Fremover skal forskere anonymt kunne henvende sig hos et nævn, hvis nogen udefra forsøger at påvirke deres forskning i en retning.
Sådan lyder det fra Enhedslisten, der vil oprette en whistleblower-ordning for forskere.
- Vi har desværre set adskillige gange, at forskere er blevet pressede til at skrive ting i deres rapporter eller kommunikere visse ting ud offentligt. Det er så skadeligt for vores samfund, for vi skal kunne stole på den forskning, der foregår, siger partiets forskningsordfører, Mai Villadsen.
Hun mener, at flere sager vil komme frem i lyset, hvis forskerne kan henvende sig anonymt.
- Nogle gange er det bare rigtig svært at gå til sin ledelse og sige, at man bliver presset. Særligt fordi vi jo ved, at forskningsmiljøerne i Danmark er trængte: Der har været skåret i mange år, og de er meget afhængige af midler fra eksterne parter, siger hun.
Mangler i flere rapporter fra Aarhus Universitet
Forslaget kommer samme dag, som Aarhus Universitet har meddelt, at en gennemgang af fem års rapporter fra Fødevare- og Jordbrugscentret DCA på universitetet viser, at eksterne partneres roller og bidrag i flere rapporter er utilstrækkeligt deklareret.
I begyndelsen af september måtte Aarhus Universitet trække en omstridt rapport fra DCA og Danmarks Tekniske Universitet, DTU, om oksekøds klimabelastning tilbage, fordi den ikke levede op til universitetets standarder.
Det skete, efter dagbladet Information havde afdækket, at interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer havde skrevet afsnit i rapporten og påvirket en pressemeddelelse om resultaterne.
Netop den slags sager håber Enhedslisten, at en whistleblower-ordningen vil kunne forhindre.
- Der skal findes en god løsning, så vi ikke igen oplever, at der er rapporter, som erhvervslivet eller politikere render og blander sig i, siger Mail Villadsen.
Partiets foreslår at lade Nævnet for Videnskabelig Uredelighed administrere ordningen og vil taget forslaget med til forhandlinger med forskningsministeren.