inden noget sådan sker. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

I nat var der endnu en eksplosion i Københavnsområdet. Denne gang gik det ud over en thailandsk restaurant på Amager - og tidligere har der været eksplosioner i et pizzeria og i Skattestyrelsen.

Eksplosionen er således den 12. i Storkøbenhavn alene i år.

Og det har fået oppositionen til at kritisere regeringen for at være langsom med at give politiet bedre mulighed for at forhindre flere brag i byen.

- Jeg synes, det er ekstremt alvorligt, siger Peter Skaarup, Dansk Folkeparti.

- Jeg synes, at regeringen kom med et fornuftigt udspil om grænsekontrol til Sverige på et fint pressemøde. Men intet er sket. Derfor vil jeg indkalde justitsministeren i et samråd.

Venstres nye næstformand Inger Støjberg vil også have regeringen i arbejdstøjet.

- Nu forventer jeg altså, at regeringen holder op med bare at holde pressemøder og slå sig stort op på, at der nu skal ske noget. Det er over en måned siden, de sagde, der ville ske noget. Man nøler og tager for mig at se simpelthen ikke opgaven alvorligt, siger hun.

Inger Støjberg suppleres af Søren Espersen:

- Folk bliver utrygge af eksplosioner i boligkvarterer. Folk færdes jo nær den her restaurant. Og derfor vil jeg bare sige til regeringen: 'Stop med at nøle og tag de fornødne initiativer, så vi kan være trygge i København'.

De vil begge have grænsekontrol til Sverige, da der - ifølge Søren Espersen - er meget, der tyder på, at det er nogen, der kommer fra Sverige, som begår kriminalitet i Danmark.

Regeringen lover handling inden efterårsferien

Justitsminister Nick Hækkerup er meget bekymret for stigningen i eksplosioner og forklarer, at regeringen har en pakke på vej inden efterårsferien, der skal hjælpe politiet med at forhindre flere eksplosioner.

Pakken vil ifølge ministeren give politiet bedre mulighed for at efterforske eksplosioner, bedre mulighed for at overvåge med videokamera og en strafskærpelse for at beskæftige sig med sprængstoffer.

- Og noget af det, vi kigger på, er også skærpelse af grænsekontrol til Sverige. Der har også været betydelige sprængninger i Sverige og noget indikerer, at der flyder kriminalitet over grænsen, forklarer justitsministeren og fortæller, at der for eksempel var tydelige forbindelser til Sverige ved bomben ved Skattestyrelsen.

Han kan af hensyn til politiets arbejde dog ikke sige noget om eksplosionerne ved pizzeriaet i Vanløse eller thairestauranten på Amager i nat.

Kan I se et mønster i forhold til, om det er organiseret afpresning eller andet?

- Det er nogle af de spor, der bliver forfulgt nu. Men af hensyn til politiets arbejde kan jeg ikke sige mere.