Efter ni måneder med Løkke og Ellemann drømmer S-borgmestre om en ren rød regering

Lokalformand kalder S-SF for en 'drømmeregering'.

Hvis det stod til dele af det socialdemokratiske bagland, var det Pia Olsen Dyhr og ikke Lars Løkke og Jakob Ellemann, som Mette Frederiksen tog på regeringstur med. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Intet er som bekendt så godt, som det var i gamle dage.

Det gælder også i politik - i hvert fald hvis "gamle dage" er tilbage i 2019 og frem til valget sidste år, hvor Socialdemokratiet red solo på regeringshesten.

Det mener flere fra Socialdemokratiets bagland og borgmestre, der drømmer om en rød regering med SF eller, at partiet på et tidspunkt igen kan være alene i en et-partiregering.

- Jeg synes, vi havde en god manøvredygtig etpartiregering. Det tror jeg, er enhver socialdemokrats drøm at få igen, siger Simon Hansen, der er borgmester i Guldborgsund på partiets årsmøde i Aalborg.

Borgmester i Sønderborg, Erik Lauritzen, bakker op.

- Jeg forestiller mig, at vi bliver så store, at vi kan danne en regering, hvor vi har langt større indflydelse, end vi har i sådan en trepartisregering, siger han om regeringssamarbejde med Venstre og Moderaterne.

Mindre på kompromis

Begge borgmestre er stærke kritikere af, at regeringen har lagt op til ekstra skattelettelser, efter der har vist sig at være flere penge i det økonomiske råderum.

En plan, som statsminister Mette Frederiksen (S) ikke vil komme nærmere ind på, før en 2030-plan er fremlagt af regeringen. Borgmestrene mener, at skattelettelserne er et godt billede på, at Socialdemokratiets holdninger i den nuværende regering kan blive klemt i Venstres ønske om skattelettelser.

Er prisen for høj for Socialdemokratiet ved at være i regering med Venstre?

- Helt grundlæggende, så synes jeg, at de har nået nogle resultater, som man aldrig ville kunne nå i en smal regering eller i en etpartiregering. Men det er klart, at vi har nogle holdninger i vores parti, som ikke må forsvinde i det her, siger Erik Lauritzen.

- Linjen bliver mudret på nogen punkter. Det gør den jo, når man skal tage højde for så forskelligartede holdninger. Lars Løkke har vi været uenige med nu i en menneskealder, så er det klart, at så er der nogle ting, der bliver sværere, siger han.

Og så handler det om at blive hørt. For det bliver man mere, når der ikke er andre partier at tage hensyn til, lyder det fra Simon Hansen.

- Der er mulighed for at præge politikken lidt mere, når man sidder ude i baglandet. Når regeringen fremlægger noget politik, så er det jo afklaret mellem de tre partier, der har et flertal. Der er jo ikke så mange diskussioner tilbage, siger han.

Handler det om, at politikken så bliver mere socialdemokratisk?

- Så skal man i hvert fald ikke gå på kompromis med noget af den politik, Moderaterne og Venstre vil have igennem, siger han.

"Samarbejdet var godt med SF"

Et parti, som begge borgmestre gerne vil i regering med, er SF. Og sådan lyder analysen også fra Jane Falster, der er lokalformand for partiet på Lolland.

- Jeg havde foretrukket en socialdemokratisk og SF-regering, det havde været en drømmeregering for mig.

Var der så kommet ekstra skattelettelser?

- Nej, det var der ikke. Der var gået en masse, masse af de der milliarder, der er i overskud, til velfærd, forestiller hun sig.

Hun erkender dog, at der er noget "spændende" ved SVM-sammensætningen. Det samme gør Nils Jakobsen, der er næstformand for Socialdemokraterne i Randers Syd.

- Da den blev indgået, kunne jeg godt se idéen. Jeg køber også ind på præmissen. Men mit hjerte det ligger et andet sted, siger han og tilslutter sig tanken om en rød regering med SF - eller til venstre for midten.

- Vi har haft et godt samarbejde med SF før i tiden. Det kunne jeg også se i fremtiden. Når vi skal have forhandlinger angående regionerne i fremtiden, vil en rød regering være et bedre udgangspunkt, siger han.

Statsminister roser regeringssamarbejdet

I sin tale på årsmøde lød der kun rosende ord om regeringssamarbejdet fra statsminister Mette Frederiksen (S), der takkede Lars Løkke Rasmussen og Jakob Ellemann-Jensen. For sammen finder de den "rette balance" for Danmark, mener hun.

- Vi vidste, at der skulle træffes beslutninger, der krævede lederskab. Den polarisering vi oplevede af vores samfund. Det krævede samarbejde for at finde balancerne, sagde hun og nævnte som eksempler forholdet mellem by og land, økonomisk ansvarlighed og social retfærdighed.

Men hun forstår godt, at nogle fra baglandet idealiserer tiden som ren S-regering.

- Jeg tror, der er mange, der rigtig godt kunne tænke sig den gamle regering. Det var ikke mig, der ikke havde et ønske om, at den regering skulle fortsætte. Men den blev væltet af Det Radikale Venstre, og så sluttede den rejse, sagde hun.

- Men jeg tror, at når Socialdemokratiet får det bedste valg i mere end 20 år, så er det ikke bare på grund af socialdemokratisk politik, så er det også fordi, vi havde et klart budskab om, at vi ville prøve at lave en bred regering, siger hun.

Og hun er glad for regeringen, siger hun.

- Jeg er glad for regeringen, og jeg er glad for, at der er to andre partier, der har påtaget sig ansvaret, siger hun og roser Lars Løkke Rasmussen og Jakob Ellemann-Jensens indsats.

Se interviewet med Mette Frederiksen her: