Efter Radikales ultimatum: Regeringen vil ikke skrotte Rwanda-projekt

Radikale vil ikke støtte regeringen, hvis arbejdet om et modtagecenter i Rwanda fortsætter efter et valg.

Ifølge Socialdemokratiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund, så vil De Radikales ultimative krav ikke føre til, at regeringen stopper arbejdet med at lave en asylaftale med Rwanda.

- Samarbejdet med Rwanda skrider fornuftigt frem, og vi fortsætter arbejdet.

Sådan lyder det fra Socialdemokratiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund.

Den melding kommer, efter at De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, slår fast i et interview med DR, at partiet ikke kan støtte en regering, der arbejder for at oprette et asylcenter i Rwanda efter et kommende folketingsvalg. Hverken rød eller blå.

- Det kan vi simpelthen ikke lægge mandater til. Så må man finde nogle andre at lave aftalen med. Så må man finde nogle andre at danne regering med eller få som parlamentarisk grundlag. Det er meget enkelt, siger den politiske leder.

I seng med de blå partier

Og det er regeringen sådan set også klar til, lyder det fra Rasmus Stoklund. For ifølge Socialdemokratiet er en asyllejr uden for Europa løsningen på de udfordringer, Danmark står overfor i forhold til flygtninge og menneskesmugling.

- Det var det, vi gik til valg på i 2019 og stadigvæk arbejder på. Og jeg glæder mig over, at der er en lang række blå partier, der bakker os op om det.

Både Konservative og Venstre støtter op om at etablere et modtagecenter uden for Europa, men de borgerlige anser en aftale med Rwanda for at være urealistisk.

- Jeg er glad for, at de blå partier har tilkendegivet, at de gerne vil samarbejde med os om det her. De kritiserer, at vi ikke arbejder seriøst på løsningen, men det kan jeg forsikre det om, at det gør vi, siger Rasmus Stoklund.

Både Konservative og Venstre har også meldt ud, at partierne ikke vil imødekomme Radikales krav og skrinlægge Rwanda-projektet, men tværtimod arbejde videre med idéen om at etablere et asylcenter uden for Europa, hvis regeringsmagten skulle skifte til borgerlig efter et folketingsvalg.

Og regeringen har ingen problemer med, at en eventuel aftale med Rwanda, bliver kørt i mål med borgerlige mandater.

- Vi har allerede talt om lovgivning med de blå partier. Og den lovgivning er på plads til, når der forhåbentligt lander en aftale, siger Rasmus Stoklund.

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek besøgte i sidste uge Rwanda. Danmark og Rwanda vedtog en erklæring om, at asylsystemet i dag er dysfunktionelt, og at der er behov for nye løsninger, bl.a. i form af en fælles ambition om at etablere en mekanisme for overførsel af asylansøgere fra Danmark til Rwanda. (Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix © Ritzau Scanpix)

'Vi lytter til de Radikale'

Hverken Enhedslisten eller SF støtter regeringens forslag om asylcentret i Rwanda, men partierne vil modsat Radikale ikke vælte regeringen, lyder det.

Men Radikales trussel preller af på Socialdemokratiets politiske ordfører. Rasmus Stoklund vil ikke kommentere på Sofie Carsten Nielsens udmelding.

- Vi lytter altid til de Radikale, siger Rasmus Stoklund.

- Vi går til valg på at fortsætte en socialdemokratisk regering. Og hvis det ikke er muligt, så har statsministeren allerede åbnet op for, om man ikke kunne lave et bredere samarbejde, hvor flere partier på tværs af Folketinget gik sammen.

Men kan Socialdemokratiet gå i regering med de Radikale ovenpå det her ultimatum?

- Jeg er ikke ved at lave nogle regeringsforhandlinger. Det står statsministeren for. Der er heller ikke udskrevet valg i Danmark lige nu. Vi er i gang med at passe vores arbejde, siger Stoklund.

Sofie Carsten Nielsen (RV) gør det klart, at hvis partiet bliver nødt til at stille et mistillidsvotum, får de blå statsministerkandidater en forlomme. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

Det er ikke længe siden, at Udenrigsministeriet sendte en pressemeddelelse ud om, at regeringen har oprettet et kontor i Rwanda, hvor der skal sidde to ansatte.

Samtidig regner udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) med, at en aftale kan lande indenfor et år.

Og den 9. september mødtes Dybvad og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) med Rwandas udenrigsminister, Vincent Biruta, og landets flygtningeminister, Marie Solange Kayisire, hvor parterne underskrev en fælles erklæring om at gå videre med arbejdet om at flytte behandling af asylsager til det afrikanske land.

Og det arbejde går regeringen efter at gøre færdigt, siger Rasmus Stoklund.

- Vi gik til valg på at afsøge mulighederne for at etablere et modtagecenter allerede i 2019.

- Vi er bestemt ikke i mål. Men vi arbejder målrettet på sagen. Og vi mener det vil være det rigtige for Danmark.

Du kan se Horisont på linket herunder om Carine, der kæmper for at redde sin far - den verdenskendte hovedperson fra Hollywood-filmen Hotel Rwanda. Han er idømt 25 års fængsel i det lille afrikanske land. For når man kritiserer styret i Rwanda, risikerer man fængsel - eller livet.