Folketingets Præsidium vil nu gå ind i sagen om Alex Vanopslaghs bolig.
Det sker, efter Enhedslisten tirsdag opfordrede Folketingets ledelse til at vurdere, om der bør rejses en politisag mod Alex Vanopslagh for uberettiget at have fået en gratis folketingslejlighed stillet til rådighed samt uberettiget at have fået et boligtilskud på omkring 75.000 kroner.
- Præsidiet vil drøfte sagen snarest muligt, skriver Folketingets formand, Søren Gade, i en pressemeddelelse.
Der har ellers været larmende tavshed fra stort set alle af Folketingets partier, når det handler om at svare på den kritik, som flere advokater har rejst i kølvandet på Alex Vanopslaghs boligsag.
For mens helt almindelige mennesker bliver politianmeldt ved mistanke om socialt bedrageri, så har Folketingets ledelse tidligere afvist at undersøge, om der skal ske politianmeldelse af Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, for uberettiget at have modtaget tilskud på omkring 75.000 kroner fra Folketinget.
Det har flere forsvarsadvokater påpeget, og det har fået dem til at kritisere, at der sker en forskelsbehandling mellem politikere og almindelige borgere.
- Man sidder og vasker sine hænder og laver særregler for politikere. Det jo ikke kønt, og det er jo med til at skabe politikerlede, sagde Michael Bjørn Hansen, der som advokat har ekspertise i sager om socialt bedrageri.
Gratis lejlighed i København
Sagen om Alex Vanopslagh begyndte at rulle i efteråret, da Information kunne afsløre, at LA-formanden havde folkeregisteradresse i Struer, selvom han primært opholdt sig i København.
På grund af adressen i Jylland fik han stillet en gratis folketingslejlighed til rådighed. Og han fik også et tilskud på 30.000 kroner årligt fra Folketinget for dobbelt husførelse.
Sidenhen har Struer Kommune slået fast, at Alex Vanopslagh brød reglerne. Derfor har Vanopslagh betalt de penge tilbage, han har fået i dobbelt husførelse fra Folketinget i en periode på knap 2,5 år.
Det er omkring 75.000 kroner, Alex Vanopslagh har modtaget ubrettiget. Ifølge Alex Vanopslagh bør sagen dermed være afsluttet.
Men til dagbladet Information har en række juridiske eksperter sagt, at de mener, sagen er så påfaldende, at Alex Vanopslagh bør efterforskes for bedrageri.
Det ønsker ingen af de fem partier, der sidder i Folketingets Præsidium - Socialdemokratiet, Venstre, SF, Danmarksdemokraterne og Moderaterne - at forholde sig konkret til.
I en skriftlig kommentar fra forleden skrev Folketingets formand, Søren Gade (V), at Præsidiet følger den præcedens, der er lagt i lignende sager, hvor man kun har bedt folketingsmedlemmet betale tilskuddet tilbage, men ikke foretaget sig yderligere.
Men det er ikke et godt argument at henvise til præcedens, har det lydt fra advokat Mads Pramming.
- Man må jo kigge på den enkelte sag individuelt og så se, om der grund til at anmelde her eller ej. At sige, "vi plejer ikke at gøre noget som helst", det synes jeg ikke holder, siger han.
Partierne vil ikke tale
Præsidiemedlem fra Danmarksdemokraterne Karina Adsbøl vil ikke svare på, hvad hun selv mener om sagen, men henviser til Præsidiets formand, Søren Gade.
- De tidligere Præsidier har lagt en linje i forhold til de sager, der har været tidligere. Den linje følger vi, siger Karina Adsbøl.
Men de advokater, vi har talt med, siger, det ikke er en undskyldning, at man har gjort noget forkert tidligere?
- Men det har det tidligere præsidium besluttet, og vi følger den linje, siger hun.
Advokaterne siger, at det her viser, der er forskel på almindelige borgere og politikere, hvis ikke Vanopslagh bliver anmeldt. Hvad tænker du som danmarksdemokrat om det?
- Jeg tænker, at du må tale med Præsidiets formand om linjen.
Men jeg spørger dig som Danmarksdemokrat, om det er ok, at der er forskel på politikere og borgere i sådan en sag?
- Jeg kommer til at henvise til præsidiets formand, siger Karina Adsbøl.
Danmarksdemokraternes gruppeformand, Peter Skaarup, er ikke vendt tilbage på hverken telefonopkald eller sms. Samme tavshed leverer SF's retsordfører, Karina Lorentzen.
Moderaterne vil drøfte fremgangsmåde
Moderaternes medlem af Folketingets Præsidium Jeppe Søe vil ikke stille op til interview. I en sms skriver han dog, at han ønsker at drøfte, om Folketinget fremadadrettet bør ændre prakis i sådanne sager.
- Jeg mener selvsagt, at vi med baggrund i de juridiske spørgsmål, der er rejst, på næste møde bør drøfte, om der skal laves en anden form fremadrettet, hvis det samme skulle ske påny, skriver Jeppe Søe.
Gruppeformanden for Enhedslisten, Peder Hvelplund, undrer sig over, hvorfor partierne er så stille i denne her sag.
- Folketingsmedlemmer er ikke hævet over loven. De skal udsættes for præcis den samme behandling, som de borgere vi dagligt vedtager love om. Derfor fejler Præsidiet i sin opgave med at sikre, at Folketingets omdømme og respekt bevares, siger Peder Hvelplund.
Hverken Dansk Folkeparti eller Radikale Venstre er vendt tilbage for en kommentar. Kun Alternativet har tilkendegivet, at de bakker op om Enhedslistens anmodning om at få Vanopslagh undersøgt.
Men at partierne holder mund er meget kritisabelt, mener Peder Hvelplund.
- Der er en demokratisk pligt til at leve op til den tillid, man som politiker har fået af befolkningen, og selvfølgelig stille op til interview, siger han.
De Konservatives gruppeformand, Mai Mercado, vil heller ikke stille op til interview om sagen. I en sms skriver hun:
- Præsidiet og administrationen må komme med en indstilling til, hvordan den sag skal håndteres. Det skal ikke være en politisk sag.
Folketingets formand, Søren Gade, er i dag ikke vendt tilbage på DR's henvendelse.
Men i en pressemeddelse torsdag eftermiddag skriver han så, at sagen skal drøftes snarest.
- Præsidiet vil drøfte sagen snarest muligt, og jeg har bedt administrationen om en fremstilling af sagens fakta, lyder det.
Ifølge dagbladet Information har en borger nu politianmeldt Alex Vanopslagh i sagen. DR har ikke kunne få bekræftet politianmeldelsen.