Efter voldsomt missilangreb tilbydes danske soldater psykologhjælp

Forsvarsministeren siger, at det er vigtigt, at man tager hånd om soldater efter 'voldsomt' angreb.

Dette billede er gjort tilgængelig af iransk tv og viser angiveligt missiler på vej mod Ain Al-Asad-basen, hvor 133 danske soldater opholdt sig. (Foto: ho © Scanpix)

Efter et missilangreb på militærbasen Ain Al-Asad sent tirsdag aften - som forsvarsminister Trine Bramsen (S) beskriver som voldsomt - bliver danske soldater nu tilbudt pskykologhjælp.

- Vi har i dag fløjet to psykologer til Kuwait, som skal hjælpe, hvis nogen har mén efter den meget voldsomme nat med missilangrebet mod Al-Asad-basen, siger Trine Bramsen til DR Nyheder.

  • Omkring 100 soldater er blevet flyttet med Hercules-fly fra Irak til Kuwait. På billedet er de på vej ind i flyet. (Foto: Forsvaret)
  • Soldater på vej ind i Hercules-fly i Irak. (Foto: Forsvaret)
  • Danske soldater lander i Kuwait med dansk Hercules. Forsvaret ønsker ikke at oplyse, hvilken base i Kuwait, de danske tropper er blevet flyttet til. (Foto: Forsvaret)
1 / 3

Forsvaret flyttede her til formiddag knap 100 danske soldater fra Irak til Kuwait på grund af sikkerhedsrisikoen i området, efter forholdet mellem USA og Iran den seneste uge er spidset til.

Det var statsminister Mette Frederiksen (S), der onsdag eftermiddag meddelte, at Danmark midlertidigt trækker soldater ud af Irak, efter et angreb på Al Asad-basen, hvor der nu er 30-40 danske soldater tilbage.

'Ingen er blevet syge, men..'

Forsvarsministeren fortæller, at man i går sendte et transportfly til Cypern, og det er det transportfly, der i dag har flyttet de danske soldater fra Irak til Kuwait.

- Vi ønsker at beskytte dem bedst muligt, og da de for nuværende ikke har opgaver at løse i Irak, flytter vi dem til Kuwait, siger Trine Bramsen.

- Det er klart, at når der er så voldsomme missilangreb – angreb med ballistiske missiler er sprængladninger på 600 kilo kombineret med mindre raketter – så er det en voldsom oplevelse. Derfor er det vigtigt, at der er hjælp til dem, der måtte have behov for hjælp.

Herunder kan du se billeder fra iransk stats-tv af angrebet på Ain Al-Asad-basen:

Har du indtryk af, at der er nogen, der har behov for hjælp, siden I vælger at sende to psykologer til Kuwait?

- Mig bekendt er der ikke nogen, der på nuværende tidspunkt er blevet syge eller har udvist andre signaler, som der skal reageres på her og nu. Men det er vigtigt, at vi tager hånd om dem, der har været af sted og har været udsat for det her meget voldsomme angreb. Også fordi vi ved, at hvis man ikke følger op på det, kan det få voldsomme konsekvenser på den lange bane.

De 30-40 soldater, der er blevet tilbage i Irak, trækker på Forsvarets normale procedurer, hvis de har behov for hjælp.