Efter halvandet år har politihestene stadig ikke været på patrulje

Politiet har kun købt fem af de 20 heste, regeringen og DF aftalte i 2017.

I øjeblikket bliver politihestene trænet i at gå patrulje på villaveje i mindre byer. (Foto: Casper Lyngby)

Dansk Folkepartis hjertebarn fra sidste års finanslov - en genetablering af det ridende politi - har fået en sløv start.

Knap halvandet år efter at der blev sat skattekroner af til projektet, har politiet kun indkøbt en fjerdedel af hestene, de er ikke langt nok i deres træning til at tage på egentlige patruljer, og lige nu har politiet slet ikke staldplads nok til at kunne købe flere.

Med aftalen fra december 2017 fik Dansk Folkeparti ellers overtalt regeringen til at afsætte 38 millioner kroner til politihestene frem mod 2021. Derfor er retsordfører Peter Kofod (DF) skuffet over, at arbejdet går så langsomt.

- Jeg synes, det er for dårligt, at der skal gå næsten to år fra, at vi indgår en aftale, til at man kan begynde at købe det, det faktisk handler om – nemlig politihestene, siger han.

Politihestenes Venner: Vi står i stampe

Også hos foreningen Politihestenes Venner, som havde store forhåbninger til genoplivningen af en rytterisektion hos politiet, undrer næstformand Per Thuesen sig over, at det skal tage så lang tid at få politihestene ud på patrulje.

- Jeg kan ikke forstå, at det går så langsomt, for nu er politikerne kommet med en kasse fuld af penge. Jeg kan ikke forstå, at man ikke fra politiets side siger: "Vi har pengene – lad os bruge dem", siger Per Thuesen.

Fordi Rigspolitiet først lige har sat et opstaldingssted til hestene i udbud, holder rytterisektionen lige nu til i alt for trange faciliteter. Der er kun plads til en enkelt hest mere. Det bringer det samlede antal op på seks heste - altså langt fra de 20, som blev aftalt.

- Når vi har fået hest nummer seks, så står vi i hvert fald i stampe, for så kan der jo ikke være flere heste, og vilkårene for både mandskab og heste, der hvor de står nu, er ikke særlig gode, vurderer Per Thuesen fra Politihestenes Venner.

Foreningen, der blandt tæller tidligere politiryttere, har støttet genetableringen af rytterisektionen og fulgt arbejdet med de nye heste tæt.

Politihestene har kun haft én officiel opgave

De fem heste, som politiet i øjeblikket har på stald, har ud over deres træninger indtil videre kun været på en enkelt officiel opgave. Ved Folketingets åbning i oktober sidste år stod to politiheste i Rigsdagsgården på Christiansborg, da kongefamilien ankom.

Træningspatrulje med politihestene (Foto: Casper Lyngby)

Og der er lang vej endnu, før de fem heste for eksempel vil kunne klare at patruljere i turistområder, som det er meningen ifølge aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti. Hestene er nemlig endnu ikke helt klar til at kunne bevare roen og skabe tryghed for omgivelserne i situationer med mange mennesker og larm.

I disse dage er hestene på træningspatruljer på villaveje eller i mindre byer, forklarer vicepolitinspektør Jakob Søndergaard, der er chef for rytterisektionen i Københavns Politi.

- Lige nu patruljerer vi i små bysamfund rundt omkring på Sjælland. Vi er i en spæd start i den her rytterisektion, og vi respekterer, at tiden er en faktor, siger han.

Rigspolitiet: Det er lidt tungt

Den lange opstartsfase skyldes, at både heste og opstaldningsfaciliteter skal i udbud - og det er i sig selv en langsommelig proces, lyder forklaringen fra vicepolitiinspektør John Jensen fra Rigspolitiet. Han har det overordnede ansvar for at genindføre det ridende politi:

- Vi er simpelthen nødt til at følge de regler, der er. Og ja, det er lidt tungt, men det er bare den virkelighed, vi arbejder i, siger John Jensen.

Den forklaring formilder dog ikke Dansk Folkeparti, hvor retsordfører Peter Kofod er utålmodig efter at se politiheste i rigtig aktion.

- Det kommer altid bag på mig, at den offentlige sektor kan være så sløv til at finde ud af, hvordan man gennemfører sådan nogle relativt simple praktiske opgaver, siger Peter Kofod.

Lange udsigter til 20 færdigtrænede heste

Hvis udbudsrunden til efteråret resulterer i nogle nye gode og større rammer for politiets hestehold, kan politiet - næsten to år efter at aftalen blev indgået - gå i gang med at se på nye potentielle politiheste.

Indkøbet af de første fem viste sig ikke at være en nem opgave, og først når hestene er udvalgt, kan træningen begynde.

Det tager i hvert fald et år at uddanne en hest til en god politihest, vurderer politirytter Kristian Madsen, der de sidste mange måneder har arbejdet med træningen af de nye politiheste.

Kristian Madsen er i gang med at uddanne hesten Isco til en rigtig politihest. (Foto: Casper Lyngby)

- Man er nødt til at hjælpe dem igennem det. Gøre det let i starten, og så kan man gøre trappen stejlere og stejlere for dem.

Hvis hestene bliver kastet ud i patruljeopgaver i centrum af København, før de er klar, giver det bare bagslag og dobbeltarbejde, forklarer han.

- Det er vigtigt for hestene, at de får det i moderate portioner, så de kan nå at absorbere det, der nu må ske, siger Kristian Madsen.

SF vil sætte politihestene på græs

Den politiske opbakning til politihestene var ikke overvældende, da Dansk Folkeparti bragte dem på bordet i forhandlingerne i 2017. Kun Det Konservative Folkeparti bakkede i en vis grad op om, det, der af Socialdemokratiet blev kaldt "en hyggelig og flot turistattraktion".

Hverken Venstre eller Socialdemokratiet har ønsket at udtale sig om politihestene. Det er DF's sag, lyder det.

Skifter magten efter det nært forestående folketingsvalg, kommer SF i hvert fald ikke til at støtte op om at bruge flere penge på politiheste, når bevillingerne løber ud efter 2021, fastslår retsordfører Karsten Hønge (SF):

- Det er spild af penge. Det her er jo ikke et spørgsmål om, hvad politiet har brug for, eller hvad samfundet har brug for. Det her er et punkt i rækken af, hvad jeg vil kalde politisk bestikkelse for at få Dansk Folkeparti med i en finanslovsaftale, siger han.

Så rytterisektionen i dansk politi skal afskaffes, hvis det står til jer?

- Ja. Jeg går ud fra, at rytterne kan få et andet godt arbejde i politiet. Hestene - de må komme ud på nogle grønne marker et sted, siger Karsten Hønge.

Det er planen, at de fem nuværende politiheste skal følge dronning Margrethe, når hun til sommer skal ud på sit årlige sommertogt rundt i landet. Hestenes første store prøve kommer til at stå i juni, hvor fire af dem skal til Folkemødet på Bornholm.

FacebookTwitter