Efter hvidvaskskandale: S vil have offentlige repræsentanter tilbage i bankbestyrelser

Folk som Poul Nyrup og Mogens Lykketoft skal kunne udpeges til at sidde i bestyrelsen i en bank, lyder det.

- Vi vil arbejde for, at der igen kommer offentlige repræsentanter i bankernes bestyrelser, siger Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Offentligt udpegede repræsentanter skal tilbage i bankernes bestyrelser.

VK-regeringen afskaffede i starten af 00’erne den lovgivning, der sikrede, at der sad en offentlig repræsentant i private banker og finansinstitutter i Danmark, men nu skal den repræsentant tilbage i bankernes bestyrelseslokaler.

Sådan lyder det fra Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, i kølvandet på den omfattende skandale om hvidvask i Danske Banks estiske filial.

Inspirationen kommer ifølge Sass Larsen fra det socialdemokratiske folketingsmedlem Peter Hummelgaard, som i en kommende bog om finanssektoren netop foreslår at genindføre de offentlige repræsentanter i bankernes bestyrelser. Enhedslisten har også tidligere foreslået det.

- Nogle af de offentlige repræsentanter, som først og fremmest skulle tænke på samfundet og ikke kun på bundlinjen, mente Anders Fogh, at man godt kunne undvære. Det mener Peter Hummelgaard ikke. Og jeg synes faktisk, at vi skal gøre Peters opfordring til Socialdemokratiets politik, siger Henrik Sass Larsen.

- Derfor er vores melding fra kongressen i dag, at vi vil arbejde for, at der igen kommer offentlige repræsentanter i bankernes bestyrelser, siger han.

Poul, Mogens og Ole

Socialdemokratiet er tilsyneladende også allerede klar med bud på, hvilke personer der kunne blive udpeget som offentlighedens repræsentanter i bankbestyrelserne.

Eksempelvis tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, lyder det fra Henrik Sass Larsen.

- Den finansielle sektor vil risikere at støde på nye bestyrelsesmedlemmer, som hedder for eksempel Poul, Mogens og Ole. Og som kan være ret så stædige og nogle gange ufremkommelige, siger Henrik Sass Larsen.

- Men tro mig. Vi andre og mange danskere vil være lidt mere trygge ved bankerne, hvis Rasmussen, Lykketoft og Stavad sidder med om bordet derinde, siger han med henvisning til de tidligere S-topfolk Poul Nyrup Rasmussen, Mogens Lykketoft og Ole Stavad.

Minister: Vi skal ikke til at halvnationalisere bankerne

I regeringen vækker den socialdemokratiske melding ikke ligefrem glæde.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) erklærer sig således ”ret skeptisk” overfor forslaget om offentlige repræsentanter i bankbestyrelser.

- Det er helt sikkert, at vi skal have et meget effektivt tilsyn og vi skal have en meget stærk kontrol med, at der ikke foregår hvidvask i danske banker, siger Rasmus Jarlov.

- Men jeg ser ikke for mig, at vi skal til at halvnationalisere bankerne ved at kræve, der skal sidde statsudpegede medlemmer i bankernes bestyrelse, siger erhvervsministeren.