Efter kupforsøg: Danmark bakker op om Venezuelas oppositionsleder

Udenrigsminister Anders Samuelsen oplyser, at man presser på for, at EU melder samlet ud.

Danmark tager nu officielt stilling til den politiske situation i Venezuela, hvor oppositionsleder og formand for Venezuelas nationalforsamling, Juan Guaido, har erklæret sig selv som midlertidig præsident.

Og Danmark har valgt at bakke op om oppositionslederen, skriver udenrigsminister Anders Samuelsen på Twitter.

- Nyt håb i Venezuela. Danmark støtter de legitime demokratisk valgte institutioner - ikke mindst den lovgivende forsamling og dermed Juan Guaido. Presser på for, at EU melder samlet ud, skriver udenrigsministeren på Twitter.

Oppositionsleder Juan Guaido erklærede sig selv som midlertidig præsident i landet under en demonstration i går. (Foto: FEDERICO PARRA © Scanpix)

Juan Guaido erklærede sig selv som midlertidig præsident i landet under en demonstration tidligere i dag.

- Jeg sværger at overtage alle beføjelser fra præsidentembedet og sikre en ende på denne tilranelse af magten, lød det fra den 35-årige oppositionsleder, da han afsagde en symbolsk ed foran de mange fremmødte.

Erklæringen fandt sted under den omfattende demonstration i hovedstaden, hvor titusindvis er samlet for at protestere mod landets siddende præsident, Nicolas Maduro.

Guaido ønsker ifølge Reuters at indtage en midlertidig rolle som præsident og beder om støtte fra landets militær. Formålet er at udløse et nyt præsidentvalg.

USA erklærede omgående sin støtte til Guaidó.

Nægter at sende diplomater hjem

Venezuelas siddende præsident, Nicolas Maduro, har allerede reageret hårdt på, at oppositionslederen vil overtage hans post.

Ligeledes har Venezuelas forsvarsminister, Vladimir Padrino, skrevet på Twitter, at Juan Guaido ikke har militæret bag sig.

I første omgang har Nicolas Maduro erklæret, at alle amerikanske diplomater skal forlade landet inden 72 timer.

Men natten til torsdag dansk tid meddeler den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, at USA ikke har tænkt sig at følge Maduros ordre og trække landets diplomater hjem.

USA følger nemlig kun anvisninger fra Juan Guaidó og ikke Nicolas Maduro, lyder begrundelsen fra Mike Pompeo.

Den store utilfredshed med den siddende præsident Nicolas Maduro skyldes blandt andet, at Venezuelas økonomi har været i frit fald i flere år under hans ledelse. (Foto: handout © Scanpix)

Flere lande bakker op om Guaido

Danmark og USA er ikke de første nationer, som bakker op om oppostionslederen. Det samme gør en række lande inklusive Canada, Brasilien og Argentina.

Også EU støtter ham, siger EU's udenrigschef, Federica Mogherini ifølge Ritzau. Hun opfordrer på vegne af EU til, at der igangsættes en proces for "frie og troværdige valg" i Venezuela.

- Folket i Venezuela beder om demokrati og muligheden for selv at bestemme deres skæbne, udtaler Mogherini på vegne af de 28 medlemslande.

Modsat har Maduro stadig støtte fra Mexico og Bolivia.

Facebook
Twitter