Efter Løkkes nytårstale: Sig undskyld for Danmarks slavefortid

Statsministeren har ikke strakt sig helt langt nok ved at kalde Danmarks slavefortid et skamfuldt kapitel, mener vestindisk interesseorganisation.

Her kan du se klippet fra statsministerens nytårstale, hvor han kalder koloniseringen af de Vestindiske Øer og Danmarks slavefortid et grusomt og skamfuldt kapitel.

I år er det 100 år siden, at Danmark solgte de Vestindiske Øer til USA for 25 millioner dollars udbetalt i guld.

I sin nytårstale kom statsminister Lars Løkke Rasmussen tættere end nogen tidligere dansk statsminister på at undskylde for Danmarks tid som kolonimagt på Sankt Thomas, Sankt Croix og Sankt Jan og for den slavehandel, der fulgte med.

På de Vestindiske Øer modtages statsministerens tale med behersket begejstring.

Der er nemlig et stykke vej endnu, før sårene fra slavetiden er helet, siger Shelley Moorhead, der har grundlagt interesseorganisationen The African-Caribbean Reparations and Resettlement Alliance.

- Hans udtalelser er bestemt et prisværdigt første skridt, siger Shelley Moorhead, der arbejder på at skabe opmærksomhed om slaveriet og dets langvarige konsekvenser.

Shelley Moorhead har tidligere besøgt Danmark med en delegation i forbindelse med sit arbejde med at skabe forsoning efter slaveriet på de Vestindiske Øer. Her taler han om nytårstalen på Skype. (© DR Nyheder)

Hårdt arbejde i sukkerrørsmarker

Slaverne var enten født på øerne eller blev sejlet dertil fra Afrika.

De blev sat til at arbejde som plantageslaver i især Sant Croix' sukkerrørsmarker, mens andre gjorde tjeneste som håndværkere eller tjenestefolk.

Slaverne var ligesom afgrøder og bygninger en del af deres ejers formue, og mulighederne for at undslippe slaveriet var meget begrænsede.

Enkelte slaver købte sig til frihed. Andre stak af, og endelig var der slaveoprør, som blev nedkæmpet.

I lyset af denne smertefulde fortid kan forholdet mellem Danmark og de Vestindiske øer ifølge Shelley Moorhead først blive helt normalt, når der er faldet en egentlig undskyldning fra officielt hold.

- Dette er blot begyndelsen på et nyt forhold mellem vores to befolkninger, siger Shelley Moorhead, der også arbejder som rådgiver for de Vestindiske Øers guvernør.

  • Fort Frederik i Frederikssted på St. Croix blev opført mellem 1752 og 1760 for at beskytte de danske koloniinteresser i Dansk Vestindien, der bestod af de tre øer Sankt Thomas, Sankt Jan og Sankt Croix. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)
  • Øerne var i dansk besiddelse fra henholdsvis 1672, 1718 og 1733, til de blev solgt til USA i 1917. Her ses handlende i hovedstaden Charlotte Amalie på Sankt Thomas. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)
  • Slavernes hverdag bestod typisk af hårdt arbejde i sukkerrørsmarkerne. Andre blev brugt som håndværkere eller tjenestefolk. Sporene fra den danske kolonitid ses fortsat - her på hovedgaden på Sankt Thomas, Dronningensgade eller Main Street. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)
  • Det var begrænset, hvor ’danske’ De Vestindiske Øer reelt var. På Sankt Thomas boede mange hollændere, mens de fleste plantageejere på Sankt Croix var briter. Den største befolkningsgruppe var slaverne, som enten blev hentet fra Afrika eller var født på øerne, der i dag hedder US Virgin Islands. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)
  • Slaverne havde få muligheder for at undslippe. Enkelte købte sig til frihed, andre flygtede til blandt andet nærliggende øer. Der var også slaveoprør, som blev nedkæmpet. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)
  • Danmark forbød som den første stat i 1792 den transatlantiske handel med slaver, men slaveriet blev opretholdt. I 1848 undlod generalguvernør Peter von Scholten at bekæmpe et begyndende slaveoprør på Sankt Croix. I stedet erklærede han uden konsultation med Danmark slaverne for frie. Her ses Fort Frederik i Frederikssted på Sankt Croix. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)
1 / 6

Enhedslisten: Danmark skal undskylde

Herhjemme er der heller ikke fuld tilfredshed med statsministerens indrømmelse af, at Danmarks kolonisering af de Vestindiske Øer er "et grusomt kapitel i vores historie" og et "skamfuldt" element i danmarkshistorien.

Politisk ordfører for Enhedslisten Pernille Skipper mener, at en reel undskyldning er på sin plads.

- Jeg synes, at vi skal erkende vores ansvar og bruge ordet undskyld, fordi det selvfølgelig også indebærer, at den danske stat har et ansvar for fortiden, for den slavehandel, der foregik, og for de konsekvenser, som efterkommerne lever med i dag, siger hun.

Fakta: Sjældne undskyldninger

  • I 1999 fandt Landsretten, at danske myndigheder handlede retsstridigt ved at tvangsflytte Thules befolkning for at skabe plads til en amerikansk luftbase i 1953. Det undskyldte statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) for skriftligt til Thules befolkning og hele Grønland.

  • I 2005 undskyldte statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) for, at danske myndigheder under besættelsen afviste tyske flygtninge, der søgte tilflugt i Danmark.