Efter omstridt interview: Oppositionspartier vil fjerne rigsadvokat fra Papes ministerium

Alternativet, Radikale og Enhedslisten vil sikre neutralitet ved at adskille rigsadvokat fra ministerium.

Rigsadvokat Jan Reckendorff har med et interview i Politiken genstartet en debat om Rigsadvokaturens rolle og organisatoriske sammenhæng med Justitsministeriet. (Foto: Bjarne Luthcke © Scanpix)

På et kontor på Frederiksholms Kanal i det indre København sidder der i disse dage formentlig en mand og undrer sig. Manden er Rigsadvokat Jan Reckendorff, der er sat i spidsen for landets anklagemyndighed og har bestridt posten siden 1. marts i år.

Fra sit kontor kan han se de få hundrede meter henover voldgraven til Christiansborg og Folketinget, hvor et budskab leveret i lørdagens udgave af Politiken har sat sindene i kog blandt dele af landets parlament.

I interviewet erklærer han, at han er klar til at gå til kanten af, hvad love og konventioner tillader – som det er ønsket af regeringen og Justitsministeriet, hvorunder Jan Reckendorff og Rigsadvokaturen hører under.

Det interview er faldet flere oppositionspartier for brystet. For voldgraven mellem Rigsadvokaturen og Christiansborg er også symbolsk. Det mener De Radikale, Socialdemokratiet, Alternativet og Enhedslisten.

RV: En kultur under opbrud

De Radikales retsordfører, Zenia Stampe, finder udtalelsen ”bekymrende,” fordi den efter hendes vurdering bryder med et fundamentalt princip om, at anklagemyndigheden skal være objektiv.

- Vi har en meget stærk embedsmandstradition for at holde det politiske og juridiske adskilt. Det er den kultur, der er under opbrud, siger hun.

Derfor lægger hun op til, at Folketinget bør se på, hvorvidt Rigsadvokaturen skal udskilles fra Justitsministeriet, hvor den organisatorisk hører til i dag.

- Det kan jo blive nødvendigt, hvis vi er på vej ind i en situation, hvor der både lægges et pres fra politisk side, og nogle embedsmænd lader sig presse, siger hun.

Debatten drejer sig først og fremmest om, hvorvidt Rigsadvokaten kan føje den enhver tid siddende regerings ønsker, mens institutionens og dens anklagere samtidig har til opgave at agere objektivt i retssager. Blandt andet skal rigsadvokat og statsanklagere vurdere, om der er juridisk tyngde nok i en sag til at føre den ved domstolene.

S: Rigsadvokaten er ikke en politisk håndlanger

Sondringen er uproblematisk, mener rigsadvokat, Dansk Folkeparti og regeringspartier, mens oppositionen er af en anden holdning. Eller som Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, udtrykker det:

- Med det her interview er der sået tvivl om rollen.

- Den måde, vi ser rigsadvokatens rolle på, er som juridisk rådgiver for justitsministeren og for vores samfund. Ikke som politisk håndlanger for justitsministeren. Der er altså en væsentlig forskel.

Derfor vil hun også gerne tage sagen op i Folketinget.

I Alternativet er man klar til at grave voldgraven mellem Justitsministeriet og Rigsadvokaturen større ved at flytte sidstnævnte væk fra at høre hjemme under førstnævnte.

- Det vigtige for mig er, at vi har en fuldstændig objektiv rigsadvokat, og derfor synes jeg også, den skal være fuldstændig uafhængig af justitsministeriet, siger retsordfører Josephine Fock.

Rigsadvokats linje støttes af politisk flertal

Enhedslisten støtter også, at der sker ændringer, siger retsordfører Rosa Lund, der til Politiken leverer en sønderlemmende kritik af Jan Reckendorff.

- Han er tydeligvis regeringens mand, siger hun.

Jan Reckendorff kan fra sit kontor med udsigt til Christiansborg, dog konstatere en anden, vigtig ting: Han har opbakning fra et flertal i Folketinget.

Til Politiken betegner Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen interviewet som ”befriende ærligt”, mens Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, giver sin fulde opbakning.

- Spillereglerne er fuldstændig ens nu, som de ville have været under en hvilken som helst anden regering.

Facebook
Twitter