Efter skyderi på Christiania: Nu vil Radikale Venstre legalisere hash

De Radikale ændrer nu holdning og går ind for at legalisere hash. De foreslår et tre år langt forsøg med fri hash i hele landet. Men der er stadigvæk flertal for at bevare forbuddet.

De Radikale vil lave et tre år langt forsøg med en legalisering af hash. (Foto: © Uffe Weng/Scanpix 2016) (Foto: © Uffe Weng © Scanpix)

For første gang i partiets historie tilslutter De Radikale sig nu koret, der ønsker at legalisere hash.

Efter at have stemt imod det ene beslutningsforslag efter det andet om at legalisere hash har partiet altså ændret holdning.

- Vi foreslår et tre år langt forsøg, hvor man kan købe hash i statskontrollerede butikker i hele landet, siger Morten Østergaard, politisk leder for De Radikale.

Meldingen kommer kort efter onsdagens hændelse på Christiania, hvor en person indblandet i den organiserede kriminalitet, der foregik på den nu af christianitterne ryddede Pusher Street, skød to politibetjente og en civil i forbindelse med en anholdelse.

Uro på Christiania afgørende for De Radikale

Fredag morgen kom det frem, at den formodede gerningsmand var død af de skudsår, han pådrog sig, da han blev anholdt torsdag morgen.

Episoden har været medvirkende til, at De Radikale ændrer holdning. Nultolerancen mod hash nytter simpelthen ikke noget, lyder konklusionen fra De Radikale.

- Vi kan konstatere, at christianitterne har sagt, at de ikke vil have, at hashsalget skal foregå ude hos dem. Og hvis det så ikke skal foregå på nogle andre danskeres fortov eller i nogle andre danskeres kvarterer, så er vi nødt til at finde en statskontrolleret måde at gøre det på.

Morten Østergaard understreger dog, at man senest havde tænkt sig at melde sin nye holdning ud på De Radikales landsmøde i september.

Tre års forsøg

Morten Østergaard forklarer, at forslaget går på, at man i første omgang sætter hashen fri i en tre år lang prøveperiode på landsplan.

- Det er afgørende, at det er et forsøg. Vi ønsker bestemt ikke, at flere unge mennesker skal begive sig ud i at bruge eller misbruge hash. Vi ønsker at komme den organiserede kriminalitet til livs. - Vi ønsker ikke, at der er nogen, der skal finde sig i det, der er foregået på Christiania, eller det, politiet har været udsat for. Men hashforbruget er der, og nu må vi finde ordnede former, hvorunder det kan foregå, og hvor folk kan få hjælp, hvis det bliver til et misbrug, slår Morten Østergaard fast.

Partiet fremsætter et beslutningsforslag, der lægger op til at undersøge eksempelvis de juridiske konsekvenser af at legalisere hash.

Stadig flertal for at bevare nuværende regler

Men selv om De Radikale nu er vendt på en tallerken, er der stadigvæk flertal på Christiansborg for at fortsætte den nuværende nultolerance over for hash.

Med De Radikales nye linje er der opbakning til at legalisere hash fra Enhedslisten, SF, Alternativet, Liberal Alliance og altså De Radikale.

Og på Københavns Rådhus har overborgmester Frank Jensen fra Socialdemokraterne foreslået et forsøgsprojekt med fri hash – dog kun i Københavns Kommune.

Men på Christiansborg er det netop overborgmesterens partifæller fra Socialdemokraterne, der er med til at opretholde flertallet imod en legalisering af det omdiskuterede rusmiddel sammen med Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative.

Socialdemokraterne har ikke ønsket at kommentere forslaget fra De Radikale.

DF til R: Glem det

Fra de to store partier i blå blok, der ønsker at bevare den nuværende politiske kurs over for hash, er der dog ingen slinger i valsen. Tværtimod.

Hos Dansk Folkeparti ønsker retsordfører Peter Kofod Poulsen at intensivere jagten på de kriminelle bander frem for at legalisere hash.

- Det giver ingen mening. Sagen er den, at vi er nødt til at styrke politiets muligheder for at kunne slå ned på de kriminelle, der i stor stil ernærer sig ved det her. Det gør man ikke bare ved at lovliggøre det.

Men synes du, at den strategi, der er blevet brugt i årevis med nultolerance over for hash, er en succes?

- Jeg synes, vi skal intensivere den. Vi skal give politiet flere ressourcer til at håndtere det. Der er ingen tvivl om, at politiet er meget pressede på netop det her område, fordi andre opgaver har tager meget fokus og krævet meget mandskab, siger Peter Kofod Poulsen.

Konkret vil Dansk Folkeparti komme følgekriminaliteten af hashhandlen til livs ved at øge politiets ressourcer markant. Partiet har tidligere peget på, at man er nødt til at opruste politistyrken med 2.000 mand.

Venstre vil ikke legalisere

Hos regeringspartiet Venstre får De Radikales forslag om at legalisere hash i en prøveperiode samme afvisning som hos Dansk Folkeparti. Retsordfører Preben Bang Henriksen afviser, at hverken begivenhederne på Christiania eller andre argumenter lige nu får Venstre til at vakle på spørgsmålet om legalisering af hash:

- Det at legalisere det, hvad enten det er en prøveperiode eller andet, ja det vil være en blåstempling, som i sidste instans vil medføre, at hash vil blive langt mere populært end i dag.

Hvor ved du fra, at det vil blive langt mere populært?

- Det kan jeg jo ikke sige, at der ligger nogle særlige videnskabelige beviser på. Men altså hvis man eksempelvis kigger på de udmeldinger, der kommer fra Politiforbundet, som ved noget om det, så er der slet ingen slinger i valsen. De mener, at en frigivelse vil medføre et stigende antal forbrugere.

- Nu spørger du, hvor jeg ved tingene fra: Jeg ved ikke ret meget. Men det, jeg ved fra mine 35 år som forsvarsadvokat, er jo, at vi i retten gang på gang ser personundersøgelser over de tiltalte, der begynder med, ”han begyndte med at ryge hash, og siden hen gik han over i hårdere stoffer”. Det begrunder personligt min holdning om, at hash kan være en glidebane.

De Radikale vil bruge de penge, som hashsalget i statskontrollerede butikker indbringer, på forebyggelse, sundhed og information omkring hash.