Eks-rocker lægger hemmeligholdt rapport på bordet hos politikere

En talsmand for organisationen Tidligere Bandemedlemmer, TBM, har skabt røre om en rapport, der evaluerer Kriminalforsorgens bande-exit program.

Michael Green er talsmand for tidligere bandemedlemmer TBM. (© DR Nyheder)

Folketingets Retsudvalg er på den anden ende, efter eks-rocker og talsmand for organisationen Tidligere Bandemedlemmer, TBM, Michael Green torsdag har lagt en kritisk rapport på bordet, som er ukendt for politikerne.

Michael Green har været i såkaldt deputation i Retsudvalget med en evaluering under armen, der stammer fra maj 2012.

Rapporten evaluerer Kriminalforsorgens bande-exit program, og her konkluderes på flere punkter, at exit-strategien har været fuld af fejl.

Evalueringen er lavet af analysefirmaet Als Research, der blandt andet konkluderer, er der opstået en 'uheldig pukkel', fordi man har undervurderet, hvor mange bandemedlemmer der er interesseret i at komme ud af miljøet.

I evalueringen står der også, at politikerne har en del af ansvaret, hvis nogle bandemedlemmer har valgt at blive i miljøet i stedet for at komme ud af det.

Venstres retsordfører Karsten Lauritzen har aldrig hørt om den nu et år gamle evaluering, og det er stærkt kritisabelt, siger han.

- Det burde være sådan, at det er justitsministeren, der informerer os. Derfor må man undre sig dybt over, at ministeren vælger at sidde på en kritisk rapport på et område, der er så betændt, siger Karsten Lauritsen, retsordfører for Venstre.

Rapporten er for dårlig

Evalueringen af exit-programmet er aldrig nået til hverken politikerne eller til offentligheden, fordi den i følge Kriminalforsorgen er af meget ringe kvalitet, indeholder fejl og er unuanceret.

SF's retsordfører Karina Lorentzen ville alligevel gerne have kendt til evalueringen. Hun medgiver, at det 'ikke ser godt ud', at en eks-rocker skal komme til politikerne med en rapport.

- Det er ikke kotume, at vi får oversendt alt, der bliver lavet i Kriminalforsorgen. Men jeg vil medgive, at rapporten er interessant. Og jeg vil bede om en forklaring på, hvad der er op og ned og hvad vi skal tro om det, siger Karina Lorentzen.

Justitsminister Morten Bødskov (S) henviser til Kriminalforsorgen med følgende kommentar.

- Vi skal have flere ud af bandemiljøet. Derfor er der allerede mange i exit-program, og vi skal have endnu flere i gang. Derfor har regeringen i efteråret tilført et større millionbeløb til området for at styrke indsatsen, skriver Morten Bødskov i en mail til DR Nyheder.