Efter giftigt angreb fra Ida Auken: 'Det ligner åben krig i Radikale Venstre'

Krisen i Radikale Venstre fortsætter med hårdt angreb på politisk leder Sofie Carsten Nielsen.

Ida Auken (th) beskylder Sofie Carsten Nielsen (tv) for at fortie oplysninger og have dækket over Morten Østergaard (midten). (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

I går beskrev et medlem af Radikale Venstres hovedbestyrelse stemningen i partiet som ‘en grad af granatchok’. Nu er diagnosen uden tvivl forværret.

Tidligere i dag affyrede folketingsmedlem Ida Auken nemlig et fuldtonet mistillidsvotum mod den politiske leder Sofie Carsten Nielsen - samt hele den øvrige ledelse.

- Det var en lang dag i Den Sorte Diamant, hvor jeg kunne sidde og se mit parti nedsmelte for åben skærm. Men værre endnu har det været at se på efterspillet, hvor den nuværende politiske leder er fortsat med at skjule vigtig viden over for offentligheden og for folketingsgruppen, skriver Ida Auken på facebook.

Hun er for tiden sygemeldt med stress, men var indtil foråret en højt profileret klimaordfører.

Angrebet blev kort efter afvist - ligeledes på facebook - af Sofie Carsten Nielsen.

- At Ida vælger at slynge falske påstande om mig og vores landsformand ud på nuværende tidspunkt, kan jeg ikke se som andet end et forsøg på at destabilisere partiet, skriver den politiske leder.

Sofie Carsten Nielsen uddybede det senere i et interview med DR Nyheder.

- Det er uværdigt for vores parti, og jeg kan kun se det som et som et direkte angreb på partiet.

Reagerer efter stormøde i aftes

Ida Aukens reaktion kommer efter et ekstraordinært stormøde i partiets hovedbestyrelse tirsdag aften.

Her blev der - indtil Ida Auken gik til tasterne - tilsyneladende lagt låg på de seneste ugers krænkelses-krise, der for en uge siden blandt andet kostede Morten Østergaard sin karriere som politisk leder og kronede Sofie Carsten Nielsen.

- Der er en meget, meget stor opbakning til Sofie Carsten Nielsen som ny gruppeformand. Og nu er der et stort ønske om, at vi taler politik, sagde Svend Thorhauge kort efter mødet.

Et ønske der mildest talt ikke gik i opfyldelse. For det var nemlig selve konklusionen på stormødet, der fik Ida Auken til tasterne, skriver hun.

- Heller ikke de har fået det fulde billede af, hvor meget Sofie Carsten Nielsen vidste om Morten Østergaards grænseoverskridende adfærd, og dermed heller ikke af, hvor længe den nuværende politiske leder har undladt at handle på denne viden, skriver hun.

Afslører detaljer om Morten Østergaard

Sagen handler om, hvor meget den nye politiske leder Sofie Carsten Nielsen vidste om Morten Østergaards adfærd. Og hvordan hun handlede på den viden.

Men først Morten Østergaard. Den tidligere politiske leder gik af for nøjagtigt en uge siden. På grund af sin håndtering af sagen med partifælle Lotte Rod, der tidligere havde følt sig krænket.

Senere viste det sig, at der eksisterede yderligere tre sager på den tidligere skatte-, økonomi- og indenrigsminister. Alle tre sager om ‘uønsket seksuel kontakt’, der efterfølgende udløste reprimander og indskærpelser fra sekretariatschefen.

Ida Auken skriver, at hun allerede i efteråret 2018 gjorde det klart for Sofie Carsten Nielsen, at hun havde mistet tilliden til Morten Østergaard som frontfigur. Blandt andet på grund af hans opførsel over for kvinder.

En opførsel som ifølge Ida Auken fik ledelsen til at ‘mandsopdække Morten og lægge ham i seng, når han blev for beruset’.

Hun beskriver en episode - en af de tre chikane-sager, som partiet har redegjort for - der fandt sted under Folkemødet i 2017.

Ifølge Ida Auken befamlede Morten Østergaard en ung kvinde mod hendes vilje.

- Og med stærkt grænseoverskridende adfærd havde forsøgt at få hende til at gå i seng med sig, skriver hun.

Folketingsmedlem Katrine Robsøe (R) er blandt de tre, der har klaget over uønskede berøringer fra tidligere politisk leder Morten Østergaard, og som resulterede i reprimander fra sekretariatschefen. I hendes tilfælde fandt episoden sted i 2015. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Auken: Ledelsen svigter

Tilbage til Sofie Carsten Nielsen. For det er tilsyneladende på det bagtæppe af viden, at Ida Auken nu beskylder Sofie Carsten Nielsen for i første omgang at have holdt hånden over Morten Østergaard.

Og senere for at have skjult centrale oplysninger for folketingsgruppe, partiledelse og offentligheden.

Til DR Nyheder sagde Sofie Carsten Nielsen i går, at hun ikke har fortiet oplysninger:

- Jeg er ikke i tvivl om, at Sofie Carsten Nielsen vidste, hvordan Morten Østergaard opførte sig, og valgte at dække over ham, i stedet for at tage det nødvendige opgør, skriver Ida Auken.

Hun skriver videre, at hun i weekenden sendte en fortrolig mail til folketingsgruppen, hvor hun opfordrede til at ‘komme frem med alle oplysninger’.

- Ingen af de muligheder er blevet grebet af ledelsen. Jeg kan se, at man nu forsøger at lukke et kapitel i partiets historie uden at tage et tilstrækkeligt opgør med ledelsessvigtet, slutter Ida Auken.

Det er ikke lykkedes DR Nyheder at komme i kontakt med Ida Auken.

Sofie Carsten Nielsen afviser

Radikale Venstres folketingsgruppe forholder sig indtil videre tavs.

Bortset fra fødevareordfører Kathrine Olldag, der uforbeholdent støtter Sofie Carsten Nielsen, samt en kortfattet partiveteran Marianne Jelved.

- Jeg har intet at sige, jeg taler ikke med journalister, jeg stiller ikke op til noget, siger hun til DR Nyheder.

På facebook reagerer Sofie Carsten Nielsen stærkt på påstandene.

- Jeg er rasende over de påstande Ida Auken i dag har rejst på sin Facebook.

Sofie Carsten Nielsen mener ikke, at Ida Aukens opslag kan ses som en fløjkrig i partiet.

- Men det er klart, at det her sætter os tilbage.

Kan du blive ved med at have hende i partiet på baggrund af det her?

- Jeg har søgt dialog med Ida Auken siden i lørdags, hvor hun sendte en mail til hele gruppen om det her. Jeg afviste dér og kan afvise igen i dag at have kendt til den sag på det tidspunkt.

- Det samme gjorde Radikale Venstres landsformand. Hun er ikke til at komme i kontakt med, så jeg ved ikke, hvad det er, Ida Auken tænker om sin fremtid, siger Sofie Carsten Nielsen.

Radikale Venstres landsformand afviser på Twitter, at han har deltaget i det møde, som Ida Auken omtaler.