Efterretningstjeneste afviser NSA-spionage ved COP15

Forsvarets Efterretningstjeneste mener ikke, at NSA spionerede mod danske politikere under klimatopmøde.

FE mener ikke, at der blev spioneret mod Danmark under COP15.

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) mener ikke, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA spionerede mod danske politikere og diplomater ved klimatopmødet COP15 i Danmark for fire år siden.

Det skriver Politiken tirsdag.

FE anerkender imidlertid, at NSA kan have fået fat på et hemmeligt dansk forhandlingsoplæg ved at spionere mod andre lande.

Regeringen har konsekvent sagt, at der ikke er grund til at tro, at NSA ulovligt har overvåget Danmark eller danske interesser.

Hemmeligt NSA-dokument

Det gentog regeringen, da Dagbladet Information i sidste uge afslørede et hemmeligt NSA-dokument, som viste, at NSA forud for topmødet havde opsnappet et hemmeligt dansk forhandlingsoplæg og derudover planlagde at overvåge flere af deltagerlandene under topmødet i Bella Center.

- På baggrund af Informations artikler lyder det, som om regeringen bare holder fast i et omkvæd. Det er ikke rigtigt, siger Thomas Ahrenkiel, øverste chef for FE.

- Vi følger meget tæt med i de historier, der bringes i medierne. Vi vurderer løbende, hvad der er op og ned i de påstande, der bringes frem, og det sker på baggrund af en god og tæt dialog med efterretningstjenester i andre lande.

- Det er på baggrund af den dialog, at vi fra tjenesternes og regeringens side kan fastholde de udtalelser - nemlig at vi ikke har grundlag for at antage, at der foregår ulovlige amerikanske efterretningsaktiviteter rettet mod Danmark, siger han.

Kun spionage hvis danskere er overvåget

Ahrenkiel lader forstå, at FE kun opfatter det som spionage mod Danmark eller danske interesser, hvis der er tale om, at NSA direkte har overvåget danske borgere, politikere eller embedsmænd.

Selv om NSA ikke spionerer direkte mod Danmark og danske interesser, kan NSA stadig godt spionere til skade for Danmarks interesser. Er det forekommet?

- Det er klart, at definitionen af danske interesser er åben for fortolkning.

- Jeg anskuer det fra min vinkel, og vi har rettet vores opmærksomhed mod, om der foregår ulovlige amerikanske efterretningsaktiviteter rettet mod Danmark og danske interesser, defineret, som vi definerer dem, og det er der, vi kan holde fast i de udtalelser, vi er kommet med, siger han til Politiken.

/ritzau/