Efter usædvanlig politiaktion: DF vil have PET ud af busken

I kølvandet på tavshed om politiaktionen kritiserer partiet PET's lukkethed.

Ifølge DR Nyheders oplysninger var årsagen til fredagens store aktion PET's frygt for sikkerheden hos herboende iranere. Det vil PET dog ikke kommentere.

PET har ikke givet danskerne nogen forklaring på fredagens store politiaktion.

Tavsheden omkring aktionen, der lukkede centrale veje og broer på Sjælland og Fyn, er kendetegnende for PET's generelle arbejdsgang, mener Dansk Folkeparti, der nu kræver efterretningstjenesten frem i lyset.

- Jeg mangler åbenhed fra PET. Der har efterhånden udviklet sig en rigtig dårlig lukkethedskultur omkring efterretningstjenestens arbejde, og det er ikke hensigtsmæssigt, siger partiets retsordfører, Peter Kofod, til DR Nyheder.

Han har forståelse for, at PET er nødt til at være hemmelighedsfulde før og under en operation. Men derefter bør PET i langt højere grad fortælle danskerne, hvad der er foregået.

- PET må stille op og fortælle, hvad man har bremset og håndteret. Det gælder både de sager, hvor man rammer rigtigt, og hvor man rammer ved siden af.

Tidligere chef: Offentligheden kan hjælpe PET

Retsordføreren er med på, at PET ikke kan fortælle alt til danskerne, men nogle informationer bør kunne offentliggøres, siger han.

- PET bør lægge en ny kurs, når det kommer til at kommunikere med omverdenen. Det er meget sjældent, at man ser et pressemøde eller nogen form for orientering fra PET. Det er uheldigt, for de frie medier og befolkningen fortjener nogle klare svar.

Han vil nu drøfte sagen med justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Sikkerhed vigtigere end nysgerrrighed

De Konservatives retsordfører, Naser Khader, mener, at PET må have sine grunde til ikke at sige noget, samt at danskernes sikkerhed er langt vigtigere end at få stillet vores nysgerrighed.

- Det, vi oplevede i sidste uge, er ikke set før i Danmark. Det tyder på, at der var tale om noget meget alvorligt. PET har siden Muhammed-krisen forhindret flere forsøg på terroraktioner. Derfor har jeg stor tillid til, at PET og politiet håndterer tingene meget professionelt, siger Khader.

Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, siger til DR Nyheder, at hun er enig i, at PET har generelle problemer med for stor lukkethed. For eksempel at der ikke er gennemsigtighed omkring, hvad PET bruger pengene fra finansloven på.

Men i forhold til fredagens aktion tror hun, at PET har deres grunde til ikke at sige noget endnu.

- Jeg giver det lige et par dage mere og ser, om ikke der kommer noget mere information. Hvis der går flere måneder, er det klart en sag, jeg vil rejse med justitsministeren, men der er knap nok gået en uge, siger hun.

Sagen kort

  • Ifølge DR Nyheders oplysninger var årsagen til fredagens politiaktion, at PET frygtede for sikkerheden hos en gruppe eksil-iranere i Danmark.

  • En sort Volvo var blevet set ikke langt fra gruppen, som holder til Ringsted. Bilen stak af, da politiet kom. Den blev siden efterlyst, og en sand menneskejagt blev indledt.

  • Efterfølgende viste det sig, at Volvo'en faktisk intet havde at gøre med truslen mod iranerne. Den befandt sig bare på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.

  • Det er uvist, hvem der har truet gruppen af eksil-iranerer, som er politisk aktive og arbejder imod det iranske præstestyre.

  • Hverken PET eller Københavns Politi har ønsket at kommentere DR Nyheders oplysninger om truslen mod iranerne.

I går sagde PET's tidligere operative chef Hans Jørgen Bonnichsen til DR Nyheder, at han ikke kan forstå lukketheden hos efterretningstjenesten.

- De mennesker, som virkelig lever og ånder for efterretninger ved, at man har brug for hinanden, og at man i allerhøjeste grad har brug for offentlighedens hjælp, og den får man kun ved at åbne sig op over for offentligheden.

- I øjeblikket florerer der en masse myter og utilfredshed, som i hvert fald ikke kommer PET til gode. Hvis man meldte noget ud på det tidspunkt, man havde styr på situationen, så havde man fået dyb respekt, sagde han.