Eksministre kritiserer Finansministeriet: 'De er meget politiske'

Finansministeriet agerer på en problematisk måde, der udfordrer den politiske magt i Danmark, lyder det fra to tidligere VLAK-ministre.

- De går langt, langt videre end til bare at overvåge rigets finanser, og der er en stærk kultur af egenrådighed i ministeriet, lyder kritikken fra Mai Mercado. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Finansministeriet har fået uforholdsmæssigt stor magt, og den magt bliver brugt til at præge og i nogle tilfælde helt blokere politiske ønsker.

Sådan lyder kritikken af det magtfulde ministerium fra to nu tidligere ministre i VLAK-regeringen - undervisningsminister Merete Riisager (LA) og børne-og socialminister Mai Mercado (K).

Det skriver Berlingske.

- De er meget politiske - og de er det helt ned på fuldmægtigniveau. De går langt, langt videre end til bare at overvåge rigets finanser, og der er en stærk kultur af egenrådighed i ministeriet, hvor man nogle gange, selv om der var en stærk minister, kunne have svært ved at gennemskue, hvem der faktisk bestemte, siger Mai Mercado, der også var medlem af regeringens koordinationsudvalg.

Merete Riisager er enig i kritikken og fortæller til Berlingske, at Finansministeriet går ekstremt langt ned i detaljen, når de laver udkast på forskellige politikområder.

Og ministeriets ageren kan også være svær at gennemskue for en minister. Merete Riisager sætter ord som 'forbavsende' og 'problematisk' på sin kritik af ministeriet.

Tidligere finansminister: Kritikken er misforstået

Netop afgåede finansminister Kristian Jensen (V) erkender over for avisen, at der har været nogle kontroverser omhandlende politiske forslag.

Men det skyldes ikke Finansministeriets ageren, men ganske enkelt, at forslagene var i strid med regeringsgrundlaget, forklarer Venstre-politikeren.

- Jeg tror, de har misforstået nogle ting. Embedsværket har ikke nogen holdning. De har kun den holdning, som regeringen pålægger dem at have, siger Kristian Jensen.