Efter strejke, trusler og 'bøllemetoder' i lufthavn: Minister afviser at blande sig

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard ser frem til samråd - men afviser at blande sig.

Københavns Lufthavn har været ramt af tre dage med strejker på en uge. (Foto: © Claus bech, Scanpix)

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) glæder sig til at diskutere, hvordan forholdene på det danske arbejdsmarked skal være, i det samråd, som Venstre, Konservative og Liberal Alliance i går varslede, at de ville indkalde ham til.

Det drejer sig om onsdagens strejke blandt bagagemedarbejdere i Københavns Lufthavn, der er den tredje i september. Her er det kommet frem af en lydoptagelse i Berlingske, at en vikar ikke ville melde sig ind i fagforeningen 3F - og efter forgæves trusler og skældsord valgte hans kolleger at strejke i protest.

Og det er ikke i orden, lyder det fra den socialdemokratiske minister, der har hørt den respektive lydoptagelse, som du kan høre hos Berlingske.

- Jeg synes, den tegner et billede af metoder, som jeg ikke synes er i orden, og som jeg i øvrigt heller ikke med vores arbejdsmarkedsmodel kan se, at der skulle være behov for. Jeg synes ikke, at der er nogen grund overhovedet til at dække over eller ikke sige klart fra over for tvang og trusler, siger Peter Hummelgaard, der dog samtidig anbefaler alle at melde sig ind i en fagforening.

I optagelsen kan man høre en mand fortælle, at han er fagforeningens næstformand:

'Alt det lort kan du skubbe op i røven. Jeg er pisseligeglad. Nu fortæller jeg dig, at du skal være medlem,' siger han blandt andet.

'Tyranniserende og aggressiv' opførsel

Den ene medarbejder, der er genstand for de hårde ord er en ingeniør, der er medlem af ingeniørernes fagforening, IDA. Men hans kolleger så gerne, at han i stedet meldte sig ind i 3F, og Peter Hummelgaard har sympati for, at det kan irritere kolleger, at han ikke vil.

- Jeg har fuld forståelse for, at nogle af dem, der er med til at oppebære og betale ind til det fællesskab, der sikrer en god overenskomst og arbejdsvilkår, kan blive irriterede over kolleger, der ikke også vil bidrage til fællesskabet.

- Men at overbevise dem med trusler og tvang – det er ikke en god idé, siger han.

Alex Vanopslagh, politisk leder i Liberal Alliance, går dog i P1 Morgen her til morgen noget længere i sin kritik af 3F'erne i Kastrup. Han kaldte, sammen med Konservative og Venstre, i går ministeren i samråd.

Han fortæller, at han ser alvorligt på sagen, da han ikke tror, det er en enlig svale.

- Det er endnu et eksempel - blandt rigtig mange det sidste år - på, at 3F'ere på diverse arbejdspladser opfører sig tyranniserende og afpressende over for kolleger i andre fagforeninger. De her bøllemetoder og den her mentalitet går igen i 3F, siger han.

- 3F tager kraftigt afstand, men det er ikke en enlig svale, og jeg tror ikke en tøddel på, at det bliver bedre.

- Jeg vil gerne give beskæftigelsesministeren en fair chance for at komme på banen. Men han skal tage det seriøst, siger Alex Vanopslagh.

Peter Hummelgaard selv afviser dog at skride ind, da der "er kutyme for, at man som regering og minister ikke blander sig i faglige konflikter".