Ekspert bag kritik: Landbrugspakke er skruet godt sammen

Det er blandt andet den mere målrettede regulering i landbrugspakken, som er positiv, mener ekspert.

Landbrugspakken kunne have undgået megen kritik, hvis ministeriet havde været ærlig omkring de første års øgede kvælstofudledning, mener professor. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Professor Jørgen E. Olesen fra Institut for Agroøkologi - Klima og Vand på Aarhus Universitet var en af de fire forskere, som i Berlingske kritiserede beregningerne i regeringens landbrugs- og miljøpakke.

Nu roser han derimod i et interview med Landsbrugsavisen pakken. Og de to ting behøver ikke at være i konflikt med hinanden, forklarer han til DR Nyheder.

- Problemet har været den måde, som ministeriet har italesat det på, som har gjort landbrugspakken mere sårbar over for kritik, end den havde været, hvis man havde meldt ærligt ud fra starten, forklarer Jørgen E. Olesen.

Professoren forklarer, at selvom pakken øger udledningen af kvælstof til de danske vandmiljøer i de første par år, vil det på sigt vil gavne miljøet.

Derfor er landbrugspakken faktisk skruet godt sammen, mener professoren.

- Især fordi det fører til, at vi får en helt ny og meget mere fornuftig regulering af landbrugets udledning af næringsstoffer, som kan medføre, at vi i langt højere grad får målrettet indsatserne der, hvor vi får mest for pengene, og hvor vi får beskyttet miljøet bedst muligt.

Jørgen E. Olesen forklarer desuden, at den nuværende regulering med fokus på en generel reducering af gødskningen har en ”alt for ringe effekt” på omfanget af kvælstofsudledningerne.