Efter sag om Dan-Bunkering: S vil skærpe indsats mod sanktionsbrud

Sagen om jetbrændstof til Syrien får Socialdemokratiet til at foreslå nye ’redskaber’ til myndighederne.

- Det her handler jo i sidste ende om liv eller død, siger Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, om Dan-Bunkering-sagen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Sagen her kalder på, at vi får set alle redskaber igennem, også myndighedernes reaktionsmuligheder ved så alvorlige sager.

Sådan siger Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, på baggrund af DR’s seneste afsløring i sagen om den fynske virksomhed Dan-Bunkering.

DR’s kortlægning viser, at Dan-Bunkering ifølge amerikanske retsdokumenter fortsatte med at være involveret i leverancer af jetbrændstof til Syrien i syv måneder, efter at USA havde advaret Danmark om at virksomheden så ud til at overtræde EU’s sanktioner.

Og i dag, mere end to et halvt år efter, ligger sagen stadig hos politiet.

- Problemet er jo, at myndighederne har siddet med sagen i så lang tid, men jo også at virksomheden ikke har haft noget nævneværdigt incitament til at hjælpe myndighederne med at få opklaret sagen, siger Trine Bramsen.

4.000 bombetogter

Ifølge DR’s oplysninger fortsatte Dan-Bunkering med at levere mindst 20.000 ton jetbrændstof til brug i Syrien, efter at danske myndigheder var blevet advaret af USA.

Kunden var russisk militær, der med leverancerne fik forsyninger til yderligere 4.000 bombetogter, vurderer militæranalytikere.

Trine Bramsen mener, at sådan et problem måske kunne løses ved at give myndighederne mulighed for at kræve, at en virksomhed stopper den pågældende handel, mens sagen bliver undersøgt.

- På andre områder har vi jo set, at myndigheder har muligheden for at sætte en ventil ind, så det midlertidigt stopper virksomheders handel. Det har vi eksempelvis gjort brug af på hvidvaskområdet.

- Og jeg synes, man skal overveje at udstyre myndighederne med sådan nogle beføjelser i den her type sager også, siger den socialdemokratiske retsordfører.

Incitament til samarbejde

Trine Bramsen mener, at et krav om midlertidigt stop for handel ville give virksomheder en stærk motivation for at bidrage til, at sagen bliver opklaret.

Og SF’s politiske ordfører, Karsten Hønge, bakker op.

- Det tror jeg er en rigtig god idé. Den her sag viser, at vi har brug for et værktøj, hvor vi kan slå til hurtigere og mere effektivt ved eksempelvis at sige til sådan et firma, at nu stopper i aktiviteterne, indtil vi har fået udredt sagen, siger Karsten Hønge.

Dan-Bunkering afviser brud på sanktioner

Dan-Bunkering er hverken sigtet eller tiltalt i sagen og har tidligere afvist over for DR, at virksomheden har overtrådt EU’s Syrien-sanktioner.

Ifølge DR’s oplysninger har Dan-Bunkering blandt andet fået betaling for at overføre jetbrændstof til russiske tankskibe, som derefter har sejlet det til en regimekontrolleret havn i Syrien.

Dan-Bunkering har erkendt at have leveret brændstof til de russiske tankskibe, men i en mail til DR har virksomhedens advokat skrevet, at ingen af Dan-Bunkerings leveringsdokumenter havde angivet Syrien som ende-destination.

Virksomheden ønsker ikke at oplyse til DR, hvilke leveringsdokumenter de henviser til, eller hvilke destinationer der stod på dokumenterne.

DR har siden marts stillet Dan-Bunkering en række spørgsmål i sagen, som virksomheden ikke har svaret på. Dem kan du læse her.