Efter kritik af Enhedslisten: Ny borgmester siger nej til dobbeltløn

Københavns nye teknik- og miljøborgmester frasiger sig allerede nu det eftervederlag, hun har ret til, når hendes borgmesterperiode slutter.

Enhedslistens nye teknik- og miljøborgmester i København, Ninna Hedeager Olsen, holder sejrstale efter kommunalvalget i november. (© dr)

Mens Enhedslistens netop afgåede teknik- og miljøborgmester i København, Morten Kabell, i det næste halve år modtager dobbeltløn i form af sit eftervederlag fra kommunen samt lønnen fra sit nye chefjob i det private erhvervsliv, siger hans afløser nej tak til sådan en ordning.

Københavns nye teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten, afviser i en skriftligt udtalelse allerede få dage inde i sin embedsperiode at modtage det eftervederlag, hun ellers har ret til, når hendes periode som fagborgmester slutter.

- Jeg ved allerede nu, at jeg har et job at vende tilbage til, da jeg kun har orlov fra min stilling som lektor på Professionshøjskolen Metropol.

- Derfor har jeg også allerede nu gjort op med mig selv, at jeg ikke vil tage imod et eftervederlag, udtaler Ninna Hedeager Olsen i en skriftlig udtalelse sendt til flere medier.

Afviser stille op til interview

DR Nyheder har af flere omgange forsøgt at få et interview med Ninna Hedeager Olsen, men i dag meddeler hendes pressechef i Teknik- og Miljøforvaltningen, at hun ikke ønsker at lade sig interviewe. Det har hun ikke behov for, lyder meldingen.

DR Nyheder ville ellers gerne have spurgt hende, om afvisningen af at modtage eftervederlag efter endt borgmestertid gælder uanset, hvilket job hun måtte gå til – og altså ikke bare hendes nuværende arbejdsplads Metropol København, som hun har orlov fra.

Ligeledes ville vi gerne have spurgt til, hvad hun mener, at hendes egen partiforening, Enhedslisten København, bør gøre med de 130.000 kroner, som hendes forgænger Morten Kabell betaler i partiskat ud af sit samlede eftervederlag på en halv million kroner.

Som følge af de interne partiregler i Enhedslisten tilfalder dele af Morten Kabells eftervederlag nemlig pengekassen i Enhedslistens københavnerafdeling. Spørgsmålet om, hvorvidt de 130.000 kroner skal bruges på at føre valgkamp for Ninna Hedeager Olsen ved næste kommunalvalg, ville DR Nyheder også gerne have stillet.

Hovedbestyrelsesmedlem i Enhedslisten Vibeke Syppli Enrum fastslog før jul, at Enhedslisten ikke på nogen måde kan tage imod de 130.000 kroner fra Morten Kabell i partiskat.

- Som socialistisk parti skal man ikke spekulere penge i, hvordan man får penge i den slunkne partikasse. Det vil være helt i skoven at tage imod de penge, sagde Vibeke Syppli Enrum.

Vil ændre reglerne

Partiets finansordfører, Pelle Dragsted, åbnede ligeledes før jul op for, at pengene måske kunne gå til velgørenhed.

Foreløbig har Enhedslisten i København dog kun bakket op om Morten Kabells eftervederlag, og følgelig ikke set noget problem i at beholde de 130.000 i partikassen.

Ninna Hedeager Olsen ønsker heller ikke at svare at stille op til interview om Morten Kabells situation, men udtaler i sin korte, skriftlige udtalelse, at reglerne bør laves om, så det ikke er den enkelte afgående borgmester, der skal beslutte, om han eller hun vil modtage dobbeltløn eller ej.

- Jeg mener i bund og grund ikke, at det skal være op til den enkelte borgmester at afgøre, om man vil have et eftervederlag udbetalt. Vi skylder både vælgerne og de folkevalgte at få nogle klare og entydige regler. Derfor arbejder Enhedslisten også på at ændre reglerne i Folketinget, lyder det med henvisning til et beslutningsforslag, som Enhedslisten om kort tid fremsætter i folketingssalen.

Facebook
Twitter