Efter et år med Ellemann: 'Store udfordringer', 'en svær situation' og 'et projekt, der ikke står lysende klart'

Fire borgerlige partiledere gør status efter et år med Jakob Ellemann-Jensen som Venstre-formand.

De fire borlige ledere mødes jævnligt med Jakob Ellemann-Jensen for at styrke sammenholdet i blå blok. (Foto: Fotograf: Steen Brogaard)

Jakob Ellemann-Jensen blev ikke kun formand for Venstre, da den blå konfetti dryssede ned fra loftet i Herning Kongrescenter, og de delegerede på det ekstraordinære landsmøde hyldede ham med stående bifald sidste år.

Posten som formand for Venstre er også lig med rollen som leder af det borgerlige Danmark. Den politiker, som er statsministerkandidat, og i de afgørende momenter skal stå ansigt til ansigt den socialdemokratiske konkurrent i en valgkamp.

Jakob Ellemann-Jensen har nu været formand i år. Det har været et år i coronaens tegn. Danmark blev sammen med resten af verden blæst omkuld af pandemien, og det skabte en situation, hvor statsminister Mette Frederiksen kom til at stå stærkt.

Det har også været et år, hvor Jakob Ellemann-Jensen fik kritik for at være lidt for tæt på den radikale leder Morten Østergaard. Derfor måtte Ellemann skære igennem på Venstres sommergruppemøde og slå fast, at han ikke så et samarbejde med De Radikale som vejen tilbage til regeringskontorerne.

Og det har også været et år, hvor De Konservative er gået frem, hvilket har skabt en diskussion om, hvorvidt Søren Pape Poulsen kunne være i spil som statsministerkandidat.

DR Nyheder har spurgt lederne af Dansk Folkeparti, Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige om, hvordan status i det borgerlige Danmark ser ud efter et år med Ellemann.

Søren Pape, De Konservative

Søren Pape Poulsen har været formand for De Konservative siden 2014. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Hvordan har det første år med Ellemann som Venstre-formand været for blå blok?

- Den blå blok består af forskellige partier, og for mit eget vedkommende glæder jeg mig over, at vi konservative ikke har stået stærkere i målingerne de sidste ti år. Så det er det udgangspunkt, jeg først og fremmest kigger på.

Hvad har været den største udfordring for blå blok det seneste år?

- Corona har stillet statsministeren umådeligt stærkt. Det tror jeg, alle kan se. Og nu gælder det om at få talt noget borgerlig politik og andre dagsordener om, hvorfor det er vigtigt at have en sund og stærkt økonomi, så danskerne kan beholde deres job.

Hvordan er sammenholdet i blå blok?

- Jeg synes, vi taler rigtig godt sammen. Vi har møder, der er lagt fast i kalenderen, og jeg er ret fortrøstningsfuld på fremtidens vegne. Men jeg vil da ikke skjule, at det kommer til at tage noget tid, før vi for alvor får væltet Mette Frederiksen af pinden.

Betyder det, at du ikke tror, I kan vælte hende af pinden ved næste valg?

- Jeg sige bare, at det ikke sker lige i overmorgen, men der kan ske meget på tre måneder i dansk politik. Og hvis hun bare bliver ved med at fyre penge af som nu, og ikke kæmper for at skabe arbejdspladser, så tror jeg, den danske befolkning vil spørge sig selv, om det er den retning, vi skal.

Har du været god nok til at skyde debatten ned, når den har været rejst tvivl om, hvorvidt det er dig eller Ellemann, der er leder af blå blok?

- Det skal andre vurdere. Jeg synes ærlig talt, at jeg har brugt min tid på at lave politik og fortælle, hvad Det Konservative Folkeparti vil. Den blå blok er ikke et enhedsparti. Jeg er formand for Det Konservative Folkeparti, og jeg ønsker at styrke det parti mest muligt. Jeg tror, det er bedst for Danmark, at vi har mest mulig indflydelse. Det synes jeg ikke, der er noget mærkeligt i.

Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti

Kristian Thulesen Dahl har været formand for Dansk Folkeparti siden 2012. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Hvordan synes du, at det første år med en ny formand for Venstre har været?

- Jeg anerkender, at det har været en udfordrende tid for Jakob Ellemann-Jensen, og han har haft noget, han skulle bevise. For os spøger det her med, at han på et tidspunkt meldte sig ud af Venstre i protest mod vores udlændingepolitik - men nu har han gravet sig stille og roligt tilbage.

- Senest har hans melding været, at han ser fremtiden i et samarbejde med Dansk Folkeparti, og det er jeg glad for.

I var kritiske over for, at han i foråret kom lidt for tæt på De Radikale og Morten Østergaard. Hvad var problemet?

- Det var lige fra politiske meldinger til det her ikoniske med fælles tennissko og hvid skjorte, der skulle krølles på samme måde. Man så to siamesiske tvillinger, der stod ved siden af hinanden. Og det dyrkede han lidt på et tidspunkt. Men jeg tror, han har fundet ud af, at det gav en del misforståelser om, hvor man har Venstre. Og så har han gjort sit til på det seneste for at reparere på det, og det skal han arbejde videre med.

Ser du ham som leder af oppositionen?

- I det nuværende Folketing sidder Venstre med halvdelen af de borgerlige mandater, så de er i sagens natur ikke til at komme uden om i det borgerlige Danmark. Så er det mandaternes logik, at næste folketingsvalg afgør, hvilken kraft vælgerne giver hvert parti.

Synes du, han har gjort det godt som formand?

- Jeg synes, han har haft kæmpestore udfordringer. Det viser i virkeligheden, hvor svært det er at gå fra en post til en anden. Som politisk ordfører eller fødevareminister kan man lettere komme med kvikke og hurtige bemærkninger, som han er kendt for. Men det er en helt anden rolle at være formand og have ansvar for det hele. Der er ingen tvivl om, at han har skulle finde sig til rette i den rolle. Det har taget noget tid. Så er coronaen kommet oven i - det har også givet udfordringer. Og det er nu, hvor der er gået et års tid, at han skal sætte sig i stolen og vise hvilken retning, der er hans.

Hvordan er stemningen i blå blok lige nu?

- Stemningen er fornuftig, vil jeg sige. Den er baseret på en erkendelse af, at der skal arbejdes benhårdt, og at tingene ikke kommer af sig selv. Men skal gøre sig fortjent til danskernes opbakning.

Pernille Vermund, Nye Borgerlige

Pernille Vermund stiftede Nye Borgerlige i 2015. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Er Jakob Ellemann-Jensen trådt i karakter, som et reelt alternativ til statsministerposten?

- Det har været en svær situation, det må jeg erkende. Jeg synes også, at når vi ikke bare taler udlændingepolitik, men også borgerlig økonomisk politik, så savner jeg et Venstre, som er sin borgerlighed bekendt. Og hvis danskerne skal vælge et alternativ til venstrefløjen, så skal vi som borgerlige fortælle, hvorfor det er vigtigt, at politikerne bestemmer mindre og danskerne bestemmer mere - også over deres egne penge. Og der har den måske haltet lidt.

Er du tilfreds med den måde, som Jakob Ellemann har sig i spidsen på blå blok på?

- Sådan en egentlig leder af blå blok, det er han jo ikke på nuværende tidspunkt.

Ville du gerne have, at han påtog sig den rolle noget mere?

- Nej, det vigtigste er, at han får fortalt, hvad Venstre vil - særligt på udlændingepolitikken, ville det være rart med klare udmeldinger. Ikke bare i overskrifter men også i indhold. Vi kommer til at pege på den borgerlige statsministerkandidat, der vil løse udlændingepolitikken fra bunden.

Hvor samlet står blå blok lige nu?

- Nu har vi haft vores første blå partiledermøde efter sommerferien og efter Venstres sommergruppemøde. Og der synes jeg, stemningen var væsentlig bedre, end den har været i lang tid. Måske netop fordi Jakob Ellemann-Jensen begynder at træde lidt i karakter og bevæger sig et positivt skridt i den rigtige retning. Det giver en lille smule håb om og tiltro til, at der faktisk kan komme indhold på den borgerlige økonomiske politik og udlændingepolitikken.

Alex Vanopslagh, Liberal Alliance

Alex Vanopslagh har været politisk leder for Liberal Alliance siden 2019. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Tror du, at blå blok kan vinde valget næste gang, eller er det ved næste valg igen, I har chancen?

- Det vil være sådan lidt 'komiske Ali'-agtigt at sige, at jeg tror, vi vinder valget, hvis det kommer i morgen. Det ser ikke for godt ud. Så det ser da svært ud lige nu. Jeg tror, vi skal bruge tiden på at tænke de store tanker. Finde ind til kerneidéerne og kerneværdierne i det generelle borgerlige samarbejde. Og så overbevise danskerne om, at det er bedre med et samfund med mere personligt ansvar og mere personlig frihed.

- Og hvis det tager fem, seks, syv eller otte år, så er dét, det gør. Det er jeg ikke så skræmt af. Jeg er mere optaget af, at vi bruger tiden på at få skabt et reelt borgerligt projekt. Og det er ikke sikkert, det lige er noget, man klarer på et år. Vi skal vise, at der er et alternativ til denne her regering og dens røde flertal.

Har Jakob Ellemann været god nok til at vise det alternativ til danskerne?

- Nej, det synes jeg godt, han kan blive bedre til.

Hvordan?

- Der er jo en grund til, at jeg ikke er venstremand. Det er, fordi jeg generelt ofte synes, at Venstre er et parti med uld i mund, der ikke helt klart tør melde liberal blå fane. Så jeg vil altid efterspørge mere liberal politik, og der er Jakob Ellemann ikke nogen undtagelse.

- Det ville være lidt 'komiske Ali'-agtigt at sige, at Venstres projekt står lysende klart. Men når det er sagt, så har jeg et godt samarbejde med Ellemann. Jeg ønsker at gøre ham til statsminister og tror på, at vi kan skabe gode borgerlige resultater sammen, hvis vi bygger videre på det samarbejde, vi har i dag.

Svar fra Inger Støjberg, næstformand i Venstre

Inger Støjberg udtaler sig, da Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen er sygemeldt efter en operation for diskusprolaps. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

- Der er ingen tvivl om, at det har været et svært første år. Retfærdighedsvis skal man huske, hvad det var for en situation, som Jakob Ellemann overtog Venstre i. Det var en situation, hvor Venstre var splittet og ærlig talt: I en dyb krise.

- Det skulle der rettes op på. Det var blevet stor mistillid mellem baglandet og Christiansborg-Venstre, og derfor er der blevet brugt utroligt meget tid i baglandet, og det har Jakob også gjort.

Men han havde jo medvind i starten og så er det gået ned at bakke i det her år. Hvad mener du, er den væsentligste årsag til det?

- Ja, det er rigtigt, det er gået ned fra, da han overtog. Men man må også bare sige, at det er altid en enorm hype, når der er en ny formand for et parti. Det, der har været problematisk har været, at der skulle sættes en klar linje for, hvad Venstre vil. Det gjorde han så meget tydeligt til vores sommergruppemøde, og derfor tror jeg også på, at tingene nu kommer til at se noget anderledes ud

- Det er en svær tid at være opposition i. Og hvis man ser rundt i Europa kan man faktisk se, at det ikke er usædvanligt, at regeringeslederne fylder enormt meget. Og det har Mette Frederiksen også gjort i Danmark, og det har hun i virkeligheden også gjort godt.

Men Søren Pape og Konservative går frem. Så et eller andet har I vel gjort galt?

- Der er helt klart et vakum, der skal udfyldes, og det mener jeg også kommer til at ske nu med de meget klare meldinger, som Jakob kom med på vores sommergruppemøde. Men jeg vil ikke på nogen måde frasige mig, at det har været et svært år, men det skal nok komme.

I videoen her under kan du se Venstres næstformand, Inger Støjberg, forholde sig til, hvad de andre borgerlige partiledere. Det sker i et interview fra aftenens 21Søndag.

Facebook
Twitter