Han fik hug for at blive væk fra DF's valgaften: Thulesen Dahl vil ikke garantere, at han bliver i partiet

Der er ikke nogen, der orker Dansk Folkeparti på sigt, når der er så meget intern uro, lyder det fra den tidligere formand.

Kristian Thulesen Dahls fravær ved Dansk Folkepartis valgaften i går vækker på ny intern kritik i partiet og sparker til spekulationer om hans exit. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Sjældent har et afbud til en fest udløst så meget ballade, som da Kristian Thulesen Dahl i aftes valgte at blive hjemme hos familien i stedet for at deltage i Dansk Folkepartis valgaften på Christiansborg.

DF-formand Morten Messerschmidt kaldte det "helt vildt mærkeligt", at hans forgænger - der i dag er partiets forsvarsordfører - udeblev fra valgaftenen om netop forsvarsforbeholdet.

Samtidig pustede fraværet nok engang til spekulationerne om, hvorvidt Kristian Thulesen Dahl står med det ene ben på vej ud af partiet - og måske på vej ind i et nyt parti sammen med tidligere Venstre-minister Inger Støjberg.

Men det afviser Kristian Thulesen Dahl her dagen derpå. Dog uden at give nogen garanti.

- Jeg har et ønske om, at det kommer til at gå mit parti godt igen. Det er det, jeg arbejder for. Det er mit største ønske. Når jeg ikke giver nogen garanti for, at jeg er i Dansk Folkeparti til evig tid, så er det fordi, der skal flere til at få det til at fungere.

- Og det er klart, at de der interne trakasserier, vi nu har været igennem i flere år, de skal stoppe, så vi får et ordentligt arbejdsklima i partiet, ellers er der ikke nogen, der orker det på sigt, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han understreger, at det ikke kun er op til ham, om det går godt i Dansk Folkeparti.

- Det er klart, at når jeg oplever, at der stadig bliver lækket fra interne møder med en vinkling, der har til hensigt at skade mig, så kan jeg godt fornemme, at der nogen internt i partiet, der arbejder på at se min hæl i stedet for min tå.

De seneste dage har Kristian Thulesen Dahl brugt på at føre nej-valgkamp rundt omkring i landet sammen med Inger Støjberg - og dén konstellation fik også en stikpille med på vejen fra Morten Messerschmidt i går:

- Alle, der vil kæmpe for et nej, hilser jeg velkommen. Men jeg havde da forestillet mig og håbet på, at det ville ske i en mere broderlig sammenhæng, hvor vi kæmpede side om side.

Hovedbestyrelsesmedlem: Partitoppen opfører sig som en skolegård

Den opblussede strid mellem den nuværende og forhenværende formand vækker ærgrelse i partiet.

Medlem af DF's hovedbestyrelse René Danielsson er godt træt af al balladen fra partitoppen på Christiansborg. Han støttede Morten Messerschmidt under formandsvalget, men kritiserer nu også den siddende formand.

- Jeg synes ikke, det er nødvendigt at gå ud og kritisere Kristian på den måde for noget, jeg synes er en bagatel, siger han.

- Jeg har ikke et problem med, at der er nogen, der ikke deltager i en fest. Jeg er medlem af hovedbestyrelsen, og jeg var hjemme på Bornholm.

Hvad siger du til Messerschmidts opførsel?

- Han skal se sig for god til at smashe på alle de oplæg, der kommer. Det kommer der ikke noget godt ud af, siger René Danielsson.

Hvad er konsekvensen ved, at han gør det?

- Jeg kan et eller andet sted godt forstå, hvorfor der er folk ude i det danske land, som mister tiltroen til, at de mennesker, der sidder på Christiansborg, kan være med til at genrejse det, hvis de ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt.

Gør du også selv det?

- Det er ikke fordi min tillid til, at de her mennesker kan genrejse partiet, vokser, når de bliver ved at opføre sig som noget, man plejer at se i en skolegård. Jeg havde en forventning om, at nu havde de øjnene på bolden og den opgave, vi står overfor. Det er beskæmmende, at vi fra baglandet skal se det cirkus, som udspiller sig fem minutter efter, at valgstederne lukker.

Se DF-formand Morten Messerschmidts reaktion på Kristian Thulesen Dahls fravær ved partiets valgaften på Christianborg i går herunder:

"Jeg synes, det er en meget stor overreaktion"

Selv forklarer Kristian Thulesen Dahl, at han "for første gang siden 1994" i går valgte at "prioritere familien frem for Christiansborg":

- Efter en lang valgkamp syntes jeg godt, jeg kunne prioritere familien. Og så kunne jeg samtidig undgå, at der var tvivl om, hvem der skulle udlægge teksten i valglokalet. For jeg er ikke bare forsvarsordfører, jeg er også eks-formand, og så er det på sin plads, at det er den nye formand, der udlægger teksten.

Hvad synes du om Morten Messerschmidts reaktion?

- Jeg synes, det er en meget stor overreaktion. Jeg er da glad for, man gerne vil have, at jeg er der. Da jeg gik af som formand havde jeg lidt indtrykket af, at der var nogle af de samme personer, der gerne ville have mig væk, fordi jeg ikke solgte nok billetter. Nu er jeg glad for, vi er nået dertil, at de savner mig, når jeg ikke der.

Morten Messerschmidt siger, du har ført en ikke-broderlig valgkamp. Du har ført kampagne med Støjberg. Kunne du have brugt den energi bedre på Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti?

- Jeg har spekuleret på, om der er noget, som partiet har bedt mig om at bidrage med i kampagnen, som jeg har sagt nej til. Jeg har ikke kunne finde noget.

Kristian Thulesen Dahl forsikrer, at det ikke var hans hensigt "at sende et signal eller skabe et drama".

- Hvis der var nogen, der havde den opfattelse, kunne de bare have ringet. Så havde de fået at vide, hvordan tingene forholdt sig. Det var der så ikke nogen, der gjorde. Der var nogen, der kommenterede det i medierne i stedet for, og så kører der så en diskussion op.

Kritik af Messerschmidt: Vi har ikke mødepligt til fester

De "nogen", Kristian Thulesen Dahl henviser til, er udover Morten Messerschmidt også tidligere partiformand Pia Kjærsgaard, der også kaldte hans fravær for "mærkeligt".

Det fik her til morgen tidligere næstformand Søren Espersen til at kritisere både sin formand og den tidligere formand for åben skærm.

- For mig er det afgørende, hvad Kristian har beskæftiget sig med op til 1. juni klokken 20.00, da valgstederne lukkede. Ikke bagefter, sagde Søren Espersen.

- Det er ikke i orden, at Messerschmidt og Kjærsgaard kalder det for mærkeligt. Folk har ingen mødepligt til at komme til fester og udflugter. Vi har mødepligt i vores gruppemøder, sagde Søren Espersen.

Kristian Thulesen Dahl har "ydet en fortræffelig indsats" under valgkampen, lyder forsvaret fra tidligere næstformand Søren Espersen. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Dén kommentar faldt kort tid før, DF her til morgen netop holdt et gruppemøde - men her mødte Kristian Thulesen Dahl aldrig op. Og dét vækker kritik fra hovedbestyrelsesmedlem René Danielsson.

- Hvis der er et problem, vi skal tale om, så er det, vi har en forsvarsordfører, der udebliver fra et gruppemøde dagen efter, Danmark har vedtaget, at vi skal afskaffe EU-forsvarsforbeholdet, siger han.

Dansk Folkeparti anbefalede danskerne at stemme nej til at afskaffe forsvarsforbeholdet, men måtte indkassere et valgnederlag, da 66,9 procent af vælgerne stemte ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet.