Øget brug af lyntest skal være et langt mere udbredt våben i kampen mod corona. Det har regeringen flere gange meldt ud. De hurtige test skal blandt andet bruges til at screene ansatte på plejehjem for at holde smitten væk fra de ældre og sårbare.
Men få dage før en ny landsdækkende aftale om lyntest træder i kraft, er der skabt stor usikkerhed om, hvad der kommer til at ske på området.
Den usikre situation kommer i kølvandet på meldinger om sløset omgang med fortrolige oplysninger i lyntestcentre, som B.T og Politiken har afdækket.
Her er det kommet frem, at firmaet Medicals Nordic har brugt en WhatsApp-gruppe til at dele oplysninger om de personer, der er testet positive for corona.
Der er taget billeder af dokumenter, som ud over oplysninger om den positive test også indeholder cpr-nummer, og som også er lagt op i gruppen på WhatsApp. Podere, der arbejder for Medicals Nordic, har haft adgang til gruppen, og billederne er automatisk blevet gemt i private fotoruller på deres telefoner.
Får ansvaret i regionerne fra på mandag
Medicals Nordic arbejder som underleverandør for SOS International. Og det er netop det firma, som står til at få ansvaret for at udføre lyntest i fire ud af landets fem regioner fra på mandag. Det er kun Region Syddanmark, som SOS International ikke skal arbejde i. Der skal være en kapacitet på 100.000 daglige test, og SOS International får ansvaret for de 83.000.
Men skandalen med WhatsApp har skabt stor bekymring hos regionerne. Ansvaret for lyntest i hele landet ligger hos Region Midtjylland. Her er der lavet et udbud, hvor SOS International altså har vundet fire regioner.
Fra mandag må blandt andet Falck og Copenhagen Medical, der drives landets største lyntestcenter i Parken, pakke sammen og vige pladsen for SOS International. Men vicedirektør for Indkøb & Medicoteknik i Region Midtjylland, Dorte Christensen, vil have en forklaring på, hvad der er sket, før aftalen bliver ført ud i livet.
- Jeg har bedt om en redegørelse for deres data-setup, fordi der har været det her datalæk hos deres underleverandør. Den har jeg fået, og den er sendt videre til vores datasikkerhedsfolk, der sidder og kigger på den lige nu, siger Dorte Christensen.
Hun kalder brugen af WhatsApp for "fuldstændig uacceptabel".
Aftalen underskrives lørdag
Selv om SOS International skal være klar til at udføre 83.000 lyntest fra mandag, er aftalen endnu ikke færdig. Og det kræver en god forklaring fra SOS International, før regionerne indgår aftalen, som skal skrives under på lørdag.
- Jeg er nødt til at afvente den redegørelse, vi har fået, og som vi er ved at se på nu. Vi må se på, om det er tilstrækkeligt til, at vi føler os sikre.
Hvad så, hvis I ikke gør?
- Hvis vi ikke kan indgå den aftale på lørdag, som der er lagt op til, kan vi komme i den situation, at vi må annullere udbuddet. Hvis vi gør det, så udløber de nuværende aftaler på søndag, og så må vi der tage stilling til, om der skal laves midlertidige aftaler, og om udbuddet skal gå om. Men det er i vid udstrækning også en politisk beslutning.
Der er få dage, til en ny udbyder skal i gang. Er det ikke usikkert, at der ikke er styr på det?
- Det er det selvfølgelig. Det er et hasteudbud, vi har lavet, og derfor er der nogle meget skarpe tidsgrænser. Men vi havde ikke forestillet os, at der kom et læk på datasikkerheden, siger Dorte Christensen.
Sundhedsministeriet har ikke ønsket at stille op til et interview, men henviser i stedet til Region Midtjylland.
SOS International har ikke haft mulighed for at stille op til et interview grundet travlhed.