Eksminister sætter lobby-job på pause for vikariat i Folketinget

Carsten Hansen (S) ser intet problem i at sætte sin lobbyvirksomhed på standby, mens han skal vikariere i Folketinget.

Tidligere folketingsmedlem og minister Carsten Hansen (S) vender for en kort bemærkning tilbage på Christiansborg som barselsvikar for partifællen Trine Bramsen. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

3. april kommer den tidligere socialdemokratiske gruppeformand og minister Carsten Hansen tilbage på tinge for en kort bemærkning. Som første-suppleant i Fyns Storkreds skal han vikariere for partifællen Trine Bramsen under hendes barsel.

Siden den 61-årige fynbo forlod Folketinget ved valget i 2015, har han arbejdet som lobbyist - og dermed varetaget forskellige virksomheder og organisationers interesser.

Da han for et år siden meddelte, at han ikke ville stille op til Odense Byråd, gav han følgende forklaring til TV2/Fyn:

- Man kan ikke både være valgt til et demokratisk råd og så samtidig arbejde med at varetage politiske interesser for private firmaer og kommunale institutioner.

Her et år senere mener Carsten Hansen ikke, at hans tidligere udtalelse spænder ben for et kort gensyn med Christiansborg.

- Hvis man opstiller til byrådet, bliver man valgt for en fireårig periode – og det var ikke foreneligt med det job, jeg havde. Nu kan jeg holde en lille pause fra mit daglige job, og så kan jeg være stand-in på Christiansborg i nogle måneder, indtil barselsorloven er overstået, og så kan jeg genoptage mit job igen, siger Carsten Hansen til DR Nyheder.

Skruer lobbyisme ned på meget lavt niveau

Carsten Hansen var medlem af Folketinget fra 1998 og frem til folketingsvalget i juni 2015, hvor han ikke blev genvalgt. De sidste fire år var han by-, bolig- og landdistriktsminister i Thorning-regeringen.

Han ser ikke noget problem i nu at gå fra lobbyist til folketingspolitiker til lobbyist igen på de måneder, barselsvikariatet kommer til at vare.

- Det har jeg overvejet, hvordan og hvorledes – og jeg har talt med de kunder, jeg har, og de synes, det er okay, siger Carsten Hansen.

Er der ikke andre hensyn at tage end dine kunders? Er det i orden, at du skal være politiker og arbejde for danskernes interesser, når du samtidig har dine kunders interesser?

- Det er klart, at det indstiller man jo og kører på lavt blus med, så længe det er sådan. Men det har jeg overvejet. Det er ikke anderledes end dengang, jeg først blev valgt ind, hvor jeg var vældig optaget af en masse dagsordener, der havde med fagbevægelsen og mit daglige arbejde i en boligforening at gøre.

Men kan du garantere, at du fuldstændig lægger dine kunders interesser fra dig i hele den periode, du skal være folketingspolitiker?

- Det er sådan, at når man bliver valgt som folketingspolitiker, så er man i princippet ikke inhabil i noget som helst. Jeg har i 18 år varetaget de brede interesser, jeg er socialdemokrat, og nu er jeg inde i en kort periode for at understøtte gruppen, så godt jeg kan.

Carsten Hansen vil med henvisning til "forretningshemmeligheder" ikke oplyse, hvem hans kunder er.

- Jeg varetager nogle interesser for dem, og det bliver selvfølgelig kørt ned på et meget lavt blus, så længe jeg er på Christiansborg.

Betyder ”meget lavt blus” at du arbejder lidt videre for dem?

- Det betyder, at jeg ikke både kan være lobbyist og valgt til Folketinget samtidig. Så der bliver ikke noget lobbyisme, siger Carsten Hansen.

Sass ser ingen problemer

Carsten Hansen skiftede i 2015 ministerposten ud med først et job i lobbyfirmaet Rud Pedersen og siden som selvstændig lobbyist.

Kan du forstå, hvis der er nogle, der synes, det er lidt mudret, at du sætter din lobby-virksomhed på standby for at være folketingspolitiker for så at vende tilbage igen?

- Grundloven siger, at når man er suppleant til Folketinget, og der er en, der går ud, så kommer man ind. Og der er jo ingen, der siger, at jeg skal gå uden arbejde i 2,5 år, indtil der måtte være en ledig post.

- Havde jeg været skolelærer eller smedesvend endnu, så havde jeg også måttet stoppe det arbejde, mens jeg var i Folketinget.

- I den periode, jeg er i Folketinget, er jeg ikke lobbyist. Når jeg kommer ud igen, genoptager jeg mit arbejde. Sådan er det for alle, der kommer i Folketinget. Noget skal man jo leve af, og jeg har levet af at rådgive firmaer og organisationer.

Men der er vel forskel på at være folkeskolelærer og lobbyist?

- Så vidt jeg ved, skelner Grundloven ikke imellem hvilket job, man har haft. Hvis du er førstesuppleant, er du førstesuppleant, siger Carsten Hansen.

Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, byder den tidligere top-socialdemokrat velkommen tilbage på Christiansborg.

- Jeg ser intet problem i, at Carsten Hansen midlertidigt indtræder i Folketinget. Samme betingelser har igennem tiden gjort sig gældende for mange andre, skriver gruppeformanden i en besked til DR Nyheder, hvor han fortsætter:

- Og jeg er sikker på, at jeg nok skal finde på nogle spændende opgaver til Hansen - han skal f.eks. allerede første dag på arbejde stille til en alvorlig samtale med gruppeformanden herom på restaurant Kanalcaféen.

Facebook
Twitter