Reglerne for, hvordan partier skal indsamle vælgererklæringer, bliver nu ændret.
Det er samtlige af Folketingets partier enige om, oplyser Økonomi- og Indenrigsministeriet i en pressemeddelelse.
Fremover skal vælgererklæringerne indsamles via en offentlig portal på internettet. Det skal sikre, at reglerne ikke længere bliver omgået.
- Vi kan ikke leve med, at partier med kreative metoder skyder genvej til en plads på stemmesedlen og dermed potentielt en plads i Folketinget. Selvfølgelig skal der være plads til nye partier, men der skal kun være plads til de partier, der arbejder ærligt og redeligt, siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA).
Han slår også fast, at formålet med den nye ordning er at gøre indsamlingen mere brugervenlig for både vælgerne og partierne.
Den nye portal skal udvikles og sættes i drift hurtigst muligt, lyder det i pressemeddelelsen.
Klaus Riskær brød reglerne flere gange
Flere partier havde allerede varslet, at de ville se på de nuværende regler, efter at partiet Klaus Riskær Pedersen flere gange blev opdaget i at have brudt reglerne i indsamlingen af de godt 20.000 påkrævede erklæringer.
I december kunne TV 2 fortælle, at partilederen havde forbrudt sig mod den såkaldte eftertænksomhedsperiode.
Den betyder, at der skal gå syv dage, fra partiet modtager en tilkendegivelse om støtte, til borgeren modtager et link til vælgererklæring.dk, hvor man så officielt kan give sit samtykke ved hjælp af NemID.
Partiet havde dog omgået dette og havde ledt folk direkte til NemID-siden, efter at man havde tilkendegivet, at man ville støtte ham.
I februar var den gal igen, da Klaus Riskær Pedersen fik besked om, at han også havde brudt en anden regel gennem hele sin indsamlingsperiode.
Partiet havde nemlig ikke registreret de enkelte vælgeres e-mailadresser i vælgererklæringssystemet, kunne DR Nyheder fortælle.
I stedet havde de indlæst en adresse, der tilhører partiet selv. Og det er i strid med reglerne, skrev ministeriet i et brev til ministeriet.
Regelbruddene havde dog ikke nogen konsekvens for Klaus Riskær Pedersen, da der ikke er nogen mulighed for at sanktionere.
Det er de enige om
- •
Som noget nyt fastsættes det i lovgivningen, at indehaveren af et partinavn skal have valgret til Folketinget henholdsvis Europa-Parlamentet.
- •
Som noget nyt skal det fulde navn på en af de ansvarlige personer, der står bag partiets indsamling af vælgererklæringer, og kontaktoplysninger på partiet offentliggøres, hvilket vil ske direkte på portalen.
- •
Som noget nyt vil det være tilladt for nye partier via deres eventuelle hjemmeside, sociale medier, ved e-mailinvitationer m.v. at linke til den nye portal, således at partierne kan lede vælgerne ind til det første skridt i proceduren, dvs. det skridt, hvor vælgerne første gang skal bekræfte deres støtte til det pågældende parti.
- •
Som noget nyt vil de dagsaktuelle tal for partiernes indsamling af vælgererklæringer blive gjort offentligt tilgængelige, hvilket vil ske direkte på portalen.
- •
Der fastsættes en overgangsordning, hvor de vælgererklæringer, der er indsamlet efter den hidtidige procedure, kan regnes med i partiernes indsamling af vælgererklæringer. Det skal desuden sikres, at vælgerne fortsat kun kan afgive vælgererklæring til ét parti ad gangen, uanset om en vælgererklæring er afgivet i det nye eller det gamle system. Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet