Egons sommerhus er truet af havet: 'Det er ikke rart at tænke på'

Problematisk, at det er op til den enkelte kommune at kystsikre, mener flere.

Egon Mortensen ruller vandpumpen sammen. Det er den, han bruger til at lede vand fra haven og ned til havet 52 meter fra sit sommerhus i Kelstrup ved Haderslev.

- Jeg er bange for, at der skal komme vand ind i mit hus. Jeg er kun sikret til en vis grænse, siger han.

Siden 1986 har Egon Mortensen ejet sommerhuset i Kelstrup, og siden da er problemet med høje vandstande kun blevet værre.

Siden 2018 har ansvaret for at sikre de danske kyster ligget ved den enkelte kommune. Men nu efterlyser en række eksperter, kommuner og politikere en landsdækkende plan, der skal sikre de danske kyster og redde bolig- og grundejere fra at miste deres ejendom på grund af kraftigt vejr og manglende kystsikring.

Det gælder blandt andre professor ved DTU-Miljø Karsten Arnbjerg Nielsen.

- For hvert år der går, bliver der bygget noget, der ikke skulle have været bygget. Så jo før der kommer en plan, jo før kan man også begynde at planlægge fremadrettet, siger han.

For Egon Mortensen bliver problemet tydeligt, når han kigger på den badebro, som han hvert år er med til at sætte op. På grund af vandstigning, står broen nu så langt ude i vandet, at der skal bygges et ekstra stykke på, før den kan nå ind til stranden.

- Jeg er bekymret, når man ser resultatet i år i forhold til sidste år, så kan det gå meget hurtigt. Der skal gøres noget, og jo før desto bedre, siger han.

Et uattraktivt område at bo

Egon Mortensen skal også iklæde sig gummistøvler for at kunne gå en tur langs stranden uden at få våde fødder.

- I hverdagen hvor der er almindelig vandstand, kan vi ikke gå forbi uden at have gummistøvler på. Det kan ikke være rigtigt, man skal have gummistøvler på for at gå på stranden, siger han og tilføjer:

- Jeg tror ikke, at det fremover vil være så attraktivt at bo herude, når man skal gå og være bange for, at det bliver oversvømmet. Huspriserne vil falde. Det er bekymrende, det er ikke rart at tænke på.

En statslig opgave

At det lige nu er op til de enkelte kommuner at bestemme, hvor meget, og om der overhovedet skal kystsikres, synes Egon Mortensen ikke, er den bedste løsning.

- Det er vi lidt bekymret for. Jeg føler, det er en statslig opgave at klare kystsikring, fordi kommunen ikke har de samme eksperter til rådighed, siger han.

Også kommunerne selv peger på, at det kan være svært at opnå tilstrækkelig viden på området.

- Der er brug for en overordnet faglig styring. For alle de kompetencer kan vi naturligvis ikke have som kommune, siger borgmester i Jammerbugt Kommune Mogens Gade (V).

Han mener også, at der skal laves en national plan for, hvordan de danske kyster sikres, så der ikke laves klatløsninger i de enkelte kommuner.

Tilbage i Kelstrup peger Egon Mortensen på en lav mur, hvor en farveforskel viser, hvor højt op vandet i sommerhusområdet når. Snart er det nået helt op, hvor muren slutter.

- Det haster, der går ikke mange år, før det er et stort problem, siger Egon Mortensen.

Miljøminister Lea Wermelin (S) siger, at hun vil arbejde for en samlet plan for klimatilpasning, som også skal inkludere kystsikring.

Facebook
Twitter