Efter store interne uenigheder har Enhedslisten nu gjort op med sig selv: Danmark skal ikke ud af Nato lige nu

Så længe der ikke er noget alternativ til Nato, er det ikke aktuelt, at Danmark melder sig ud, lyder det.

Det er en "rigtig klog beslutning" ikke at kæmpe for dansk Nato-exit, så længe der ikke er et alternativ, siger Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Enhedslisten har altid været kritisk over for Nato. Og det er venstrefløjspartiet fortsat.

Men så længe der ikke er noget alternativ til forsvarsalliancen, vil partiet ikke arbejde for at melde Danmark ud. Det fastslår partiets årsmøde i en afstemning i Hafnia-Hallen i Valby.

- Vi arbejder her og nu for en styrkelse af nordiske forsvarsalliancer og på længere sigt en ny sikkerhedsarkitektur som alternativ til Nato. Så længe et sådan alternativ ikke eksisterer, er det ikke aktuelt, at Danmark melder sig ud, lyder det i det vedtagne forslag.

Afstemningen kommer efter store interne uenigheder i venstrefløjspartiet udløst af Ruslands invasion af Ukraine, der fik debatten om dansk medlemskab af Nato til at blusse op på ny.

Politisk ordfører Mai Villadsen er glad for vedtagelsen, fortæller hun:

- Vores holdning er den, at Danmark ikke skal ud af Nato, medmindre der kommer et bedre alternativ. Det har vi slået fast i dag på vores årsmøde, og det, synes jeg, er en rigtig klog beslutning.

I partiets principprogram, der udgør Enhedslistens ideologiske grundlag, står der fortsat, at Enhedslisten "arbejder for dansk udmeldelse af Nato".

Men med årsmødets vedtagelse af to vigtige udtalelser i dag lægges dét arbejde på en fjern hylde. I mellemtiden vil partiet i stedet arbejde på at udvikle "en ny sikkerhedsarkitektur" som alternativ til Nato:

- Derfor igangsætter Enhedslisten nu en systematisk drøftelse af dette i samarbejde med venstrefløjspartier især i Norden og Europa samt eksperter, fredsforskere, fagbevægelser og andre organisationer og bevægelser frem mod næste årsmøde, fastslår årsmødet.

Mai Villadsen: Nu står Enhedslistens Nato-linje "meget klart"

Der var tre forskellige forslag til en udtalelse om partiets Nato-linje til afstemning på årsmødet. Groft sagt gik to af dem ud på, at et dansk Nato-exit ikke er aktuelt i den nuværende sikkerhedspolitiske situation.

Det sidste forslag nævnte ikke noget specifikt om timingen for dansk Nato-exit, men fastslog, at Danmark "ikke skal bidrage til oprustning og krig". Det lå implicit i forslaget, at Danmark "hellere skal ud af Nato i dag end i morgen", forklarede medstiller og hovedbestyrelsesmedlem Astrid Vang Hansen op til årsmødet til DR.

Hovedbestyrelsesmedlem Astrid Vang Hansen vil have Danmark ud af Nato med det samme. Hun ønskede ikke at stille op til interview efter vedtagelsen af den modsatte linje på årsmødet. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Alle tre forslag blev vedtaget.

Det kan umiddelbart lyde modstridende, men det mener politisk ordfører Mai Villadsen ikke, det er.

- Jeg synes faktisk, det står meget klart, fordi de her forslag ikke var i modstrid med hinanden. De siger nogle forskellige ting, men det, der står tilbage, er, at Enhedslisten ikke mener, at Danmark skal ud af Nato, medmindre der kommer et bedre alternativ - og at Danmark selvfølgelig har ret til at forsvare sig selv og skal have et territorial forsvar, siger hun.

Med vedtagelsen håber hun, at de interne diskussioner i Enhedslisten er slut.

- Det håber jeg, for der skal ikke herske nogen tvivl om, hvor Enhedslisten står i de spørgsmål. At vores holdning selvfølgelig er, at den forfærdelige russiske invasion af Ukraine skal fordømmes på det kraftigste, siger den politiske ordfører.

Hvis diskussionerne dukker op igen, bliver det så nemmere for dig at forklare, hvad der egentlig er Enhedslistens politik?

- Ja, og det skal der jo nødig herske nogen tvivl om. Derfor er jeg rigtig glad for at have fået opbakning til den linje, vi har lagt fra folketingsgruppens side, og den linje er nu, at Danmark ikke skal ud af Nato – medmindre der er et bedre alternativ.

Der var 194 partifæller, der stemte for forslaget om, at Danmarks udmeldelse af Nato ikke er aktuel lige nu. 101 stemte imod. Adspurgt om det ikke tyder på, at diskussionerne vil fortsætte, lyder Mai Villadsens svar:

- I Enhedslisten kommer vi altid til at diskutere – og det er om alle politikområder. Det skal der være plads til. Særligt i et parti som Enhedslisten, hvor vi bryster os af demokratiet. Jeg tror sådan set, at alle kan se sig selv mere eller mindre i de her vedtagelser.

Finland og Sverige affejer Enhedslistens idé som urealistisk

Med vedtagelsen fastslår årsmødet, at Enhedslisten "arbejder her og nu for en styrkelse af nordiske forsvarsalliancer".

Men både Finland og Sverige anser planerne om at erstatte Nato-medlemskabet med et styrket nordisk forsvarssamarbejde for at være urealistiske. Det fortæller de to nordiske landes forsvarsministre i et interview med DR.

- Nordisk samarbejde er vigtigt og godt, men det er ikke et realistisk alternativ til Nato-medlemskab, der er så meget anderledes, siger den finske forsvarsminister, Antti Kaikkonen.

Mai Villadsen medgiver, at det ser svært ud at erstatte Nato med et nordisk forsvarssamarbejde lige nu.

- I en situation, hvor både Finland og Sverige ser ud til at gå ind i Nato, så ser det jo ikke særlig realistisk ud. Men verden har ændret sig før, og det kan den måske gøre igen, siger hun.